Pienen omakotitalon rakentaminen

PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Maanrakennus on tärkeä osa taloprojektia

Maanrakennus on tärkeässä osassa onnistunutta rakennusprojektia. Unelmien koti lepää sorapedin ja sen päälle tehtävän perustuksen päällä vuosikymmeniä tai -satoja. Siksi maanrakennustyöhön kannattaa perehtyä hyvin ennen talohankkeen aloittamista.

Tässä blogissa on perustietoa maanrakennuksesta sekä vinkkejä, mitä kannattaa omassa talohankkeessa huomioida maanrakennusurakkaa suunnitellessa ja kilpailuttaessa. Blogia varten haastattelin Perustavan maanrakennusmyyjää Sergei Zaychenkoa.

Tällä videolla perehdymme maanrakennukseen Perustavan myyjän, Sergei Zaychenkon, kanssa.

Mistä maanrakennus koostuu

Omakotitalon rakennushankkeen maanrakennus- ja perustustyöt voidaan jakaa karkeasti seuraaviin vaiheisiin:
 

  1. Maaperätutkimus ja pintavaaitus
  2. Perustamistapalausunto (+mahdollisesti pohjarakennesuunnittelu)
  3. Maanrakennus ja kunnallistekniikan ja sähkön liittymät
  4. Perustuksen tai kellarin teko
  5. Maantäytöt ja pihojen tasaus
  6. Talon rakentaminen
  7. Pihatyöt
     
Pyydä tarjous >>

”Moni rakentaja aloittaa maarakennustyöt ennen kuin talon LVI ja sähkösuunnittelu sekä pihasuunnitelmat ovat valmiit. Näin ei kannata tehdä, koska sen takia voi tulla paljon turhaa työtä. Pahimmillaan työt tehdään kahteen kertaan.”



Maanrakennustyöt kannattaa suunnitella mahdollisimman valmiiksi täyttöjä, LVI- ja sähkövetoja tukimuureja ja pihoja myöten ennen töiden aloittamista. Näin säästyt monelta turhalta työltä ja kustannukselta. 

”Moni rakentaja aloittaa maarakennustyöt ennen kuin talon LVI ja sähkösuunnittelu sekä pihasuunnitelmat ovat valmiit. Näin ei kannata tehdä, koska sen takia voi tulla paljon turhaa työtä. Pahimmillaan työt tehdään kahteen kertaan.”

Myös pihasuunnitelma on tärkeä olla valmis ennen aloittamista. 

Usein rakennushankkeiden aikataulut ja kustannukset pettävät jo maanrakennus- ja perustusvaiheessa. Hyvällä ennakkosuunnittelulla voidaan säästyä monelta turhalta työltä ja korjaukselta jälkikäteen. Kannattaa myös muistaa, että maanrakennusvaiheen virheitä on usein vaikea korjata jälkeenpäin, kun talo on jo valmis.

”Myös toteuttaminen on nopeampaa, kun suunnitelmat ovat valmiina alusta saakka.”

Maanrakennustöiden laajuus selviää maaperätutkimuksessa

Ennen talon rakentamisen aloittamista kannattaa tontilla tehdä maaperätutkimus. Jos tulevan rakennuspaikan tontin maarakennus- ja perustustöiden laajuus epäilyttää, tutkimus voi olla järkevää tehdä jo ennen tontin ostoa. Näin vältyt ikäviltä yllätyskustannuksilta. Lue lisää maaperätutkimuksesta täältä.
 

Perustamistapalausunto

Maaperätutkimuksen pohjalta laaditaan perustamistapalausunto. Sen perusteella suunnitellaan maarakennustyöt ja talon alle sopivat perustukset tai kellari. 

Perustamistapalausunnosssa otetaan kantaa muun muassa maaperän kantavuuteen, mahdollisen pohjaveden tasoon, putkijohtojen perustamistapaan ja moneen muuhun asiaan.


”Kannattaa varmistaa, että toimitussisällöissä on otettu huomioon kaikki maanrakennusvaiheen tarpeelliset työt. Varmista myös maanrakentajan referenssit ennen kuin teet sopimuksen.”



Maanrakennus

Suuri osa talon rakentajista teettää maanrakennustyöt ulkopuolisella urakoitsijalla Sergei tuumaa. 

"Kiinteähintainen maaurakka on useimmiten varsin järkevä valinta, koska kustannukset ovat ennakkoon tiedossa. Yllätyshankintoja voi olla pitkin projektia vielä paljon. Tuntihintainen tekeminen voi kuulostaa aluksi halvalta, mutta se voi tulla yllättävän kalliiksi.”

Muista, että myös maarakennustarjouksien toimitussisällöissä saattaa olla isoja eroja. Ammattitaitoiselta maarakennusurakoitsijalta voit saada kattavan tarjouksen jo maaperätutkimuksen ja luonnospiirrosten perusteella. Älä siis tyydy epämääräisiin hinta-arvioihin.

”Kannattaa varmistaa, että toimitussisällöissä on otettu huomioon kaikki maanrakennusvaiheen tarpeelliset työt. Varmista myös maanrakentajan referenssit ennen kuin teet sopimuksen”, Sergei Zaychenko sanoo.

Ennen maaurakan hyväksymistä ja aloitusta tarkista nämä:

  • Tarkista että tarjoukseen sisältyy kaikki työt ja materiaalit, mitä LVI-asemapiirroksessa on.
  • Selvitä kunnallistekniikan liittymismaksut: sähkö, vesi ja viemäröinti (sekä mahd. kaukolämpö).
  • Huomioi kuntakohtaiset vaatimukset hulevesien käsittelylle, esim. hulevesien viivytyskentät.
  • Selvitä mahdolliset liikennejärjestelyiden poikkeuksista aiheutuvat maksut, kuten tienkatkaisumaksu liityntätöiden aikana. Onko ne huomioitu urakassa?
  • Jos tontilla on paljon täytettävää tai maiden poisvientiä, kannattaa olla hereillä naapuruston rakennusprojektien suhteen. Heidän kanssa kannattaa tehdä yhteistyötä maiden poisviennin ja -tuonnin kanssa.

Maanrakennustöiden tarjouspyyntö varten sinulla on hyvä olla 

  • Maaperätutkimus
  • Asemakuva korkokoinen
  • Liitoskohtalaustunto tai muu selkeä suunnitelma veden ja viemärin tuetuksesta (kunnallistekniikan liittymät)
  • Kiinteistön vesi- ja viemärisuunittelma (LVI-asemakuva / KVV -suunnitelmat)

Mitä maanrakennus maksaa eri tyyppillä tonteilla? Tällä videolla saat tärkeää tietoa aiheesta.

Perustustyöt

Muuttovalmiissa talossa perustukset kuuluvat toimitukseen. Tällöin perustukset kannattaa ottaa talotoi- mituksen mukana. Niitä ei kannata irrottaa toimituksesta, eikä se usein ole mahdollistakaan. 

Täältä voit tarkistaa Perustavan talotehdas-yhteistyökumppanit. >>

Talon perustusten yhteydessä on järkevää tehdä myös autotallin tai piharakennuksen maatyöt ja perustukset valmiiksi. Samoin kuin tontilla mahdollisesti tarvittavat tukimuurit. Näin säästät hankkeen kokonaiskustannuksissa. Se ei haittaa, vaikka piharakennusten perustukset odottaisivat 1–2 vuotta rakentamisen aloittamista.

Perustuksista voit lukea lisää täältä. Kellarin rakentamisesta on puolestaan kerrottu tässä blogissa.

Talon rakentaminen

Alla olevista blogeista voit lukea lisää taloista.

Talopaketin todellinen hinta

Omakotitalon kustannusten kilpailuttaminen

Pienen omakotitalon rakentaminen

Haluatko aloittaa talon rakentamisen? 

Lataa ilmainen 10 askelmaa omaan kotiin -opas. Sen avulla osaat aloittaa talon rakentamisen, vaikka et tietäisi aiheesta vielä paljoa.

Lataa ilmainen opas >>


Maa-aineisten siirto on hidasta ahtaille takapihoille, jos pihatöitä ei ole tehty järkevään vaiheeseen ennen talon tekoa. Kannattaa miettiä, mitä pihalleen halua. Pahimmillaan saatat siirrellä maita kuutioittain kottikärryillä.”



Pihatyöt

Perustavalla on törmätty monta kertaa siihen, että asiakas suunnittelee ja teettää maarakennuksen, perustukset ja talopaketin vauhdilla valmiiksi ja alkaa vasta sitten pohtia piharakentamista. LVI- ja sähkösuunnittelijat haluavat suunnitella asennukset mahdollisimman edullisesti asiakkaalle, jolloin esimerkiksi putkikaivannot ja sähkövedot tehdään niin lyhyeksi ja pintaan kuin suinkin.

”Usein talon rakentamisen jälkeen pihatöiden teko menee ahtaaksi, kun sitä aletaan pohtia vasta talon rakentamisen jälkeen. Maa-aineisten siirto on hidasta ahtaille takapihoille, jos pihatöitä ei ole tehty järkevään vaiheeseen ennen talon tekoa. Kannattaa miettiä, mitä pihalleen halua. Pahimmillaan saatat siirrellä maita kuutioittain kottikärryillä.”

Ongelmia voi tulla myös, jos pihalle suunniteltujen istutusten alla on vaikkapa kaivo tai hulevesien viivytyskenttä.
 

Huomioi nämä jo maaurakkaa suunnitellessa:

  • Mieti, millaisia piharakennuksia ja terasseja haluat. Entä tarvitseetko tontille tukimuureja? Näiden maarakennus- ja perustustyöt kannattaa tehdä kokonaisuutena omakotitalon kanssa.
  • Suunnittele piha valmiiksi ennen rakentamisen aloittamista, jotta LVI- ja sähköasennukset voidaan tehdä pihasuunnitelma huomioiden.
  • Mieti ennakkoon pihavalaistukset, kesäkeittiöt ja vaikka leikkimökin paikka. Kun suunnittelet ne enakkoon, voidaan niiden sähkökaapelit ja suojaputket vetää jo maarakennusvaiheessa valmiiksi.
     

Tällä videolla keskustelemme Perustavan myyjän Sergei Zaychenkon kanssa, paljonko muuttovalmiin talon rakentaminen maksaa.

Haluatko kiinteähintaisen Perustava Nollakorko -tarjouksen tulevan kotisi maanrakennus- ja perustustöistä?

Toimi näin

Lähetä alla olevalla tarjouspyyntölomakkeella (sama lomake on lähes kaikilla sivuilla)

  • maaperätutkimus ja ARK-kuvat sekä tiedot hankkeesta.

Liitä tarjouspyyntöön mukaan

  • kiinteistön vesi- ja viemärisuunittelma (LVI-asemakuva / KVV -suunnitelmat), mikäli ne ovat valmiina.
  • liitoskohtalaustunto tai muu selkeä suunnitelma veden ja viemärin tuetuksesta (kunnallistekniikan liittymät)

Voit ottaa yhteyttä meihin, vaikka kaikki kuvat eivät vielä olisikaan valmiina. Mitä aiemmin pääsemme hankkeeseen mukaan, sen paremmin voimme auttaa tekemään järkeviä ratkaisuita.


Perustavan maarakennuksen toimitussisältö

  • Tontin raivaus ja maiden poisajo
  • Pohjan kaivuutyöt
  • Sisä- ja ulkopuoliset täytöt
  • Ulkopuoliset LVIS-työt
  • Routaeristykset
  • Pintamaiden tasaukset


Huomioitavaa

  1. Perustava Infran toiminta-alue on Päijät-Hämeen ja Uudenmaan alueella, pl. Hanko ja Raasepori.
  2. Louhinta ei kuulu kiinteähintaisiin tuotteisiin, vaan siinä hinta koostuu louhittavista kuutioista ja neliöistä, sekä louheen käsittelystä ja poisvienneistä.
  3. Mikäli sinulla ei ole valmiina LVI-asemapiirrosta, mahdolliset pumppaamot ja hulevesien viivytyskentät lasketaan myöhemmin mukaan tarjoukseen.
     

Hyvä tietää maanrakennuksen hinnoittelusta

Maanvaraisissa perustuksissa maanrakennus- ja perustusurakan kokonaishintaan vaikuttavat eniten pohjatutkimuksessa määrätty kaivuutaso, ja sen mukaiset maamassojen poisviennit.
 

Miksi hankkia maanrakennus Perustavalta?

  • Kaikki perustamiseen liittyvä on yhden toimijan hallussa. Vastaamme siitä, että maatyöt ja perustukset on oikein suunniteltu ja tehty. Huolehdimme myös urakan aikataulutuksen.
  • Olemme monien talotoimittajien perustuskumppani. Kysy lisää omalta talomyyjältäsi.
  • Palvelemme kokonaisvaltaisesti talon ja talousrakennusten perustustöissä. Esimerkiksi talon perustusten teon yhteydessä kannattaa teettää samalla kertaa talousrakennusten perustukset ja tukimuurit. Näin säästät hankkeen kokonaiskustannuksissa.
Lisätietoa rakentamisesta
#
Perustusten teko talvella
29.9.2020 klo 12.40
Rakennustyöt voi aloittaa talvella siinä missä lämpiminä vuodenaikoinakin, mutta homma vaatii huolellisuutta ja osaamista tekijöiltä. Kuten rakentamisessa aina,…
Lue lisää
#
Päärakennesuunnittelu – Mitä se oikein on?
28.8.2020 klo 12.50
Perustavan päärakennesuunnittelijalla Arto Leppäsellä on 15 vuoden kokemus päärakennesuunnittelusta ja hän hoitanut rakennusprojekteja useilla paikkakunnilla.…
Lue lisää
#
Tärkeät asiat, jotka unohtuvat usein taloprojektissa
5.8.2020 klo 12.50
Mitä ovat oikeasti tärkeitä asioita oman talon rakentamisessa? Keskustelimme aiheesta, kun vierailimme Tuusulan Asuntomessuilla Mäntsälän yksikön kanssa.…
Lue lisää
#
Omakotitalon sokkeli – mitä lähtötietoja tarvitaan tarjoukseen?
5.8.2020 klo 12.50
Perustavan asiantuntijat laativat asiakkaalle tarjouksen sokkelista hänen lähettämien ARK-kuvien ja maaperätutkimuksen perusteella.
Lue lisää
#
Talon perustaminen – maaperätutkimuksesta talon runkotoimitukseen
22.6.2020 klo 16.50
Honka järjesti asiakkailleen virtuaalisen rakentajaillan 17.6.2020. Rakentajailtaan toivottiin myös esitystä talon perustuksista ja näin ollen Perustavan Kimmo…
Lue lisää