BLOGI

Mitä työhakemukseen kannattaa kirjoittaa?

Kokemus rakennusalalta tai betonitöistä, sekä asenne työmaalla ratkaisevat asentajaksi työllistymisen, mutta etenkin silloin, kun hakijoita avoimiin paikkoihin on paljon eikä palkkauksia voida tehdä pelkästään puhelimessa, omalla hyvällä työhakemuksella voi erottautua massasta. Nappaa tästä käytännön vinkkejä oman työhakemuksen täyttämiseen!


Perustavalla haetaan uusia asentajia eri paikkakunnille. Olemme halunneet hyvissä ajoin varautua kevään ja kesän kasvavaan työtilanteeseen riittävillä resursseilla. Betoniperustukset pitää jonkun valaa, tai betonielementit toisen valmistaa ja asentaa, joten työvoimavaltaisella alalla tarvitsemme siksi uusia työntekijöitä. Haemme niitä työpaikkailmoituksilla omilla kotisivuilla ja muissa eri kanavissa.

Työpaikkailmoittelu ja nykyinen käytäntö helpottaa meidän tekemää rekrytointia arjen ja kiireen keskellä. Kotisivuilta löytyvän työpaikkailmoituksen kautta niin hakija kuin työllistäjä voivat aika-ja paikkariippumattomasti edetä kohti työllistymistä. Työhakemuksen jälkeen, hakijaviestintä ja työhaastattelu hoidetaan järjestelmän kautta. Millainen on sitten käyttämämme tyypillinen työpaikkailmoitus? Entä miten omaa työhakemusta täytetään ja mitä siihen kannattaa kirjoittaa?

Henkilötiedot

Perustavan työpaikkailmoitus alkaa hakijan henkilötietojen kysymisellä. Kysymykset ovat sarjaa etunimi, sukunimi, puhelin ja sähköposti. Niiden täyttämisessä ei pitäisi olla sen ihmeellisempiä haasteita, vaan niissä keskitytään isojen alkukirjainten käyttöön nimien yhteydessä.

Puhelimen ja sähköpostin osalta kannattaa hakijan huolehtia, että molemmissa kohdissa käytetään aina hakijan varsinaisia numeroita ja osoitteita. Mikäli hakija keksii ensin puhelinnumeron ja laittaa omaksi sähköpostiksi jonkun_ei_käytetyn sähköpostin, tuleva hakijaviestintä, tiedon saanti tai vaikka työhaastattelusta sopiminen vaikeutuvat huomattavasti.

Työmaalla tehtävän työn rekrytoinneissa moni jättää syystäkin oman työelämän somen eli LinkedIn-profiilin linkkaamatta. Kuitenkin myyntitöissä tai rakennesuunnittelijana profiilin linkkaamisella saa omaa työhakemusta elävämmäksi. LinkedIn-profiili kertoo hyvin työkokemuksen sekä antaa tuoretta tilannekuvaa hakijasta.

Muistisääntö 1: Kirjoita henkilötietoihin todelliset ja käyttämäsi nimet, numerot ja sähköpostiosoitteet.

Työkokemus ja vahvuudet työntekijänä

Henkilötietojen jälkeen kaarrellaan jo pian käytännön työhön ja hankittuun työkokemukseen. Hakija pääsee kertomaan omista vahvuuksista avoimella tekstikentällä. Merkkejä piisaa pitemmänkin tarinan kertomiseen ja tässä kohdassa voi reilusti ja rohkeasti tuoda esiin omia onnistumisia työmaalla tai vapaa-ajalla.

Perustavalla arvostetaan paljon hankittua käytännön työkokemusta ja osaamista. Se voi tarkoittaa kokemusta betonitöistä, kykyä osata lukea rakennekuvia tai sitten rakennusalan koulutusta. Moni työntekijä ei välttämättä osaa yhtä hyvin kirjallisesti tuoda omaa osaamista julki, mitä jos sitä pääsisi työmaalla näyttämään, mutta tässäkin kohdassa on tärkeintä, että yrittää.

Tarinan mukaan muuan maailmankuulu Elon Musk kysyy työhaastattelussa aina; "Kerro minulle vaikeimmista kohtaamistasi ongelmista ja kuinka ratkaisit ne”. Tämä Muskin kysymys voisi olla hyvä ohjenuore myös omien vahvuuksien kertomiseen. Kysytty betonialan kokemus taas kertoo nopeasti kaikille sen, olisiko Perustavalla tehtävä työ missään määrin tuttua hakijalle ja sitä kautta tiedetään mm. perehdytyksen laajuus.

Muistisääntö 2: Omien vahvuuksien ei aina tarvitse liittyä pelkästään työhön. Uskalla rohkeasti tuoda esiin omia hyviä puolia ja olla niistä avoimesti ylpeä. Kyky kasvaa ja kehittyä ovat myös vahvuuksia.

Oma asenne ja kiinnostus

Hakijan vahvuuksien lisäksi, työnantajaa kiinnostaa yleensä kuulla hakijan asenteesta, kiinnostuksesta ja motivaatiosta työtä ja työnantajaa kohtaan. Tämän merkitystä ei voi Perustavalla koskaan liikaa korostaa, sillä esimerkiksi asentajan fyysinen työ säällä kuin säällä vaatii jo itsessään työntekijältä asennetta. Haluamme panostaa jatkuvasti vallitsevaan yrityskulttuuriin ja ajattelemme tämän olevan joukkuepeliä. Sen vuoksi meille on tärkeää, että tuleva työnhakija allekirjoittaa Perustavan arvot ja asettuu sitä kautta hyvin ympäröivään porukkaan.

Tässä kohtaa ei tarvitse kuitenkaan alkaa yltiöpäisesti kehumaan Perustavaa vaan mielummin osoittaa omaa kiinnostusta työtä kohtaan ja elävöittää hakemusta jälleen kerran käytännön esimerkein. Kysymys "Mistä sait tiedot tästä tehtävästä" on sikäli myös meille tärkeää dataa, että pystymme hyödyntämään sen tuloksia yhä osuvammassa työpaikkailmoittelussa. Samoin hakijan kannattaa raksia "Kyllä" alimpaan kohtaan, jos hän on eritoten kiinnostunut Perustavalla työskentelystä ja haluaa myöhemmin saada tietoa avoimista työpaikoista.

Muistisääntö 3: Ei tarvitse siis mielistellä, mutta omaa asennetta ja sitoutumista kannattaa tuoda kaikin tavoin esiin. Konkretia pätee tässäkin, joten rohkene kertoa elävän elämän esimerkkejä.

Liitteet

Henkilötietojen, omien vahvuuksien ja kiinnostusten jälkeen työhakemuksessa päästään sen viimeiseen osaan ennen esikatselua. Viimeisessä kohdassa hakija voi ladata käyttämänsä CV:n tai muita liitteitä omaa työnhakua varten. LinkedIn-profiili on tässä hyvä, sillä sieltä saa esimerkiksi oman CV:n helposti ladattua PDF:ksi ja sitä kautta omaa CV:tä ei tarvitse manuaalisesti aina päivittää. Samoin jos aiemmin on linkittänyt oman profiilin osana henkilötietoja, CV:tä ei siinä tapauksessa tarvitsee ollenkaan lähettää.

Moni mieltää turhaan liitteet pelkästään CV:n lataamiseksi, mutta käytännössähän hakija voisi pistää liitteeksi omia työnäytteitä, valokuvia tai mitä vain sallittuja tiedostopäätteitä. Näin pelkästään kirjallinen hakemus muuttuu visuaaliseksi kokonaisuudeksi ja antaa paremman kuvan hakijan osaamisesta ja asenteesta. Liitteitä ei tarvitse jättää myöskään viime tippaan, vaan hakemuksen aiemmissa vaiheissa niitä voi ripotella tekstin keskellä esimerkiksi linkkien kautta.

Muistisääntö 4: Voit laittaa liitteeksi muutakin kuin CV:n. Sinulta saattaa löytyä valokuvia tai muita työnäytteitä, joita voit hyvin käyttää. Muistathan kuitenkin, että sinulla täytyy olla lupa näiden tiedostojen käyttämiseen.

Lopputuloksena hyvä työhakemus

Työhakemuksen täyttämisen jälkeen, hakija pääsee vielä esikatselemaan omaa hakemusta ennen lähettämistä. Tällöin kannattaa kohta kohdalta tsekata vielä kertomansa asiat ja täytetyt kohdat. Hakemuksen esikatselu antaa hyvän tuntuman siihen, millaiselta oma työhakemus näyttää myös rekrytoijan silmissä. Olen kuullut tarinoita, jossa myyjä lähettää laatimansa tarjouksen ensin omaan sähköpostiin tarkasteltavaksi ja tämä jos joku auttaa hahmottamaan tehdyn työn.

Tämän hetken työhakemuksissa korostuu luonnollisesti kirjoitustaidot, MUTTA asia ei ole aivan niin yksinkertainen mitä ehkä puheissa ja foorumeissa kuulee. Työhakemuksessa on tilaa monenlaisille näytöille ja omaa osaamista voi tuoda muullakin tavoin esiin kuin pelkästään kirjoittamalla. Omien sometilien linkkaaminen, valokuvat, Youtube-kanavat etc. Vain oma luovuus on rajana!

Työhakemus on työmaan jälkeen toiseksi paras tapa päästä näyttämään omaa osaamista, joten siihen panostaminen kannattaa aina, vaikka lopullisen työllistymisen ratkaisisi jokin muu kuin asia. Arjen pyöriessä taustalla, luotamme Perustavalla perinteiseen työpaikkailmoitteluun ja katsomme läpi jokaisen saadun työhakemuksen. Oli hakemuksesi lopulta millainen tahansa, pyrimme täällä päässä selvittämään jokaisen hakijan sopivuutta haettuun tehtävään.

Muistisääntö 5: Hyvän työhakemuksen tekeminen ei liity pelkästään Perustavalla työllistymiseen vaan sen harjoittelu ja tekeminen auttaa meitä jokaista oman osaamisen esilletuomisessa. Tämän taidon merkitystä ei voi koskaan liikaa korostaa työelämässä.


 Tutustu Perustavan avoimiin työpaikkoihin täältä >>


Pst. Voit olla yhteydessä tämän tekstin kirjoittajaan joko sähköpostitse valtteri.karjula@perustava.fi tai LinkedInissä Valtteri Karjula. Huomaathan, että Perustavan rekrytoinneista yleisesti vastaa henkilöstöpäällikkö Veikko Nissilä sekä eri työpaikkailmoituksissa mainitut henkilöt.

PERUSTAVA

Perustava on enemmän kuin pelkkä perustusurakoitsija. Me palvelemme koko maan laajuisesti rakennusliikkeitä, talotoimittajia ja yksityisiä rakennuttajia kumppanuusperiaatteella — geopalveluista aina runkotoimituksiin asti. Mietimme juuri sinun tarpeisiisi sopivat rakenteet — rakennuspaikan ja rakennuksen asettamat vaatimukset huomioiden —, joilla varmistamme kustannussäästöt.

Palveluihimme kuuluvat perustukset pien- ja kerrostaloihin, hoivarakennuksiin sekä eri kokoisiin toimitiloihin. Valamme väestönsuojat ja toteutamme tukimuurit. Kellarit ja muut betonirungot valmistamme omalla elementtitehtaalla Lammilla.

Meiltä saat 

  • Perustus- ja päärakennesuunnittelun osana perustustoimitusta

  • Betoniperustukset pien- ja kerrostaloihin, hoivarakennuksiin ja toimitiloihin

  • Tukimuurit, väestönsuojat, ja betonirungot joko elementteinä tai paikallavaluna

  • Geopalvelut eli pohjatutkimukset ja pohjarakennesuunnittelut Etelä- ja Keski-Suomessa

  • Infrapalvelut eli maarakennustyöt kokonaisurakkana Lahdesta Helsinkiin.

Uusimmat uutiset

07.5.2024
Vuonna 2022 asetimme Perustavalla yhdeksi tavoitteeksi asiakastyytyväisyyden jatkuvan parantamisen.…
13.3.2024
Perustavan toimitusjohtaja Sampo Jäntti vieraili Rakennetaan yhdessä ry:n podcastissa. Kuuntele…
20.10.2023
Rakennustyöt alkavat välittömästi ja projekti valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä.
04.9.2023
Perustava Oy ja rakennusyhtiö SRV ovat sopineet Äänekoskelle rakennettavan Metsä Woodin Kerto…
28.8.2023
Orimattilan kaupunki järjestää tonttipäivän Virenojalla tiistaina 5.9.2023 klo 16-19. Perustava on…
26.6.2023
Perustava-konsernin emoyhtiö Perustava Group Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi on nimetty 22.6.2023…