sokkeli perustusten laatu

PERUSTAVA  |  AMMATTILAISEN PALSTA

Perustavan väestönsuoja (VSS) suunniteltuna, valmistettuna ja paikalleen asennettuna

Tiedätkö, milloin rakennukseen tarvitaan väestönsuoja? Mikä on sopiva väestönsuojan koko ja mikä suojaluokka olisi oikea valinta tulevaan rakennuskohteeseemme? Betonirakentamisen ammattilaisena Perustava tuntee myös väestönsuojien rakentamisen.  

Väestönsuoja on tila, joka on tarkoitettu suojaamaan ihmisiä mahdollisen kaasu- tai myrkkyvuodon, aseellisen hyökkäyksen tai esimerkiksi radioaktiivisen laskeuman varalta. Väestönsuojien rakentamisesta on määrätty valtioneuvoston asetuksilla, joiden mukaan väestönsuoja on rakennettava kohteeseen, jossa rakennusten pinta-ala on vähintään 1200 m2 (asunnot ja työtilat) tai 1500 m2 (teollisuus- ja varastotilat).  

Väestönsuojat luokitellaan S1 ja S2 suojaluokkiin sekä kalliosuojiin. Suojaluokan S1 mukaiset suojat on valmistettu teräsbetonista ja niiden varsinainen suojatila on enintään 135 m². S1-luokan teräsbetonisen väestönsuojan ympärysseinien ja katon tulee olla vähintään 300 millimetriä paksua teräsbetonia.  

S2-luokan suojat ovat tyypillisesti liike-ja teollisuusrakennusten, suurten oppilaitosten ja sairaaloiden väestönsuojia, joiden varsinainen suojatila on enintään 900 m². S2-luokan väestönsuojan ympärysseinien ja katon pitää olla vähintään 400 mm paksua teräsbetonia.  

Väestönsuojan suojaluokka määräytyy väestönsuojan koon perusteella seuraavasti: 

 Varsinainen suojatila enintään m2 

 Suojaluokka 

 135 

 S1 teräsbetonisuojana 

 900 

 S2 teräsbetonisuojana 

 4500 

 Kalliosuojana 

 

Väestönsuojan suojatilan pinta-alan pitää olla vähintään kaksi prosenttia rakennuksen yhteenlasketusta kerrosalasta. Myymälä-, teollisuus-, tuotanto-, kokoontumis- ja varastorakennusten osalta varsinaisen suojatilan pinta-alan on oltava vähintään yksi prosentti kerrosalasta. 

Tehokkuutta työmaan läpivientiin 

Elementtirakenteinen väestönsuoja rakennetaan elementtitehtaalla valmistetuista betonielementeistä, joihin on jo valmiiksi asennettu ovet, luukut sekä LVIS-läpiviennit. Työmaalla elementit nostetaan perustusten päälle, tuetaan asianmukaisesti sekä toteutetaan saumojen raudoitus ja betonointi työmaalla. Näin saadaan valmistettua luja, määräykset täyttävä väestönsuoja vain muutamassa päivässä. 

Väestönsuojan rakentaminen betonielementeistä onkin tehokkain ja nopein tapa toteuttaa määräysten mukainen väestönsuoja. Kun väestönsuojan suunnittelu toteutetaan perustussuunnittelun yhteydessä, voidaan rakenteet optimoida niin, että kustannustehokkuus sekä työmaan läpimenoaika saadaan mahdollisimman hyväksi. Kun perustukset ja väestönsuoja saadaan suunniteltuna ja asennettuna yhdeltä urakoitsijalta, voidaan varmistua, että hankkeen aikataulu pitää heti työmaan alusta alkaen.


"Elementtirakenteinen väestönsuoja rakennetaan elementtitehtaalla valmistetuista betonielementeistä, joihin on jo valmiiksi asennettu ovet, luukut sekä LVIS-läpiviennit.”


 

Perustavan väestönsuojan toimitusprosessi 

1) Perustavan ammattilaiset määrittelevät yhdessä tilaajan kanssa kustannustehokkaimman rakennustavan tulevan väestönsuojan rakentamiseksi. 

2) Tilaaja toimittaa Perustavalle tarvittavat lähtötiedot suunnittelua varten tyypillisesti 8-10 viikkoa ennen väestönsuojan elementtitoimitusta.

3) Perustava toteuttaa perustusten ja väestönsuojan suunnittelun. Suunnitteluvaiheen kesto on tyypillisesti 1-4 viikkoa kohteesta riippuen. Valmiit suunnitelmat ja elementtikuvat toimitetaan tilaajalle sekä Perustavan omaan tuotantoon ja asennukseen.    

4) Perustava valmistaa betonielementit omalla elementtitehtaallaan Hämeenlinnan Lammilla. Valmistusvaihe kestää tyypillisesti 3-4 viikkoa, riippuen väestönsuojan elementtimäärästä. 

5) Yhdessä tilaajan kanssa laaditaan kohteen asennussuunnittelu, jolla varmistetaan työmaan tehokas läpivienti. Työmaalla Perustava toteuttaa perustukset paikallavaluna. Väestönsuojaelementit asennetaan paikalleen asennussuunnitelmien mukaisesti ja toteutetaan saumaraudoitukset ja -valut. Tämän jälkeen väestönsuoja viimeistellään ja tarvittaessa toimitetaan kriisiajan varusteet ja IV-koneet.


"Väestönsuojan rakentaminen betonielementeistä onkin tehokkain ja nopein tapa toteuttaa määräysten mukainen väestönsuoja.”


 

Perustavan väestönsuojatoimitukseen kuuluu 

 • Rakennesuunnittelu ja tarvittavat piirustukset 
 • Väestönsuojan sijoituspiirustus 
 • Väestönsuojan perustukset 
 • Väestönsuojan seinät ja katto betonielementteinä 
 • Tarvittavat sortumalaatat ja varauloskäytävät 
 • Ovet, luukut ja LVIS-läpiviennit 
 • Asennustyö 

Lisäksi kauttamme saa myös väestönsuojan lopputoimituksen sisältäen kriisiajan varusteet, IV-koneet ja tiiveyskokeen. 

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

 • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
 • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
 • Palvelemme sinua myös tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
 • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Etelä-Suomessa – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
 • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

 • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
 • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
 • Maanrakennus Etelä-Suomessa
 • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
  (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
 • Tukimuurit
 • Kellarit ja kivirungot
 • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Perustavan elementtitehdas – Betoninlujaa osaamista jo vuodesta 1994
16.4.2024 klo 15.00
Lammilla, Hämeenlinnan koilliskulmalla valmistetut betonituotteet tunnetaan laadustaan. Täällä sijaitsee myös Perustavan betonielementtitehdas, jonka viime…
Lue lisää
#
Perustava perustamassa puurakenteista kerrostalokorttelia Helsingin Pohjois-Pasilaan
6.9.2023 klo 12.00
JVR-Rakenne Oy urakoi Helsingin Postipuistoon puista kerrostalokorttelia ja valmistaa CLT-tilaelementit omalla Kauhajoen tehtaalla. Asuntomoduulit asennetaan…
Lue lisää
#
Hyvää yrittäjän päivää!
5.9.2023 klo 10.00
Perustava lähettää terveiset kaikille suomalaisille kanssayrittäjille ja toivottaa yli 360 000 yrittäjälle ympäri Suomen hyvää yrittäjän päivää.
Lue lisää
#
Perustava eKivi täyttää määräykset ja ylittää suositukset
2.6.2023 klo 9.00
Uuden (RIL 107) suosituksen mukaan perusmuurin lämmöneriste on asennettava siten, ettei rakenteeseen synny haitallisia kylmäsiltoja.
Lue lisää
#
Oman talon rakentaminen vuonna 2023 – mistä aloittaa, mitä tehdä ja missä vaiheessa?
2.5.2023 klo 14.00
Perustavan rakentajaillassa talotoimittajat ja kumppanit pääsivät kertomaan pientalorakentamisesta laaja-alaisesti.
Lue lisää

Blogin uusimmat

16.4.2024
Lammilla, Hämeenlinnan koilliskulmalla valmistetut betonituotteet tunnetaan laadustaan. Täällä…
06.9.2023
JVR-Rakenne Oy urakoi Helsingin Postipuistoon puista kerrostalokorttelia ja…
05.9.2023
Perustava lähettää terveiset kaikille suomalaisille kanssayrittäjille ja toivottaa yli 360 000…
02.6.2023
Uuden (RIL 107) suosituksen mukaan perusmuurin lämmöneriste on asennettava siten, ettei rakenteeseen…
02.5.2023
Perustavan rakentajaillassa talotoimittajat ja kumppanit pääsivät kertomaan pientalorakentamisesta…
15.12.2022
Onnistunut rakennushanke on yhdessä tekemistä ja luottamukseen perustuvaa kumppanuutta.…