Perustusten teko talvella

Perustusten teko talvella

Rakennustyöt voi aloittaa talvella siinä missä lämpiminä vuodenaikoinakin, mutta homma vaatii huolellisuutta ja osaamista tekijöiltä. Kuten rakentamisessa aina, pohjatöiden merkitys on suuri myös talvella. Ammattitaidolla suunnitellut ja toteutetut maanrakennustyöt ja perustustyöt ovat pohja onnistuneelle rakennushankkeelle.

Voiko taloprojektia aloittaa talvella?

”Rakennusalalla työt jatkuvat läpi talven ja taloprojektin voi käytännössä aloittaa aivan hyvin talvellakin, kun asiaan on valmistauduttu huolella ja varauduttu säätilojen mukanaan tuomiin haasteisiin”, kertoo Perustavan Infra-yksikön päällikkö Mika Kemppainen. Suurin riski talvella on pakkanen, joka voi aiheuttaa suuria vahinkoja, joten sen suhteen tulee olla tarkkana. Sääolosuhteita ja säätiedotuksia tulee seurata talvella silmä kovana, jotta sää ei aiheuta yllätyksiä.


Suurin riski talvella on pakkanen, joka voi aiheuttaa suuria vahinkoja, joten sen suhteen tulee olla tarkkana.


 

Perustusten teko talvella

 

Maanrakennustyöt talvella

On tärkeää, että vuodenajan asettamat haasteet otetaan huomioon jo maanrakennustöiden suunnittelussa. Kun kesäaikaan tai pakkaskauden ulkopuolella maanrakennustyöt voidaan tehdä niin, että koko pohja kaivetaan auki ja pohja voi olla avonaisena useitakin päiviä, talvella näin ei voi toimia vaan pohja täytyy suojata työvaiheiden ajaksi. Lumi voi aiheuttaa vakavia ongelmia. Jos esimerkiksi soratäyttöihin pääsee satamaan lunta, aiheuttaa se tiivistetyn soratäytön vajoamista lumien sulaessa keväällä, joka on haastavaa korjata jälkikäteen.

Perustusten valaminen talvella

Talvella perustusten valamisessa on otettava huomioon pakkanen. Pakkaseen on varauduttava, sillä betoni ei saa päästä jäätymään sen jälkeen, kun se on pumpattu muottiin. Jäätyminen aiheuttaa vahinkoja perustusten ulkonäköön ja rakenteeseen. Betonin seassa on vettä ja jäätyessään vesi synnyttää halkeamia ja lohkeamia sekä heikentää betonin rakennetta, jolloin betoni ei saavuta vaadittua loppulujuutta.

Perustusten teko talvella

 

Perustusten kuivuminen talvella

”Betoni ei tiedä, mitä vuodenaikaa eletään”, Mika Kemppainen kertoo. Betoni kovettuu kemiallisen reaktion seurauksena, kun olosuhteet ovat oikeat eli ilma on riittävän lämmintä ja betoni on tuulelta suojattuna. Talvella muotin sisälläkin ollessaan betoni täytyy suojata pakkaselta ja tuulelta, eikä betonin lämpötila muotissa ei saa laskea alle 15 asteen. Lämpötilan seurannassa käytetään apuna antureita. Anturit ovat yhteydessä järjestelmään, joka lähettää hälytyksen suoraan työnjohtajan puhelimeen, mikäli lämpötila laskee liikaa. ”Tällöin työmaalla tehdään lisälämmitystä ja suojauksia vaikka keskellä yötä, jos on tarpeen”, Mika lupaa. Talvikaudella, marras-huhtikuussa betonivaluihin asennetaan aina lämpölangat, joiden avulla lämpötila pidetään stabiilina, kunnes betoni on saavuttanut loppulujuutensa.


Ajallisesti perustusten kuivuminen ei talvella kestä sen kauempaa kuin lämpiminä vuodenaikoina, sillä kuivumisaika määräytyy aina betonilaadun mukaan, jonka perustussuunnittelija määrittää ennalta.


Nostaako vuodenaika hintaa?

Perustavalla maanrakennustöiden ja perustusten hinnoittelussa on talviaikaan käytössä ns. talvilisä, joka kattaa vuodenajasta johtuvia lisäkuluja. Kuluja syntyy suojaamisesta, lämmityksestä sekä mahdollisen talvibetonin käytöstä. Talvilisän suuruus on tapauskohtainen, mutta yleensä noin 10% luokkaa maanrakennus- ja perustuskustannuksista. Vastaavasti talotoimittajilla voi talviaikaan olla rauhallisempaa, jolloin toimittaja voi tarjota talopaketin edullisemmin talviedulla.

Perustusten teko talvella

Miksi talvi on hyvä aika rakentaa?

Talvella tekijöitä on usein saatavana paremmin kuin esimerkiksi keväällä, sillä talviaika voi osalla tekijöistä olla hiukan hiljaisempaa. Talvella rakennusprojektin aloittaminen saattaa siis jouduttaa projektia ja sen käynnistymistä.

Talvi ja pakkanen voi helpottaa raskaan kaluston kulkemista rakennuspaikalle esimerkiksi pienemmillä teillä, joilla painorajoitukset voivat tulla vastaan. Keväällä ja syksyllä tiet voivat olla niin märkiä, että ne eivät kanna isoja kuljetuksia, mutta kesän lisäksi talvipakkasilla teiden kantokyky on parempi.

Talvirakentaminen vaatii huolellisuutta

Talvella rakentaminen vaatii tekijöiltä huolellisuutta. Jos tekijät eivät tiedä mitä tekevät, voi syntyä isoja vahinkoja, kuten alustäyttöjen painumista, jotka selviävät vasta myöhemmin, jolloin talo voi olla jo paikoillaan. Ammattimainen perustusurakoitsija osaa välttää nämä virheet, jolloin maatöiden ja perustusten tekeminen on turvallista myös talvella.

Perustusten teko talvella

Kaipaatko apua hankkeessasi? Jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella.

Pakollinen
Pakollinen
Pakollinen

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

 

PERUSTAVA

Perustava on enemmän kuin pelkkä perustusurakoitsija. Me palvelemme koko maan laajuisesti rakennusliikkeitä, talotoimittajia ja yksityisiä rakennuttajia kumppanuusperiaatteella — geopalveluista aina runkotoimituksiin asti. Mietimme juuri sinun tarpeisiisi sopivat rakenteet — rakennuspaikan ja rakennuksen asettamat vaatimukset huomioiden —, joilla varmistamme kustannussäästöt.

Palveluihimme kuuluvat perustukset pien- ja kerrostaloihin, hoivarakennuksiin sekä eri kokoisiin toimitiloihin. Valamme väestönsuojat ja toteutamme tukimuurit. Kellarit ja muut betonirungot valmistamme omalla elementtitehtaalla Lammilla.

Meiltä saat 

  • Perustus- ja päärakennesuunnittelun osana perustustoimitusta

  • Betoniperustukset pien- ja kerrostaloihin, hoivarakennuksiin ja toimitiloihin

  • Tukimuurit, väestönsuojat, ja betonirungot joko elementteinä tai paikallavaluna

  • Geopalvelut eli pohjatutkimukset ja pohjarakennesuunnittelut Etelä- ja Keski-Suomessa

  • Infrapalvelut eli maarakennustyöt kokonaisurakkana Lahdesta Helsinkiin.

Lisätietoa rakentamisesta
#
Rakennustyöt voi aloittaa talvella siinä missä lämpiminä vuodenaikoinakin, mutta homma vaatii huolellisuutta ja osaamista tekijöiltä. Kuten rakentamisessa aina,…
#
Perustavan päärakennesuunnittelijalla Arto Leppäsellä on 15 vuoden kokemus päärakennesuunnittelusta ja hän hoitanut rakennusprojekteja useilla paikkakunnilla.…
#
Perustavan asiantuntijat laativat asiakkaalle tarjouksen sokkelista hänen lähettämien ARK-kuvien perusteella. Tämän lisäksi asiakas on saattanut toimittaa…
#
Mitä ovat oikeasti tärkeitä asioita oman talon rakentamisessa? Keskustelimme aiheesta, kun vierailimme Tuusulan Asuntomessuilla Mäntsälän yksikön kanssa.…
#
Honka järjesti asiakkailleen virtuaalisen rakentajaillan 17.6.2020. Rakentajailtaan toivottiin myös esitystä talon perustuksista ja näin ollen Perustavan Kimmo…