sokkeli perustusten laatu

PERUSTAVA  |  AMMATTILAISEN PALSTA

Markkinointipäällikön matkapäiväkirja: Tie pohjoiseen

Perustavan myyntiesityksissä oleva Suomen kartta ja ympäri Suomen asetetut toimipisteet näyttävät paperilla liiankin helposti saavutettavilta. Lupaus valtakunnallisesta toiminnasta ympäri Suomen vaatii kuitenkin pitkiä välimatkoja ja välillä vielä pidempiä työpäiviä.  Markkinointipäällikkö Valtteri Karjula matkasi pohjoiseen ja piti reissun ajan matkapäiväkirjaa.


Lähtö Helsingistä

Hyvissä ajoin ennen kesää olimme varanneet aluepäällikkönä Perustavalla toimivan Ilpo Väyrysen kanssa kalenterimerkinnän otsikolla "Ruskaretki". Ilpo oli useaan otteeseen muistutellut meitä muita siitä, että yhteiset tapaamiset ja muutenkin työn merkeissä pidetyt palaverit pidettiin pääsääntöisesti Etelä-Suomessa. Samalla Perustavalta löytyi kuitenkin liiketoimintayksiköt Oulusta ja Rovaniemeltä ja varsin usein Pohjois-Suomessa asuvat perustavalaiset joutuivat ajamaan läpi Suomen yhteisiin tapahtumiin.

Elokuun loppu oli vielä Helsingissä hyvin lämmin. Sunnuntaina ennen ruskaretkeä kävimme perheen kanssa uimassa meressä ja helle tuntui vain jatkuvan. Maanantaina työpäivän aikana varasin junan Ouluun ja ilmoitin Ilpolle sovitun ruskaretken virallisesti alkaneen. Ilpo oli iloinen, ettei sovitut asiat jääneet vain puheiksi ja lupasi tulla noukkimaan minut Oulun rautatieasemalta.

Illalla jatkoimme Oulusta autolla kohti Oulujärveä ja Vaalaa. Oulujärven saareen Manamansalon puolelle pääsimme lossin kyydissä ja yön vietimme Ilpon omalla mökillä. Hyvin saunotun yön jälkeen ajoimme seuraavana aamuna saaren toiselle puolelle juuri alkaneelle työmaalle. Perustavan asentajat Petri ja Niko olivat aloittaneet työpäivänsä jo varhain ja kasasivat tontilla parhaillaan valumuotteja. Hienolla rantatontille oli rakentumassa huvila Perustavan elämän kestävien kivien päälle.

Kohti Kolaria

Oulun ja Rovaniemen yksiköissä asentajat kuljettivat yleensä itse kaikki tarvittavat työvälineet työmaalle pitkien välimatkojen vuoksi. Toinen asentajista ajoi kuorma-autoa ja toinen tuli perässä pakettiautolla ja peräkärryllä. Valumuotit, eristeet, raudoitukset ja työkalut kulkivat aina kahden miehen saattueen mukana. Jokainen ylimääräinen "rautakauppa-reissu" tai puuttuva palanen aiheutti hankaluuksia tai vähintään aikataulujen venymistä ja siksi myös Ilpon mökiltä lainattu vatupassi toi hyvän mielen Petrille ja Nikolle. Myöskään kenenkään työnjohtajan ei ollut mahdollista käydä työpäivän aikana kaikilla käynnissä olevilla työmailla.

Petrin ja Nikon työmaalta Manamansalosta lähdimme ajamaan Suomea ylöspäin. Oulun yksikön muut työmaat sijaitsivat ruskaretken aikaan Kuhmossa sekä muualla Oulun alapuolella. Jo tässä vaiheessa ruskaretkeä aloin miettimään onko touhussa ja ajamisessa mitään järkeä, mutta päätimme silti pysyä päätöksessämme; Jos halusimme nähdä lisää käynnissä olevia työmaita tai Perustavan Pohjois-Suomen asentajia, heidän luokse oli ajettava!

Yhdeksän tunnin ajomatkan jälkeen löysimme seuraavan työmaan. Ilpo muistutti vänkärillä istuvaa nuorta markkinointipäällikköä, että aina ei meidän pääkonttorilla Lahdessa ymmärretty, että työmaiden välillä saattoi olla yhdeksän tunnin ajomatka. Myönsin itsekin monesti sen unohtaneen ja heitin naamalleni viattoman koiranpentuilmeen. Saapuessamme iltakuuden aikaan Muonionjoenvarteen Kolariin, asentajat Juho-Pekka ja Joona viimeistelivät tontilla muotteja. Valu saapuisi parin tunnin päästä ja sitä ennen päärakennus ja autotalli oli saatava valukuntoon.


"Olin tavannut Juho-Pekan eli Jussin ensimmäisen kerran tasan vuosi sitten Rovaniemellä ja silloin hän oli juuri aloittanut Perustavalla asentajana. Joona taas oli muuttanut Järvenpäästä Rovaniemelle viime keväänä ja tykkäsi kovasti lappilaisesta elämäntavasta. Kaksikko oli tehnyt nyt kesän yli yhdessä töitä ja löytäneet oikeat sävelet toistensa kanssa työskentelyyn."


 

Jussin ja Joonan työmaalta Kolarista ajoimme Ylläsjärvelle kohti majapaikkaa. Siellä olisimme yötä seuraavat kaksi päivää. Kello oli jo lähempänä kahdeksaa kun saavuimme toisen Rovaniemen asennusporukan luokse. Aleksi ja Atte olivat valaneet asiakkaalle jo autotallin perustukset ja mittasivat tontilla tulevan talon paikkaa. Kerroin porukalle olevani ensimmäistä kertaa Ylläksellä ja ihmettelin silmät pyöreänä ympäröivää luontoa ja sen kauneutta. Ruska ei ollut vielä saapunut, mutta se ei menoa haitannut. Luonnon kanssa synergiassa kaikkialle oli rakentumassa uusia mökkejä ja asuntoja. Ilpo kertasi samalla ympäriltä tontteja ja paikkoja mistä kaikkialta löytyi Perustavan valamia perustuksia. Pääsimme ihastelemaan myös rinteisille paikoille rakentuneita kellarillisia vapaa-ajan asuntoja.

Kumpikaan Rovaniemen asennusporukoista eivät olleet ehtineet murehtimaan tulevia yöpaikkoja. Molemmat työmaat jatkuisivat vielä parin päivän ajan valu -ja purkutöillä. Ilpo alkoi soittelemaan väsyneille työmiehille majapaikkoja ja varasi tutuista hotelleista Jussille ja Joonalle yöpaikan Kolarista sekä Aleksille ja Atelle Äkäslompolosta. Illan päätteeksi ajoimme vielä takaisin Jussin ja Joonan luokse takaisin Kolariin ja kävimme luovuttamassa pojille hotellin avaimet. Sillä aikaa kaksikko oli saanut valut valmiiksi ja mekin pääsimme pitkän ajopäivän jälkeen nukkumaan.

Päivä Äkäslompolossa

Keskiviikko valkeni Ylläksen juurella aurinkoisena ja kirkkaana. En laittanut ollenkaan herätyskelloa aamuksi soimaan, sillä tiesin Ilpon olevan sitä ikäpolvea, että hän herää aikaisin ja herättäisi minutkin. Kömpiessäni sängystä ylös, Ilpon loihtima valmis aamupala odotti pöydässä. Ilpo kertoi aina syövänsä puuroa ja munakasta ja niitä eväitä popsimme sinäkin aamuna. Hyvän aamupalan jälkeen hurautimme tunturin toiselle puolelle tarkastamaan ensimmäiseksi Aleksin ja Aten työmaata. Illalla mietintää aiheuttanut talon paikka oli aamuksi ratkennut ja kaksikko oli jälleen hymyssä suin työn kimpussa.

Aleksin sovittaessa muottia aivan jalkojeni juureen, Ilpo tokaisi meidän olevan parempi lähteä. En vastustanut lähtöä, sillä halusin nähdä pian Äkäslompolossa sijaitsevan As Oy Kolarin Riemuliiterin. Sillä työmaalla kuvattiin vuosi sitten Youtube-ilmiöksi noussut Äkäslompolo-sarja. Kollegani Antti Korpi kuvasi ja leikkasi huippusuositun sarjan ja siinä esiintyivät asentajamme Tupe ja Jukka. Olimme jo ehtineet Ilpon kanssa tälläkin reissulla kuulemaan kehuja sarjasta, sillä hotellilla tavatut tuntemattomat työmiehet tunnistivat Perustavan ja muistivat kyseisen sarjan.

Kurvatessamme Riemuliiterin pihaan, vastassa oli lähes muuttovalmis asuntokokonaisuus. Youtube-sarjassakin esiintynyt työmaamestari Topias oli viimeistelytöissä ja saapui iloisesti meitä vastaanottamaan. Annoin kiitettävästi näytelleelle Topiakselle palkinnoksi uuden P-lippiksen. Samalla Topias kertasi meille työmaankulkua ja kertoi uuden työmaan alkaneen toisella puolen järveä. Sielläkään hän ei ollut päässyt Perustavaa ja meidän tekemiä sokkeleita karkuun. 


"Äkäslompolo-sarja on muuten ollut yksi Perustavan muistettavimmista sisällöistä ikinä. Antin tekemä käsikirjoitus, kuvaus ja leikkaus ovat onnistuneet ja sarja kestää tarkastelua minkä tahansa tuotantoyhtiön tekeleen kanssa. Sarja on koskettanut ihmisiä rakennusalan ulkopuolellakin ja sitä voi katsoa kuka tahansa ja milloin tahansa. Tupe, Jukka, Topias ja Ilpo olivat sarjassa omia itsiään ja siitä sarjan hyvyys varmaan johtuukin. Se on rehellinen ja aito."


 

Riemuliiterin jälkeen kävimme Topiaksen johtamalla toisella työmaalla katsomassa juuri valamaamme sokkelia. Maarakentajat tekivät jo täyttöjä ja Ilpo tarkasti pilarianturoiden paikkoja. Mökille palatessa kaarsimme vielä ihastelemaan hienoa Honkarakenteen huvilaa. Suuren hirsisen mökin kellarissa tehtiin parhaillaan lattivaluja ja Perustavan porukka oli asentanut kyseisen kellarin viime juhannuksen aikoihin. Tuolta työmaalta valuttelimme takaisin majapaikkaan ja molempia odotti muutama palaveri. Sain mökillä hetken elää omaa haavettani eli tehdä markkinoinnin töitä Lapista käsin.

Palaverirumban jälkeen lähdimme katsomaan oliko betoniauto saapunut Aleksin ja Aten työmaalle. Pojat olivat saaneet muotit valukuntoon ja rakensivat vielä pienessä tihkusateessa pilarianturamuotteja. Aleksin hyvätuulisuus ei tuntunut hukkuvan ja Attekin touhusi t-paita päällä kohtuu kylmässä kelissä. Hetken odottelun jälkeen betoniautoa ei vieläkään kuulunut, mutta asentajat osasivat kertoa, että Lapissa betoniautot eivät muutenkaan saapuneet sormia napsauttamalla. Aleksin ja Aten lähdettyä omalle tauolle, suuntasimme Ilpon kanssa tunturiin. Työt olivat siltä päivää meidän osalta hoidettu.

Iltalenkillä otimme tunturissa suunnaksi Kellostapulinkurun. Kuljimme Yllästunturin vierustaa ja joka puolella oli röpelöistä kivikkoa. Ilpoa juoksutti, mutta minä kannoin ylläni kamppeita ja päälläni huonoja liikuntavarusteita, joten jäin strategisesti taka-alalle. Ihastelin matkan aikana sekä kurun maisemia että poroja ja pian Ilpokin oli hölkännyt horisonttiin. Tiesin hänen juoksevan ilman puhelinta, joten päätin pysyä pääpolulla enkä lähtenyt sen kummemmin toikkaroimaan. Hetken kävelyn ja ihastelun jälkeen käännyin takaisin päin autolle ja takaisin tullessa porojen luona Ilpo otti minut jo kiinni.

Illan päälle pistäydyin vielä lapsuudenystäväni Erkin luona. Erkki oli muuttanut viisi vuotta sitten perheineen Äkäslompoloon ja työskenteli myös rakennusalalla. Oli hienoa haastatella Erkkiä ja hänen vaimoaan elämästä erämaan keskellä. Kyläilyn aikana opin lisää lappilaisesta sielunmaisemasta ja paikallisesta elämästä. Erkki kertoi, että Ylläkselle rakennettiin jatkuvasti ja paljon. Oman talon lisäksi Erkki oli rakentanut useamman asunnon ja mökin tilaustyönä. Parhaillaan hänellä oli tilaustyö menossa ja lumien tuloon mennessä asunto saataisiin ulkoapäin valmiiksi.


"Erkin kaltaisille ammattilaisille töitä piisasi Lapissa ympäri vuoden ja välillä pystyi olemaan ihan tarkoituksella ilman töitäkin. Vaikka vain laskemaan lumilaudalla talven ajan."


 

Takaisin kotiin päin

Ruskaretken viimeisenä aamuna siivosimme heti herättyämme. Ilpo toimi jälleen herätyskellona ja oli puolivalmiina minun kömpiessä punkasta. Rovaniemen yksikönpäällikkö Niko Saari oli soitellut vielä myöhään illalla ja kertonut käyneensä Kolarissa Juha-Pekan ja Joonan luona. Asentajat olivat joutuneet työstämään Kolarissa saunan perustuksia hieman perusteellisemmin, eikä mukana olevasta muottikalustosta riittänyt kaikkia pieniä valumuotteja saunan valuun.

Ruskaretken viimeisen päivän suunnitelmana oli ajaa Ylläkseltä Rovaniemen kautta Ouluun. Koukkasimme katsomaan vielä Ylläsjärvellä Aleksin ja Aten työmaata, jossa valut olivat onnistuneet ja tontilla odotti purkua vaille valmis perustus. Ilpo kiersi sokkelia ympäri ja tarkasteli silmällä sen suoruutta. Sokkeli oli Ilpon mukaan hyvin onnistunut ja Aleksi ja Atte saivat kehun kaupantekijäksi. Työmaan vieressä ystäväni Erkki teki omaa rakennusprojektia ja hyvästelimme samalla hänet. Aiemmin keväällä olimme tehneet perustukset myös Erkin rakennushankkeeseen.

Puolenpäivän aikaan olimme jo Ahjotiellä Rovaniemen yksikön toimistolla. Siellä Niko odotti nälkäisenä meitä reissulaisia ja menimme porukalla suoraan syömään. Otin Nikon perässä liian tulisen ruoan ja vaikka minulla oli nälkä, piti lounas liian aikaisin lopettaa. Toimistolla Ilpo auttoi Nikoa tarjouslaskennassa ja samalla pojat tilasivat tarvikkeita syksyä varten. Iltapäivällä totesimme yhteen ääneen olevamme valmiita kotiin päin ja hyppäsimme viimeiselle yhteiselle pätkälle Rovaniemeltä Ouluun. Muurolan kohdalla näimme viimeisen työmaan. Vielä rakenteille olevaan päiväkotiin olimme aiemmin keväällä tehneet perustukset.

Ouluun päästyämme kiitin Ilpoa reissuseurasta. Kerroin tulevani taas Lappiin viimeistään ensi elokuussa.


"Vaikka olimme Ilpon kanssa kahdestaan reissussa, emme ehtineet kyllästymään toisiimme. Ilpolta rohkenin kysellä tyhmiä rakentamisesta ja perustuksista ja opin matkan aikana paljon sellaista, mitä ei välttämättä Googlesta ensimmäisenä löydä. Ilpon pitkä kokemus perustuksista ja työmaiden arjesta paistoi hänen olemuksesta ja koko ruskaretki oli sopivasti meille sekä työtä että huvia. Kiitos Oulun ja Rovaniemen yksiköiden työntekijöille ja kaikille ihmisille ketä ehdimme nähdä kuluneen viikon aikana. Kiitos Ilpo mahtavasta työviikosta!


 

Kuvat ja teksti: Valtteri Karjula

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme tukimuurit, kellarit ja väestönsuojat.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

 • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
 • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
 • Palvelemme sinua myös tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
 • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Etelä-Suomessa – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
 • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

 • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
 • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
 • Maanrakennus Etelä-Suomessa
 • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
  (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
 • Tukimuurit
 • Kellarit 
 • Väestönsuojat

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Markkinointipäällikön matkapäiväkirja: Tie pohjoiseen
1.9.2022 klo 20.00
Perustavan asiakaslupaus valtakunnallisesta toiminnasta ympäri Suomen vaatii pitkiä välimatkoja ja välillä vielä pidempiä työpäiviä.
Lue lisää
#
Perustavan vuosi 2021
21.12.2021 klo 21.00
Kiitos yhteistyökumppaneillemme, jotka elitte kanssamme todeksi visiotamme olla halutuin kumppani.
Lue lisää
#
Perustavan väestönsuoja (VSS) suunniteltuna, valmistettuna ja paikalleen asennettuna
30.7.2021 klo 12.00
Väestönsuojien elementtirakentamisen hyödyiksi tiedetään mm. työmaan asennusajan nopeus sekä väestönsuojien asentaminen vuodenajasta ja säästä riippumatta.
Lue lisää
#
Väestönsuojan rakentaminen betonielementeistä
30.6.2021 klo 10.02
Tässä videoblogissa perehdytään väestönsuojan rakentamiseen betonielementeistä sekä käydään tutustumassa rakenteilla olevaan liikuntahallin väestönsuojaan.
Lue lisää

Blogin uusimmat

01.9.2022
Perustavan asiakaslupaus valtakunnallisesta toiminnasta ympäri Suomen vaatii pitkiä välimatkoja ja…
03.5.2022
Pekka Linnanmäki on nimetty toimitilaliiketoiminnan projektipäälliköksi 2.5.2022 alkaen. Pekan…
21.12.2021
Kiitos yhteistyökumppaneillemme, jotka elitte kanssamme todeksi visiotamme olla halutuin kumppani.
30.7.2021
Väestönsuojien elementtirakentamisen hyödyiksi tiedetään mm. työmaan asennusajan nopeus sekä…
30.6.2021
Tässä videoblogissa perehdytään väestönsuojan rakentamiseen betonielementeistä sekä käydään…