YRITYS |  NOLLAKORKO  | yhteys |  PYYDÄ TARJOUS |  ​​SOKKELI-SAMI

Milloin tilata perustukset

PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Mikä on oikea aika tilata perustukset?


Milloin perustukset kannattaa tilata ja missä vaiheessa ottaa yhteyttä Perustavaan? Tässä blogissa Juha Ketonen, Perustavan Seinäjoen yksikön myyjä, vastaa näihin kysymyksiin. Juha on ollut talossa yli 5 vuotta, ensin rakennesuunnittelussa ja nykyään myynnissä.

Mikä on oikea hetki tilata perustukset ja milloin Perustavaan kannattaa olla yhteydessä?

Mitä aiemmin olet meihin yhteydessä, sitä paremmin voimme auttaa. Voit hyvin kysyä meiltä apua ja vinkkejä jo tontin valinnassa, vaikka tarkempia hinta-arvioita varten tarvitsemme aina suunnittelukuvia ja maaperätutkimusta. Kun pyydät tarjousta, riippuu aina kohteesta, milloin Perustavaan kannattaa olla yhteydessä, mutta yleisenä nyrkkisääntönä tarjouksen pyytämiselle voi pitää rakennuslupavaihetta.

Kellarikohdetta rakentaessa kannattaa olla mahdollisimman varhain yhteydessä, sillä kellariperustusten suunnittelussa on enemmän työtä ja suunnittelu vie enemmän aikaa.

”Kun kyseessä on kovan maan maanvarainen perustus, täällä meillä Pohjanmaalla riittää usein 5-6 viikkoa ennen sitä kuin perustuksia aletaan tekemään, mutta pääkaupunkiseudulla tilanne on toinen ja kannattaa ottaa yhteyttä aiemmin”, tietää Juha Ketonen kertoa. Yleisesti ottaen sopiva aika ottaa yhteyttä on viimeistään silloin kun rakennuslupaa haetaan ja julkisivukuvat ovat valmiina ja tontti tiedossa, mutta alustavien kysymysten kanssa et voi olla liian varhain liikkeellä.

Mikä on oikea aika tilata perustukset?

 

Mitä tietoja tulevasta talosta pitää olla siinä vaiheessa olemassa, kun otetaan yhteyttä?

Kun otat meihin yhteyttä, on hyvä osata kertoa tontin ominaisuuksista ja siitä, millainen maaperä on. ”On paljon merkitystä, millainen tontti on: tasainen vai rinnetontti ja kuinka jyrkkä rinne on. Jos koko tontin korkeusero on esimerkiksi vain 40 cm, voidaan tontti tasata maanrakennustöillä, jolloin puhutaan tasamaan tontista.”, kertoo Juha.

Perustavalta saa maaperätutkimuksen kaikkialle Suomeen. Kun tilaat maaperätutkimuksen meiltä, on maaperätutkimus, perustamistapalausunto ja perustussuunnitelma sekä toteutus kaikki yhden toimijan eli meidän vastuullamme. Etelä-Suomessa voimme lisäksi hoitaa myös maatyöt
Erikoisemmalla ja haastavammalla tontilla esimerkiksi tontin korkoerot täytyy olla tiedossa eli tontin vaaitus olla tehtynä ennen kuin voidaan antaa tarjousta tai edes suuntaa-antavaa hinta-arviota. Kallioisella tontilla vaaitus täytyy tehdä, mutta varsinainen maaperätutkimus ei ole välttämätön, mikäli kallio on nähtävissä.


Yleisesti ottaen sopiva aika ottaa yhteyttä on viimeistään silloin kun rakennuslupaa haetaan ja julkisivukuvat ovat valmiina ja tontti tiedossa, mutta alustavien kysymysten kanssa et voi olla liian varhain liikkeellä.


 

Mikä on oikea aika tilata perustukset?

Aina sanotaan, että kannattaa olla ajoissa yhteydessä Perustavaan, jotta voi säästää, mutta miksi näin on?

Me Perustavalla voimme katsoa kriittisesti arkkitehtikuvia ja löytää säästökohteita jo suunnitteluvaiheessa esimerkiksi perustuksia optimoimalla. Mitä aiemmin olet meihin yhteydessä, sitä enemmän saat meistä irti. Juha kertoo kaksi esimerkkiä, joissa asiakkaalle saatiin merkittäviä säästöjä optimoimalla perustuksia.

 • Perustukset optimoitiin sepelitäytöllä tekemällä 15 cm korotus maanpintaan ja madaltamalla arkkitehdin piirtämää sokkelia. Rahallinen tuhansien eurojen säästö syntyi, koska korkeammalle sokkelille ja sokkelin porrastamiselle ei sepelitäytön ansioista ollut tarvetta. Perustusten korottaminen maksaa aina ja säästöä syntyy, kun teknisesti kohteeseen riittää matalampi sokkeli.
   
 • Pohjatutkija ehdotti aluksi paalutusta, mutta maaperätutkimusta tarkastellessa selvisi, että kantavuus ei ole niin heikko, että paalutus olisi välttämätön. Perustussuunnittelija keskusteli vastaavan mestarin ja maaperätutkijan kanssa ja päädyttiin siihen lopputulokseen, että ns. ”reunavahvisteinen” laatta on riittävä eikä paalutusta tarvita. Paalutettuna perustusten hinta olisi ollut 22-25 000 euroa, kun ”reunavahvisteisen” laatan kanssa perustusten hinta oli 12 000 euroa. Vaikka maarakennustyöt veivät hiukan enemmän rahaa, säästöä syntyi lopulta lähes 10 000 euroa.

Mitä aiemmin olet meihin yhteydessä, sitä enemmän saat meistä irti.

Juha Ketonen, Perustava


 

Tällä videolla Miikka ja Chrissy Hujanen kertovat kokemuksiaan Perustavasta. Heidän Helsinkiin rakentuvan 2-kerroksisen talon runkotoimittaja on Honkatalot. Perustava on puolestaan hoitanut hankkeeseen kaiken, mitä on tullut talon alle – maatöistä ja puiden kaadosta perustuksiin.

”Perustava valikoitui kolmesta hyvästä toimijasta sen takia, että sieltä saatiin kaikista kattavin paketti. Sieltä pohjarakennesuunnittelu, päärakennesuunnittelu, perustukset, paalutukset – kaikki samasta talosta”, kertoo Seppo Holma 

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

 • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
 • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
 • Palvelemme sinua myös tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
 • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
 • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

 • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
 • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
 • Maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella
 • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
  (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
 • Tukimuurit
 • Kellarit ja kivirungot
 • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Perustava mukana Pytinkimessuilla 5.-6.4.2024
12.3.2024 klo 11.00
Seinäjoki Areenalla järjestettävät Pytinkimessut ovat rakentamisen, remontoinnin ja asumisen tapahtuma.
Lue lisää
#
Kustannustehokkaat perustukset tontille kuin tontille
4.10.2023 klo 12.00
Perustavan vakioidut perustusratkaisut suunnitellaan maaperän mukaisesti. Toimitus kattaa aina suunnittelun, asennuksen ja työnjohdon.
Lue lisää
#
Perustava mukana Vantaan OMAKOTI-messuilla 27.‒29.10.2023
18.9.2023 klo 9.00
Rakentaja.fi:n järjestämät OMAKOTI-messut pidetään jo 27. kerran Vantaan Myyrmäessä. Perustavan osasto löytyy pääkäytävältä numerolla G31!
Lue lisää
#
Varaa aika Perustavan alkukartoitukseen!
2.8.2023 klo 12.00
Rakentajilla tai rakennushankkeeseen ryhtyvillä on nyt mahdollisuus saada Perustavan alkukartoituksen kautta apua omaan hankkeeseen.
Lue lisää
#
Perustavan kellariperustukset toteutetaan betonielementeillä – asennus kestää viikon verran
28.4.2023 klo 15.00
Perustavan omalla tehtaalla valmistettu kellariperustus on toimiva toteutus niille tonteille, missä esimerkiksi tontin pinnan muodot tai tontin ahtaus puoltavat…
Lue lisää