PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT  |  TUUSULAN ASUNTOMESSUT 2020

Tärkeät asiat, jotka unohtuvat usein taloprojektissa


Mitä ovat oikeasti tärkeitä asioita oman talon rakentamisessa? Keskustelimme aiheesta kun vierailimme Tuusulan asuntomessuilla Mäntsälän yksikön kanssa. Jouni Toivonen toimi itseoikeutetusti oppaana – onhan hän toiminut messualueella työnjohtajana Perustavan kohteissa.


Internet on ahdettu täyteen rakentamiseen liittyviä blogeja. Perustavallakin on omansa – Rakentajan vinkit. Tietoa on saatavilla aiheesta kuin aiheesta, myös talon rakentamisesta. Tässä tekstissä keskitymme asioihin, jotka usein unohtuvat rakentamista suunnitellessa tai rakennushankkeen aikana.

Inhimillisyys ja yhteistyö

Asuntomessualeen buffetissa syödyn lounaan jälkeen pääsimme kiertämään messualuetta. Rauhallisen käyskentelyn lomassa aloitimme rakentamiseen liittyvien perimmäisten kysymysten pohdinnan. Jouni toi nopeasti esille inhimillisyyden ja yhteistyön tärkeyden rakennushankkeissa.

Rakennusaika voi olla stressaavaa kun rakentaja kenties elämänsä ensimmäisessä isossa projektissa yrittää pitää kaiken hallinnassa. Tästä saattaa seurata ylimääräistä painetta eri osapuolille. Jouni kokemuksesta kertoo, että tämä heijastuu usein myös perustusvaiheen työnjohtajan arkeen.

Monet rakentavat talon samalla kertaa sekä ensimmäisen että viimeisen kerran. Vaikka odotukset hankkeen onnistumisesta ovat korkealla, on hyvä muistaa, että kohtuuttomat vaatimukset kuormittavat paljon urakoitsijoiden työnjohtoa. Pahimmillaan kovat vaatimukset kääntyvät itseään vastaan ja paradoksaalisesti toteutuu suurimmat pelot, esimerkiksi hankkeen viivästymisen ja ylimääräisen säätämisen muodossa.

On ehdottomasti tärkeää, että rakentaminen hoidetaan kerralla laadukkaasti. Kyllin hyvä laatu syntyy yhteistyössä monen toimijan kanssa. Sitä jokainen voi edistää, kun käyttäytyy inhimillisesti muita kohtaan. Se myös lisää luottamusta ja auttaa hanketta eteenpäin.

Valitse sopivat kumppanit projektiin

Projektikumppaneita valittaessa kysyä itseltä, onko tämä sellainen henkilö, kenen kanssa tulen hyvin toimeen? Entä onko toimija luotettava ja referenssit kunnossa?

Riittävä luottamus ja kemioiden kohtaaminen on tärkeää rakennushankkeen läpiviennissä. Omalla toiminnalla voimme jokainen edistää hyvää henkeä ja sujuvoittaa yhteistyötä. Kun muistamme kohdella muita siten kuin haluaisimme itseämme kohdeltavan, rakennusprojektilla on hyvät mahdollisuudet onnistua. Sama pätee muuallakin elämässä.

Ekologisuus oli näkyvästi esillä messuosastoilla ja kuvauksissa. Kuvassa Designtalon Puro, johon Perustava on tehnyt perustukset.

Yläkuvassa Perustava Mäntsälän yksikön henkilökuntaa Tuusulan Asuntomessualueella. Kuvassa vasemmalta alkaen Teemu Toivonen, Kimmo Kurki, Elina Nieminen ja Jouni Toivonen.

Miksi aion rakentaa

Onko sitten muita tärkeitä asioita on kuin inhimillisyys puolin ja toisin? Kokenut myyjämme Kimmo Kurki tuumaili, että kysymykseen, miksi alat rakentamaan on hyvä pystyä vastaamaan. Tärkeä huomio.

Rakennusprojekti on monelle yksi elämän suurimpia hankkeita. Siihen ei sovi ryhtyä heppoisin perustein. Listasimme Kimmon – joka on toiminut pitkään talomyyjänä – kanssa muutamia syitä, miksi monet ovat alkaneet rakentamaan. Näiden kysymysten kautta pääset ehkä eteenpäin omissa pohdinnoissasi.

  • Rakentamalla talon itse saat mieleisen talon haluamallesi paikkakunnalle ja tontille.
  • Asuntoa maksaessasi säästät rahaa itselle. Kunhan vain olet ottanut huomioon rakennuspaikan asuntojen yleisen hintakehityksen.
  • Oman talon rakentaminen on monelle unelmien toteuttamista. Unelmointi ja unelmien seuraaminen on tärkeää sekin.
  • Oikein toteutettuna talo on mahdollista rakentaa kustannustehokkaasti ja asumiskulut pysyvät kohtuullisina. Samalla saat asua unelmiesi kodissa.
  • Yhteinen rakennusprojekti lujittaa usein parisuhdetta. Tätä teemme nyt meille – yhdessä. Kun rakentamisen rankat ajat ovat ohi, jäljellä ovat yhteiset muistot, jotka yhdistävät. Tästäkin selvittiin. Lisäksi konkreettisena muistona on oma unelmien koti, jossa asua.

Rakennusprojektin aikana jaksat paremmin, kun olet tehnyt itsellesi selväksi rakentamisen syyt. Huonoina hetkinä voit muistella, että valitsin itse ryhtyä tähän. Siksi kestän. Myös mahdollisen elämänkumppanin kannustaminen ja yhteisestä jaksamisesta huolehtiminen on tärkeää. Talon valmistuttua elämä usein helpottaa, sanotaan.

Mikä on talopaketin todellinen hinta? Tällä videolla keskustellaan talon rakentamisen kustannuksista Designtalon Tuomo Ruususen kanssa. Lue lisää Designtalosta https://designtalo.fi.

Palkkaa projektiin vastaava työnjohtaja varhaisessa vaiheessa

Monet unohtavat vastaavan mestarin palkkaamisen ajoissa. En jaksa maksaa turhasta. Osaan itse. Jos en osaa, haen netistä neuvoja. Tämä voi olla iso virhe.

Vastaavan työnjohtajan etsimiseen kannattaa käyttää aikaa. Hän on nimittäin talomyyjän ohella rakentajan tärkein tuki ennen rakennusprojektia ja sen aikana. Vastaavaa työnjohtajaa valitessa kannattaa kysellä referenssejä ja sopivan oloisen löydyttyä kysyä vielä suosituksia hänen entisiltä asiakkailtaan.

Mitä vastaava mestari sitten tekee taloprojektissa? Paljonkin. Hän esimerkiksi suunnittelee kanssasi ennen tontin ostoa tai vähän sen jälkeen totuudenmukaisen rakennusbudjetin ja auttaa pysymään siinä. Hän valvoo rakentamisen laatua ja aikatauluja sekä antaa neuvoja materiaalivalinnoissa. Siksi ei ole sama, kuka vastaava työnjohtaja on. Tai onko se vain paperilla.

Eri foorumeilta saat kyllä neuvoja projektin läpivientiin. Siellähän tiedetään kaikki. Meidän mielestä hyvän vastaavan mestarin veroista tukea on silti vaikea löytää. Ei ainakaan netistä. Pahimmillaan erilaisilta keskustelualustoilta saatu tuki sotkee vain omat ajatuksesi. Sen jälkeen järkevien valintojen tekeminen voi olla vaikeaa. Päättämättömyys saattaa taas pitkittää ja vaikeuttaa projektia.


Monet unohtavat vastaavan mestarin palkkaamisen ajoissa. En jaksa maksaa turhasta. Osaan itse. Jos en osaa, haen netistä neuvoja. Tämä voi olla iso virhe.


 

Messuossastoilla promoottorit huomioivat kaikki kävijät, kuten tapana on. Kuvassa Designtalon osaston Tiina Stork.

Valmistaudu kompromisseihin

Oletko valmis kompromisseihin rakennushankkeessa? Kaikki ei ole. Se voi tehdä projektista raskaamman kuin se muuten olisi. Kompromissien kanssa eläminen on tärkeää, koska harvalla rakentajalla riittää rahat kaikkeen, mistä aluksi unelmoi. Muutoksia voi tulla myös aikataulujen tai saatavuuden takia kesken projektin. Kyky joustaa ja kyllin hyvään tyytyminen sujuvoittaa hankkeen etenemistä ja editää aikataulussa pysymistä.

Perustavan Mäntsälän poppoo toivottaa mukavaa syksyä kaikille sekä rakentajille tarmoa projektien läpivientiin!


P.S. Jos aiot rakentaa, me voimme palvella maaperätutkimuksesta aina perustuksiin saakka, 15000 hankkeen kokemuksella. Alla olevalla lomakkeella voit jättää meille yhteydenottopyynnön.


Kaipaatko apua hankkeessasi? Jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella.

Pakollinen
Pakollinen
Pakollinen

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

 

PERUSTAVA

Perustava on enemmän kuin pelkkä perustusurakoitsija. Me palvelemme koko maan laajuisesti rakennusliikkeitä, talotoimittajia ja yksityisiä rakennuttajia kumppanuusperiaatteella — geopalveluista aina runkotoimituksiin asti. Mietimme juuri sinun tarpeisiisi sopivat rakenteet — rakennuspaikan ja rakennuksen asettamat vaatimukset huomioiden —, joilla varmistamme kustannussäästöt.

Palveluihimme kuuluvat perustukset pien- ja kerrostaloihin, hoivarakennuksiin sekä eri kokoisiin toimitiloihin. Valamme väestönsuojat ja toteutamme tukimuurit. Kellarit ja muut betonirungot valmistamme omalla elementtitehtaalla Lammilla.

Meiltä saat 

  • Perustus- ja päärakennesuunnittelun osana perustustoimitusta

  • Betoniperustukset pien- ja kerrostaloihin, hoivarakennuksiin ja toimitiloihin

  • Tukimuurit, väestönsuojat, ja betonirungot joko elementteinä tai paikallavaluna

  • Geopalvelut eli pohjatutkimukset ja pohjarakennesuunnittelut Etelä- ja Keski-Suomessa

  • Infrapalvelut eli maarakennustyöt kokonaisurakkana Lahdesta Helsinkiin.

Lisätietoa rakentamisesta
#
Milloin perustukset kannattaa tilata ja missä vaiheessa ottaa yhteyttä Perustavaan? Tässä blogissa Juha Ketonen, Perustavan Seinäjoen yksikön myyjä, vastaa…
#
Mitä omakotitalon rakentaminen todellisuudessa maksaa? Omakotitalon ja talopaketin todellinen hinta on aihe, joka kiinnostaa kaikkia talonrakentamista…
#
Rakennustyöt voi aloittaa talvella siinä missä lämpiminä vuodenaikoinakin, mutta homma vaatii huolellisuutta ja osaamista tekijöiltä. Kuten rakentamisessa aina,…
#
Perustavan päärakennesuunnittelijalla Arto Leppäsellä on 15 vuoden kokemus päärakennesuunnittelusta ja hän hoitanut rakennusprojekteja useilla paikkakunnilla.…
#
Perustavan asiantuntijat laativat asiakkaalle tarjouksen sokkelista hänen lähettämien ARK-kuvien perusteella. Tämän lisäksi asiakas on saattanut toimittaa…