Pienen omakotitalon rakentaminen

PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Pienen omakotitalon rakentaminen on nyt trendikästä

Omakotitalojen neliöt pienenevät tonttien koon myötä ja energiatehokkuus on tärkeää rakentajille. Mikä muu omakotitalojen rakentamisessa on pinnalla juuri nyt? Mihin suomalaiset panostavat rakentamisessa ja tulevaisuuden asumisessa? Miten megatrendit vaikuttavat rakentamiseen ja millaista on tulevaisuuden asuminen? Me otimme selvää siitä, mitkä asiat omakotitalojen rakentamiseen vaikuttavat juuri nyt ja tulevaisuudessa.

Ekologisuus ja energiatehokkuus

Megatrendinä ekologisuus on rakentamisessa jo itsestään selvä asia. Pienen omakotitalon rakentaminen on trendi, joka on näkynyt jo pitkään; asuminen on aiempaa kompaktimpaa ja suuria taloja rakennetaan nykyään yhä vähemmän. Tämä tekee rakentamisen lisäksi myös asumisesta kestävämpää ympäristön kannalta. Suomalaisen hiilijalanjäljestä suurimman osan aiheuttaa asuminen, eli se on suurin yksittäinen päästöjen aiheuttaja (Lähde: WWF Suomen selvitys).

Rakentamisen ekologisuudella on vaikutusta asumisen tuottamiin päästöihin, mutta suurimmat päästöt syntyvät asuntojen lämmittämisestä sekä veden ja sähkönkulutuksesta. Kuitenkin WWF:n mukaan energiatehokkaan rakentamisen positiiviset ilmastovaikutukset ovat merkittävät. Perustava Tampereen myyjä Ilkka Rahkola on huomannut, että luonnolliset, vähäpäästöiset rakennusmateriaalit kuten hirsi- ja muu massiivipuurakentaminen näyttää olevan nyt suosittua rakentajien keskuudessa.

Kaupungistuminen jatkuu

Kaupungistuminen on jo vuosikymmenet tuonut muuttoliikettä suurten asutuskeskittymien äärelle. Kaupungistuminen ilmiönä ei ole kadonnut mihinkään, vaikka koronapandemia onkin hiukan ravistellut trendiä ja saanut ihmiset kaipaamaan väljemmille asuinalueille isojen kaupunkien keskustojen sijaan. Ihmiset haluavat kuitenkin asua kaupunkien läheisyydessä ja omakotitalorakentamista tapahtuu kaupunkien laidoilla. Kaupungistumisen myötä omakotitalojen tontit ovat pienentyneet entisestään ja pienten neliöiden vuoksi rakentamisessa panostetaan entistä enemmän muunneltavuuteen ja asumisen joustavuuteen.

Katso video ASTA 2020 -messuilta: Rakentamisen ja asumisen trendit

Arjen luksus

Kompaktin asumisen ja pienempien talojen myötä asumisen toiminnallisuus korostuu ja samalla asumisen laatuun panostetaan aiempaakin enemmän. Pienemmät kodit tuovat tarpeen panostaa tilojen käyttöön ja niiden parhaaseen mahdolliseen hyödyntämiseen. Kotiin halutaan nyt myös työskentelytilaa ja kotitoimistoja näkyy asiakkaiden pohjakuvissa aiempaa enemmän. Kaikki eivät kuitenkaan halua välttämättä rakentaa erillistä työhuonetta vaan asuinhuoneita hyödyntämällä kotiin voi rakentaa etätyötilan, joka vastaa koko perheen tarpeisiin.

Arjen luksusta ovat myös erilaiset paljut ja porealtaat, joita rakennetaan yhä useampiin koteihin ja pihoihin. Näiden sijoittamista on hyvä miettiä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta niiden pohjatyöt voidaan toteuttaa asuinrakennuksen kanssa samalla kertaa esimerkiksi terassin yhteyteen. Myös lasitetut tai vähintään lasitusvarauksella varustetut terassit ovat nyt yleisiä. Kun lasitettu terassi tehdään umpisokkelilla, käytettävyys paranee ja terassille voi asentaa halutessaan vaikkapa lattialämmityksen, vinkkaa Ilkka Rahkola Perustavan myynnistä.

Helpot kokonaisuudet

Omatoimirakentajien rinnalla rakentamisen helppouden arvostaminen ja valmiit kokonaisuudet ovat kasvattaneet paljon suosiotaan viime vuosina. Rakentajista iso osa haluaa ostaa kokonaisuuden, joka toimitetaan yhdellä sopimuksella ja vastuu on mielummin yhden toimijan harteilla. Tämä trendi tulee varmasti vain kasvamaan tulevaisuudessa, kun rakentajat pyörittävät normaalia arkea rakennusprojektin ajan ja aikaa erillisille kilpailutuksille ja sopimuksille ei välttämättä ole. Talotoimittajat ovat kokonaisuuksia suunnitellessaan hoitaneet kilpailuttamisen rakentajan puolesta ja pystyvät tarjoamaan kustannustehokkaita ratkaisuja.

Pienen omakotitalon rakentaminen

Digitaalisuus

Rakennushankkeen dokumenttien digitaalisuus tekee rakentamisen seuraamisesta ja valvonnasta järjestelmällistä ja tehokasta. Digitaalisuus lisää hankkeen turvallisuutta ja pitää kustannukset kurissa helpottaen samalla yhteistyötä ja kommunikaatiota parantaen hankkeen laatua. Me Perustavalla käytämme yhdessä asiakkaan kanssa Muotti-järjestelmää, johon dokumentoimme kattavasti käytetyt materiaalit, työntekijätiedot, sekä eri työvaiheet ja pöytäkirjat.

Digitaalisuus näkyy Perustavalla myös talvella toteutettavissa valuissa, joissa käytetään lämpötilan seurantaan ja dokumentointiin ns. lämpövahteja, jotka seuraavat ja tallentavat betonin lämpötilan kehitystä sekä ilmoittavat automaattisesti muun muassa sähkökatkoista tai äkillisestä lämpötilan muutoksesta, kertoo Ilkka Rahkola.

Arvot

Yhä useampi omakotitalon rakentaja valitsee toimijan, joka on sitoutunut toimimaan vastuullisesti ja jonka arvot kohtaavat rakentajan arvojen kanssa. Perustavan arvot ahkeruusihmisläheisyys ja tinkimätön laatu heijastuvat asiakkaalle fiksuna toimintatapana, erilaisten ihmisten ymmärtämisenä sekä koko Perustavan toimitusketjun, toimintatavan ja asiakaspalvelun korkeana laatuna. Moni rakentaja selvittää ennen kauppojen tekoa myös talotoimittajan ja sen yhteistyökumppaneiden taloudellisen vastuullisuuden ja ottaa selvää, että yritys myös toimii arvojensa mukaisesti.

Rakentamisen trendit

Perustusten trendit

Perustusten toteuttamisessa heijastuu moni trendi, joka rakentamisessa yleisesti nähtävillä. Kestävät, toimivat ja ekologiset ratkaisut toteutuvat myös perustuksissa. Perustavalla on huomattu, että rakentajat ovat perustuksista lähtien kiinnostuneita ekologisuudesta, joka meille ilmenee lähinnä siten, että erilaisia tuulettuvia alapohjia tulee vastaan enemmän.

Talotoimittajat tarjoavat aiempaa useammin kokonaisuuksia, jotka sisältävät myös omakotitalon perustukset. Tämä on rakentajalle helppo ja tehokas ratkaisu. Yhä useampi talotoimittaja voi tarjota talotoimitukseensa Perustavan laadukkaat betoniperustukset.


Tulevaisuuden rakentaminen on kestävää ja tehokasta. Pienten kotien muunneltavuus ja korkealaatuinen asuminen tulee olemaan seuraavan vuosikymmenen painopiste rakentamisessa.


 

Haaveiletko oman talon rakentamisesta? 

Lataa alla olevasta linkistä ilmainen 10 askelmaa omaan kotiin -opas. Sen avulla osaat aloittaa talon rakentamisen, vaikka et tietäisi aiheesta vielä paljoa.

Lataa ilmainen opas >>

Rakentamisen trendit

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

 • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
 • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
 • Palvelemme sinua myös tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
 • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Etelä-Suomessa – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
 • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

 • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
 • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
 • Maanrakennus Etelä-Suomessa
 • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
  (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
 • Tukimuurit
 • Kellarit ja kivirungot
 • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Omakotitalon tontin ostaminen: Mitä pitää tietää, kun ostan tontin?
7.7.2021 klo 9.45
Tässä videoblogissa videolla käsitellään kattavasti tontin ostamisesta. Katsottuasi tiedät, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota tontti-ilmoituksia…
Lue lisää
#
Pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja, arkkitehti – ja taloprojektin muut vastuuhenkilöt
21.6.2021 klo 11.00
Mitä eri ammattilaiset rakennushankkeessa tekevät? Tässä videoblogissa käydään läpi taloprojektin suunnittelijat ja työnjohtajat sekä katselmukset Perustavan…
Lue lisää
#
Sokkeli Perustavalta - laadukas perusta kodille
16.6.2021 klo 11.00
Sokkeli on Perustavan ydintuote. Perustusten laatu ja hyvän laadun ylläpitäminen on yksi toiminnan kulmakiviä, josta emme ole Perustavalla valmiita tinkimään.
Lue lisää
#
Talon rakennus, hinta – paljonko talon rakentaminen maksaa
14.6.2021 klo 11.00
Talon rakennus, hinta ja budjetti. Erilaisia muuttujia on paljon tontin valinnasta viimeistelyyn. Tällä videolla avaamme asiaa lisää.
Lue lisää
#
Tontin ostaminen ja talon suunnittelu – Näin aloitat talohankkeen
11.6.2021 klo 11.00
Mistä aloittaa talon suunnittelu, josta olet haaveillut pitkään? Entä tontin ostaminen – mistä löydät sopivan rakennuspaikan? Monille juuri aloittaminen on…
Lue lisää