Talon perustaminen – maaperätutkimuksesta talon runkotoimitukseen

Honka järjesti asiakkailleen virtuaalisen rakentajaillan 17.6.2020. Rakentajailtaan toivottiin myös esitystä talon perustuksista ja näin ollen Perustavan Kimmo Kurki pääsi vierailemaan turkulaisten rakentajien keskuudessa. Kimmo piti ensin Perustavan yritysesittelyn ja sen jälkeen kertoi kuinka asiakas hyötyy Perustavan täyden palvelun talosta. 

 ​

Täyden palvelun talo

Perustavan yritysesittelyn jälkeen Kimmo kertoi Perustavan kattavasta palveluperheestä. Mitä aikaisemmin asiakas osasi ottaa Perustavaan yhteyttä, sen aiemmin myös Perustavalla pystyttiin auttamaan auttamaan asiakkaita sekä perustusten suunnittelussa, toteutuksessa että niiden lopullisissa kustannuksissa.

Kimmon esitys oli rakennettu rakentajan näkökulmasta kronologiseen järjestykseen. Esityksessä läpikäytiin palvelu kerrallaan ja havainnollistettiin mitä kaikkea Perustava kykeni asiakkaille toimittamaan.

Maaperätutkimus ja perustamistapalausunto

Ensimmäinen toimenpide perustamiseen liittyen on on yleensä perustamistapalausunnon hankkiminen. Se saadaan teettämällä maaperätutkimus ja pintavaaitus. Osa rakentajista saattaa tehdä maaperätutkimuksen ennen tontin hankkimista, ja tällöin kairauksella saadaan selvyys tontin maaperästä jo hyvissä ajoin. Maaperätutkimuksessa selvitetään maaperän koostumus ja kantavuus, kun taas pintavaaitus mittaa pinnan muodot ja tontin kaltevuudet. Näiden pohjalta saadaan lopulta sitten perustamistapalausunto.

Perustamistapa

Perustamistapalausunnon jälkeen valitaan tulevan rakennuksen perustamistapa. Jos maaperä on heikko, kuten savi tai turve, joudutaan turvautumaan paalutukseen. Jos maaperä on taas moreeniperäinen, silloin pystytään tekemään maanvarainen sokkeli. Mikäli tontti on taas jyrkkäpiirteinen, perustukset toteutaan kellariratkaisuna. Kellari pystytään hyödyntämään myös asumiseen.

Tarjous Perustavalta

Kun asiakkaalla on tulevaan taloon piirustukset ja maaperätutkimus tehtynä, Perustava pystyy tekemään tarjouksen. Tarjous on aina kiinteähintainen ja se kattaa sekä perustustyöt että suunnittelun. Tarvittaessa on mahdollista saada mukaan myös päärakennesuunnittelu.

 

Perustussuunnittelu

Perustussuunnittelu on oleellinen osa perustamisvaiheita. Teemme jokaiseen kohteeseen yksiköllisen suunnittelun, mutta hyödynnämme hyväksikoettuja ja kustannustehokkaita vakiorakenteita.

Maanrakennus

Maanrakennus voi alkaa heti perustussuunnittelun jälkeen. Sekä perustamistapalausunto että perustussuunnittelu määrittävät maanrakentamisen. Suunnitelmista löytyy kaivuutasot sekä täyttökorot ja -materiaalit. Talousrakennusten perustukset kannattaa huomioida jo tässä vaiheessa, vaikka niitä ei rakennettaisikaan heti. Kustannusäästöt kuitenkin syntyvät kerralla tekemisestä.

Paalutus

Jos tontin maaperä on pehmeä, siihen vaaditaan paalutus. Perustava käyttää aina teräspaaluja kustannustehokkuuden ja nopeuden vuoksi. Paalutus huolehtii siitä, että pehmeällä maaperällä rakennus ei tule painumaan.

Paalutettavat kohteet toteutetaan aina kantavalla alapohjalla. Ontelolaatan etu on se, että päästään pitkiin jänneväleihin eikä tarvitse toteuttaa ylimääräisiä kantavia linjoja. Ontelolaatat asennetaan autonosturin avulla ja sen jälkeen asennetaan rengasraudoitukset ja saumavalu. 

Perustus, valuperustus, sokkeli

Seuraava ja viimeinen työvaihe ennen täyttöjä ja talorungon pystyttämistä on varsinaisen perustuksen eli sokkelin tekeminen. Käytämme Perustavalla käsin siirrettäviä ja muuntuvaa muottikalustoa, joka asennetaan tontilla täytettäväksi. Muottien sisään laitetaan valmisraudote eli betoniteräs. Perustusten valaminen tapahtuu pumppukalustolla ja muottien purkamisen jälkeen tehdään valun yläpinnan viimeistely ja tarkastus.

Perustusten tekeminen on mahdollista myös talvella. Hyvällä suojauksella ja betonin lämpötilan varmistamisella rakentaminen onnistuu myös muulloin kuin pelkästään kesällä.  


Lisätietoa rakentamisesta

Maaperätutkimus ja maarakennustyöt – Ota nämä huomioon talon rakentamista suunnitellessa

Talon suunnittelu – vältä nämä yleiset virheet

Talon perustukset - Mistä perustusten hinta koostuu?

Talon rakentaminen - 10 askelta omaan kotiin >>

Talon rakentaminen - Mitä ovat hyvän tontin tunnusmerkit ja mistä aloittaa hankkeen suunnitttelu? >>

Kaikki lähtee perustuksista >>

Tulevaisuuden asuminen - Katso video ASTA 2020 -Messuilta Tampereelta >>

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

 


Kaipaatko apua hankkeessasi? Jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella.

Pakollinen
Pakollinen
Pakollinen

PERUSTAVA

Perustava on enemmän kuin pelkkä perustusurakoitsija. Me palvelemme koko maan laajuisesti rakennusliikkeitä, talotoimittajia ja yksityisiä rakennuttajia kumppanuusperiaatteella — geopalveluista aina runkotoimituksiin asti. Mietimme juuri sinun tarpeisiisi sopivat rakenteet — rakennuspaikan ja rakennuksen asettamat vaatimukset huomioiden —, joilla varmistamme kustannussäästöt.

Palveluihimme kuuluvat perustukset pien- ja kerrostaloihin, hoivarakennuksiin sekä eri kokoisiin toimitiloihin. Valamme väestönsuojat ja toteutamme tukimuurit. Kellarit ja muut betonirungot valmistamme omalla elementtitehtaalla Lammilla.

Meiltä saat 

  • Perustus- ja päärakennesuunnittelun osana perustustoimitusta

  • Betoniperustukset pien- ja kerrostaloihin, hoivarakennuksiin ja toimitiloihin

  • Tukimuurit, väestönsuojat, ja betonirungot joko elementteinä tai paikallavaluna

  • Geopalvelut eli pohjatutkimukset ja pohjarakennesuunnittelut Etelä- ja Keski-Suomessa

  • Infrapalvelut eli maarakennustyöt kokonaisurakkana Lahdesta Helsinkiin.