sokkeli perustusten laatu

PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Pääsuunnittelija, vastaava työnjohtaja, arkkitehti – ja taloprojektin muut vastuuhenkilöt


Mitä eri ammattilaiset rakennushankkeessa tekevät? Tässä videoblogissa käydään läpi taloprojektin suunnittelijat ja työnjohtajat sekä katselmukset Perustavan myyjän Sergei Zaychenkon kanssa.
 

Pääsuunnittelija / arkkitehti

Pääsuunnittelija vastaa koko hankkeen suunnitteluohjauksesta ja rakennusluvan hakemisesta. Hän voi toimia myös kohteen arkkitehtina.

Rakennuslupavaiheessa pääsuunnittelija toimii toimii linkkinä viranomaisiin. Hänellä pitää olla riittävä, laissa määritetty, koulutuksellinen pätevyys. Vaatimuksia tulkitaan kuntakohtaisesti hieman eri tavoin.

Talonrakennushankkeessa on mukana monia eri suunnittelijoita. Pääsuunnittelijan vastuulla on kaikkien hankkeen suunnitelmien ja rakennuspaikan yhteensovittaminen. Hän huolehtii myös, että kohteen muilla suunnittelijoilla on ajankohtainen tieto ja aikataulut. Pientalohankeissa pääsuunnittelija toimii usein myös vastaavana työnjohtajana.
 

Vastaava työnjohtaja

Vastaava työnjohtaja, kansankielellä vastaava mestari, huolehtii rakentamisen laadun toteutumisesta ja viranomaisten määräämistä katselmuksista. Usein vastaava työnjohtaja käy tontilla säännöllisesti valvomassa eri työvaiheiden laatua.
 

Talonrakennushankkeen kaikki vastuuhenkilöt

Pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan lisäksi rakennushankkeessa on paljon rakennusalan suunnittelijoita ja työnjohtajia. Esimerkiksi rakennesuunnittelija, päärakennesuunnittelija, IV-suunnittelija ja KVV-työnjohtaja. 

Alla olevalla videolla käydään läpi kaikkien rakennushankkeen vastuuhenkilöiden toimenkuvat pientalohankkeessa.

Rakennushankkeen ammattilaiset ja heidän toimenkuvansa.


Pientalohankkeen katselmukset

Viranomaisvalvonta rakennushankkeessasi alkaa rakennustyön aloittamisesta. Se päättyy loppukatselmukseen.

Katselmukset tarkoittavat sitä, että rakennuspaikkakuntasi viranomainen käy paikan päällä tarkastamassa työvaiheen ja olosuhteet.

Lain vaatimia katselmuksia ovat aloituskokous, käyttöönotto ja loppukatselmus. Kuntakohtaisia katselmuksia ovat edellämainittujen lisäksi:

 • pohjakatselmus
 • perustuskatselmus
 • sijaintikatselmus
 • runkokatselmus
 • hormikatselmus
 • vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtolaitteiden katselmus talon sisäpuolella
 • vesi- ja vierälaitteistojen katselmus tontin ulkopuolella

Rakennushankkeesi vastaava työnjohtaja on mukana katselmuksissa.


Palkkaa pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja ajoissa hankkeeseen

Hyvä pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja auttavat säästämään kustannuksissa koko rakennushankkeen aikana enemmän kuin palkkionsa verran. Pääsuunnittelijan avun ansiosta voit myös välttää sudenkuopat tontin ostamisessa.

Varsinkin kasvukeskuksissa pääsuunnnittelijat ja vastaavat työnjohtajat ovat kiireisiä ja vapaana olevan etsimisessä saattaa mennä tovi. Voit löytää vastaavan työnjohtajan ja pääsuunnittelijan esimerkiksi kyselemällä talokauppiailta, pääsuunnittelijoilta, someyhteisöistä (Esim. Raksakimppa-ryhmät ja hirsitalorakentajat Facebookissa) ja ”puskaradiosta”. Aktiivisuus palkitaan.

 • Palkkaa pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa hankkeeseen.
 • Kysy pääsuunnittelijalta tai vastaavalta työnjohtajalta neuvoa tontin valintaan.
 • Laadi yhdessä vastaavan työnjohtajan kanssa realistinen budjetti taloprojektille. Muista jättää myös 10 % pelivara mahdollisten budjetinylitysten varalle. Tässä videoblogissa on kattavasti tietoa talonrakennushankkeen budjetoinnista.

 


”Hyvä pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja auttavat säästämään kustannuksissa koko rakennushankkeen aikana enemmän kuin palkkionsa verran. Pääsuunnittelijan avun ansiosta voit välttää myös sudenkuopat tontin ostamisessa.”


 

Haaveiletko oman talon rakentamisesta? 

Lataa alla olevasta linkistä ilmainen 10 askelmaa omaan kotiin -opas. Sen avulla osaat aloittaa talon rakentamisen, vaikka et tietäisi aiheesta vielä paljoa.

Lataa ilmainen opas >>

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

 • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
 • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
 • Palvelemme sinua myös tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
 • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Etelä-Suomessa – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
 • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

 • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
 • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
 • Maanrakennus Etelä-Suomessa
 • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
  (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
 • Tukimuurit
 • Kellarit ja kivirungot
 • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Uusi koti. Ilman burnoutia.
11.11.2022 klo 14.30
Tarvitset vain tontin ja talon, me hoidamme loput. Sinä voit keskittyä työhön ja nauttia laadukkasta arjesta myös rakentamisen aikana.
Lue lisää
#
Muuttovalmis talo – rakentamisen vaiheet suunnittelusta pihatöihin
24.8.2022 klo 14.30
Omakotitalon rakentaminen on useimmille yksi elämän suurimmista hankkeista. Vaikka haaveissasi olisi ostaa muuttovalmis talo,  sinun kannattaa tuntea…
Lue lisää
#
Maarakennus kirvesvarsitontille – tunne tontti ennen ostopäätöstä
23.8.2022 klo 15.05
Maarakennus kirvesvarsitonteille ei ole aina ongelmatonta. Muista perehtyä tontin ominaisuuksiin hyvin ennen kuin teet ostopäätöksen.
Lue lisää
#
Mitä tarkoittaa lause "Elämän kestäviä kiviä"?
27.6.2022 klo 0.00
Perustusten tulee kestää erilaista rasitusta ja niihin kiinnitetään erilaisia asioita. Onneksi rakentavan asiakkaan ei tarvitse niitä miettiä, sillä se osataan…
Lue lisää
#
Ei petä perustus eikä budjetti - Perustava Nollakorko
17.5.2022 klo 14.20
Perustava Nollakorko auttaa oman kodin rakentajaa merkittävällä tavalla: rakennushankkeen budjetti ja työmaan aikataulut pitävät ja vastuu hankkeesta on yhden…
Lue lisää