CLT-talo Tikkinen

Tikkisen perheen uusi elämäntilanne mahdollisti uuden kodin rakentamisen. Edellinen talo kasvoi lapsen mukana liian isoksi ja haave uudesta ja entistä näppärämmästä kodista alkoi konkretisoitumaan. Nyt Tikkisten moderni CLT-talo on rakentumassa Pornaisiin Kotojärven rantaan. Perustava pääsi toteuttamaan Tikkisten kotiin perustukset.


Pariskunta Tiina ja Petri Tikkinen asuvat rakennusajan kalustetussa vuokra-asunnossa Mäntsälässä. Tikkiset myivät aiemman lähes kolmensadan neliön kotinsa. Tavaroiden ja kalusteiden puolesta muutto oli helppo, sillä vuokra-asunto oli valmiiksi kalustettu. Tulevan kodin kokoluokan pienentyessä sataan neliöön, suurin osa kalusteista ja tavaroista meni uusiksi ja loput varastoon raksan ajaksi.


"Emme suunnitelleet uuteen kotiin yhtään hukkaneliöitä. Kalusteet ja muut menevät vaihtoon, eikä taloon tule isoja pihoja ja muita tiloja, mitä aiemmassa meillä vielä oli."


 

Oman talon rakentaminen

Tikkiset alkoivat suunnittelemaan uutta kotia puolitoista vuotta sitten. Sopiva tontti löytyi Pornaisista Kotojärven läheisyydestä. Tontissa pariskuntaa eniten viehättivät näkymät mäen päältä sekä luonnon rauha. Valittu arkkitehti lähti luonnostelemaan rakennusta tontin mukaisesti ja pian katolle suunniteltiin jo kattoterassi ja sieltä näkyvät komeat järvinäköalat. Näkymien lisäksi vaakakupissa painoivat alueen liikunta-ja luontomahdollisuudet, sillä tontin vierestä löytyy pururataa, golf-kenttää, järveä ja metsää.


"Ihastuimme tonttiin heti kun kapusimme mäen päälle. Toki tiedostimme, että tontissa oli paljon räjäytettävää ja kalliota alla, mutta ei se epäilyttänyt meitä yhtään. Se oli meidän näköinen paikka."


Tasan vuosi sitten elokuussa arkkitehti esitteli Tikkisille ensimmäiset luonnoskuvat. Ennen sitä oululainen arkkitehti saapui tarkastelemaan tonttia. Arkkitehti otti heti huomioon tontilta avautuvat näkymät, auringonsuunnat ja lähimmät naapurit. Näin ollen uusi koti suunniteltiin tontista käsin.

Pariskunta oli ajatellut tulevasta talosta pientä ja materiaaliksi haluttiin terveellistä puuta. Haave CLT-talosta konkretisoitui myöhemmin arkkitehdin myötä, joka oli tottunut suunnittelemaan pieniä CLT-taloja. Arkkitehtivalinnassa painoivat eniten henkilökemiat ja samanlaiset tyylisuunnat. Yhteistyö oli alusta alkaen helppoa ja vaivatonta.


"Valitsimme talotoimittajaksi Finnlogin ja ostimme talon ulkoapäin valmiiksi. Meille oli kokoajan selvää, ettemme rakentaisi taloa omin voimin vaan eri rakennusalan ammattilaisia hyödyntäen."


 

Perustukset Perustavalta

Arkkitehdin ja talotoimittajan valinnan jälkeen Tikkiset alkoivat miettimään tulevan kodin pohja-ja perustustöiden tekijää. Moneen naapuriin Perustava oli tehnyt perustukset ja Perustava tuli vastaan muutenkin tunnettuna brändinä. Myös Finnlogin suunnalta suositeltiin Perustavaa. Tikkiset eivät halunneet miettiä perustustarjouksissa vain pelkkää hintaa, vaikka ymmärsivät kokoajan rahaa olevan rajallinen määrä.


"Halusimme projektiin tunnettuja toimijoita, sillä yrityksen luotettavuus oli meille rakentamisessa tärkeintä. Perustava on näkyvä brändi ja siellä ollaan omilla kasvoilla esillä. Muutkin kuin me tuntee Perustavan ja se vaikutti ostopäätökseen."


 

Perustava Mäntsälän myyjä Teemu Toivonen otti Tikkisten tarjouspyynnön hoitaakseen. Teemu tarjosi taloon maanvaraista 900 mm korkeaa sokkelipalkkia ja talon sisälle tuli sokkelipalkki kantavaa väliseinää varten. Tikkiset olivat tyytyväisiä Teemun nopeaan reagointiin ja selkeään tarjoukseen. Asiakkaiden mukaan Teemu pystyi argumentoimaan erilaisista ratkaisuista ja antamaan vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin perustusasioissa.


"Myyjä välittää ensimmäisenä mielikuvaa koko yrityksestä ja sen toimintatavasta. Teemu on myyjänä jalat maassa tyyppi, joka neuvoo asiakasta omalla pitkällä rakennusalan kokemuksella. Meille jäi kuva, että Teemu aidosti mietti asioita meidän puolesta ja tarjosi vaihtoehtoja esimerkiksi terassin toteutukseen ja talon etupuolelle tulevia istutuksia varten."


Sokkelin teko ja valu

CLT-talon perustukset valettiin heinäkuussa Perustavan Mäntsälän yksikön toimesta. Perustusvaihetta pariskunta ei osannut pelätä missään vaiheessa, sillä heidän kokemuksen mukaan sokkelit saataisiin aina tehtyä ja mukautettua perustussuunnitelmien mukaisesti. Muottien purkamisen jälkeen Tikkiset olivat tyytyväisiä lopputulokseen. Työmaalla pääsi näkemään omin silmin Perustavan asentajaparin työskentelyä ja näky vahvisti Perustavan synnyttämää mielikuvaa.


"Kun liikutaan sellaisella osa-alueella missä tehdään elämän isoimpia hankintoja, brändin merkitys sellaisissa yhteyksissä on tosi paljon suurempi kuin vaikkapa päivittäisissä ostoissa. Rakentamisessa puhutaan elinikäisistä kaupoista ja isoista summista."


 

Haastatteluhetken lopuksi keskustelimme Tikkisten kanssa vielä yleisesti rakentamisesta. He toisen talon rakentavana osasivat arvostaa sitä, että kaikki sovitut asiat pitivät paikkansa ja silloin koko rakentamisen ketju toimi niin kuin se oli suunniteltu ja aikataulutettu. Perustavan toiminnassa Tikkiset arvostivat lopulta eniten stressittömyyttä ja selkeitä toimintamalleja. Tulevaa kotia oli helppoa lähteä rakentamaan Perustavan vahvan kivijalan päälle ja työmaa oli siisti Perustavan jäljiltä.


"Siisti työmaa oli loppusilaus hyvälle asiakaskokemukselle. Ehkä se on pieni juttu isossa kuvassa, mutta selkeät toimintamallit ja siistit jätekasat jättivät todella hyvän mielen. Me saatiin sitä mitä tilattiin. Kiitos Perustava!"


Blogin uusimmat

22.6.2023
Osana AHS Controlin uudistuotantoa Perustava on päässyt toteuttamaan perustukset jo monen yrityksen…
22.6.2023
Maviko Oy toimittaa ja urakoi sähköasemia avaimet käteen periaatteella. Tyypillisesti sähköasemia…
13.6.2023
Vimpelin Vedossa pesäpalloa pelaava Olli Heikkala rakennuttaa parhaillaan Jyväskylään perheen uutta…
09.5.2023
Helsingin Jollakseen rakentava Sami Ehoniemi valitsi tontin ja tulevan talon väliin Perustava…
05.5.2023
Petri Tuominen rakennutti 136 neliöisen hirsitalon. Perustuskumppanin valintaan vaikuttivat mm.…
21.4.2023
Perustava toteutti Porvoon Kullooseen uuden kokoonpano-ja tuotantohallin asiakkaalle avaimet käteen…