Perustusten teko talvella

PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Perustusten teko talvella | Talvirakentaminen


Rakennustyöt voi aloittaa talvella siinä missä lämpiminä vuodenaikoinakin, mutta homma vaatii huolellisuutta ja osaamista tekijöiltä. Kuten rakentamisessa aina, pohjatöiden merkitys on suuri myös talvella. Ammattitaidolla suunnitellut ja toteutetut maanrakennustyöt ja perustustyöt ovat pohja onnistuneelle rakennushankkeelle.
 

Voiko taloprojektia aloittaa talvella?

”Rakennusalalla työt jatkuvat läpi talven ja taloprojektin voi käytännössä aloittaa aivan hyvin talvellakin, kun asiaan on valmistauduttu huolella ja varauduttu säätilojen mukanaan tuomiin haasteisiin”, kertoo Perustavan Infra-yksikön päällikkö Mika Kemppainen. Suurin riski talvella on pakkanen, joka voi aiheuttaa suuria vahinkoja, joten sen suhteen tulee olla tarkkana. Sääolosuhteita ja säätiedotuksia tulee seurata talvella silmä kovana, jotta sää ei aiheuta yllätyksiä.


Suurin riski talvella on pakkanen, joka voi aiheuttaa suuria vahinkoja, joten sen suhteen tulee olla tarkkana.


 

Sokkelibattlessa keskustellaan muun muassa siitä, kumpi on parempi valu- vai harkkosokkeli, kannattaako perustukset tehdä mielummin keväällä kuin talvella ja mitä talviperustaminen maksaa? Keskustelemassa Perustava Kuopion yksikön päällikkö Jani Tuppurainen ja Perustava Joensuun myyjä Jussi Savolainen.

 

Maanrakennustyöt talvella

On tärkeää, että vuodenajan asettamat haasteet otetaan huomioon jo maanrakennustöiden suunnittelussa. Kun kesäaikaan tai pakkaskauden ulkopuolella maanrakennustyöt voidaan tehdä niin, että koko pohja kaivetaan auki ja pohja voi olla avonaisena useitakin päiviä, talvella näin ei voi toimia vaan pohja täytyy suojata työvaiheiden ajaksi. Lumi voi aiheuttaa vakavia ongelmia. Jos esimerkiksi soratäyttöihin pääsee satamaan lunta, aiheuttaa se tiivistetyn soratäytön vajoamista lumien sulaessa keväällä, joka on haastavaa korjata jälkikäteen.

Perustusten valaminen talvella

Talvella perustusten valamisessa on otettava huomioon pakkanen. Pakkaseen on varauduttava, sillä betoni ei saa päästä jäätymään sen jälkeen, kun se on pumpattu muottiin. Jäätyminen aiheuttaa vahinkoja perustusten ulkonäköön ja rakenteeseen. Betonin seassa on vettä ja jäätyessään vesi synnyttää halkeamia ja lohkeamia sekä heikentää betonin rakennetta, jolloin betoni ei saavuta vaadittua loppulujuutta.

Perustusten teko talvella

 

Perustusten kuivuminen talvella

”Betoni ei tiedä, mitä vuodenaikaa eletään”, Mika Kemppainen kertoo. Betoni kovettuu kemiallisen reaktion seurauksena, kun olosuhteet ovat oikeat eli ilma on riittävän lämmintä ja betoni on tuulelta suojattuna. Talvella muotin sisälläkin ollessaan betoni täytyy suojata pakkaselta ja tuulelta, eikä betonin lämpötila muotissa ei saa laskea alle 15 asteen. Lämpötilan seurannassa käytetään apuna antureita. Anturit ovat yhteydessä järjestelmään, joka lähettää hälytyksen suoraan työnjohtajan puhelimeen, mikäli lämpötila laskee liikaa. ”Tällöin työmaalla tehdään lisälämmitystä ja suojauksia vaikka keskellä yötä, jos on tarpeen”, Mika lupaa. Talvikaudella, marras-huhtikuussa betonivaluihin asennetaan aina lämpölangat, joiden avulla lämpötila pidetään stabiilina, kunnes betoni on saavuttanut loppulujuutensa.


Ajallisesti perustusten kuivuminen ei talvella kestä sen kauempaa kuin lämpiminä vuodenaikoina, sillä kuivumisaika määräytyy aina betonilaadun mukaan, jonka perustussuunnittelija määrittää ennalta.


Nostaako vuodenaika hintaa?

Perustavalla maanrakennustöiden ja perustusten hinnoittelussa on talviaikaan käytössä ns. talvilisä, joka kattaa vuodenajasta johtuvia lisäkuluja. Kuluja syntyy suojaamisesta, lämmityksestä sekä mahdollisen talvibetonin käytöstä. Talvilisän suuruus on tapauskohtainen, mutta yleensä noin 10% luokkaa maanrakennus- ja perustuskustannuksista. Vastaavasti talotoimittajilla voi talviaikaan olla rauhallisempaa, jolloin toimittaja voi tarjota talopaketin edullisemmin talviedulla.

Perustusten teko talvella

Miksi talvi on hyvä aika rakentaa?

Talvella tekijöitä on usein saatavana paremmin kuin esimerkiksi keväällä, sillä talviaika voi osalla tekijöistä olla hiukan hiljaisempaa. Talvella rakennusprojektin aloittaminen saattaa siis jouduttaa projektia ja sen käynnistymistä.

Talvi ja pakkanen voi helpottaa raskaan kaluston kulkemista rakennuspaikalle esimerkiksi pienemmillä teillä, joilla painorajoitukset voivat tulla vastaan. Keväällä ja syksyllä tiet voivat olla niin märkiä, että ne eivät kanna isoja kuljetuksia, mutta kesän lisäksi talvipakkasilla teiden kantokyky on parempi.

Talvirakentaminen vaatii huolellisuutta

Talvella rakentaminen vaatii tekijöiltä huolellisuutta. Jos tekijät eivät tiedä mitä tekevät, voi syntyä isoja vahinkoja, kuten alustäyttöjen painumista, jotka selviävät vasta myöhemmin, jolloin talo voi olla jo paikoillaan. Ammattimainen perustusurakoitsija osaa välttää nämä virheet, jolloin maatöiden ja perustusten tekeminen on turvallista myös talvella.

Perustusten teko talvella

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

 • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
 • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
 • Palvelemme sinua tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
 • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
 • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

 • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
 • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
 • Maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella
 • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
  (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
 • Tukimuurit
 • Kellarit ja kivirungot
 • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Perustukset pitävät omakotitalon pystyssä vuodesta toiseen
8.11.2021 klo 16.45
Tontin maaperä ratkaisee omakotitalon perustukset: maanvarainen perustus tai paaluperustus.
Lue lisää
#
Hirsitalon rakentaminen ja hirsitalon perustukset
29.9.2021 klo 9.15
Hirsirakentamisen suosio on kasvanut entisestään viime vuosina ja nykyään yhä useampi rakentaja tai rakennuttaja valitsee ekologisen hirsitalon.
Lue lisää
#
Omakotitalon tontin ostaminen
7.7.2021 klo 9.45
Tässä videoblogissa videolla käsitellään kattavasti tontin ostamisesta. Katsottuasi tiedät, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota tontti-ilmoituksia…
Lue lisää
#
Pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja, arkkitehti – ja taloprojektin muut vastuuhenkilöt
21.6.2021 klo 11.00
Mitä eri ammattilaiset rakennushankkeessa tekevät? Tässä videoblogissa käydään läpi taloprojektin suunnittelijat ja työnjohtajat sekä katselmukset Perustavan…
Lue lisää
#
Sokkeli Perustavalta - laadukas perusta kodille
16.6.2021 klo 11.00
Sokkeli on Perustavan ydintuote. Perustusten laatu ja hyvän laadun ylläpitäminen on yksi toiminnan kulmakiviä, josta emme ole Perustavalla valmiita tinkimään.
Lue lisää