UUTINEN

Perustava ja Rudus Seinäjoen uuden skeittipuiston yhdeksi lahjoittajaksi

Perustava lahjoittaa Seinäjoen yksikön ylijäämäraudat ja käyttämättä jääneet valumuotit Seinäjoen uutta skeittipuistoa varten. Samaan skeittipuistolahjoitukseen osallistuu myös Perustavan kumppani Rudus, joka lupaa apuja Joupiskan skeittipuiston betonitoimitukseen ja pumppaukseen. Betonisen skeittiparkin rakennustyöt ovat alkaneet ja puiston on määrä valmistua syksyyn 2021 mennessä.

Kuvat: Monumental Changes & No Trouble ry
Kansikuva: Joupiskan skeittipuiston luonnoskuva


Seinäjoelle uusi betoninen skeittipuisto

Seinäjoen Joupiskan skeittipuistohanke sai alkunsa siitä, että nuorten asialla oleva No Trouble ry halusi kehittää paikallisille nuorille yhteistä tekemistä. Kun samaan aikaan paikalliset skeittaajat kaipasivat kipeästi uutta betonista skeittipuistoa kaupunkiin, yhdistyksessä ymmärrettiin yhdistää nuorten liikunta, yhdessä tekeminen, kädentaidot sekä yhteiskunnallinen vaikuttavuus.

Skeittipuiston alullepanija No Trouble ry sai pian mukaan hankkeeseen myös Seinäjoen kaupungin. Alusta alkaen oli selvää, että harrastajat sekä heidän näkökulmat otettaisiin kaikessa toiminnassa huomioon. Päävastuu hankkeesssa säilyi No Trouble ry:llä, ja kaupungin tuella yhdistys alkoi järjestelemään hankkeen rahoitusta sekä etsimään ulkopuolista rakentajaa.

 

Tyypillisestä skeittipuistohankkeesta poiketen, Seinäjoen Joupiskan hanke haluttiin rakentaa No Trouble ry:n päivittäisen toiminnan ympärille ja näin ollen pitää nuoret mukana tekemisessä alusta loppuun saakka. Samoin pitkäaikainen skeittiyhdistys Lakeuden Wall River ry liittyi mukaan. Monista eri skeittiparkkitoimijoista, skeittipuiston rakentajakumppaniksi valikoitui betonisten skeittipuistojen rakentaja Monumental Changes.


"Monumental Changesin yrittäjä Robert Bonsdorff ymmärsi tämän hankkeen laajemman tarkoitusperän. Hän lupasi rakentamisen ohella ottaa päävastuun myös nuorille järjestettävistä työpajoista sekä skeittipuistorakentamisen kouluttamisesta. Tällä mahdollistettiin nuorten mukaan ottaminen toimintaan."

- Pietari Korkiatupa, No Trouble ry


Perustava ja Rudus mukaan tukijoiksi

Skeittipuiston rahoitusta ja eri kumppaneita etsiessä, Perustava ja Rudus nousivat pian niminä esiin. Kumppanuus sai alkunsa siitä, kun projektipäällikkö Pietari Korkiatupa kontaktoi ensin Perustava Asennus Oy:n rakentamisjohtajaa Tuomo Varilaa. Tuomo taas välitti viestipyynnön suoraan Perustavan markkinointipäällikölle Valtteri Karjulalle, joka tiesi oman harrastuksensa kautta asiasta enemmän.

Samaan aikaan Perustavalla oli käynnissä neuvottelut Nastolan uuden skeittipuiston tukemisesta. Perustavaa oli kysytty myös siihen hankkeeseen mukaan. Ylipäätänsä Perustavalla oli mietitty, kuinka ylijäämä materiaaleja voitaisiin paremmin hyödyntää. Seinäjoella asiat olivat kuitenkin edenneet jo skeittipuiston rakentamisvaiheeseen ja siellä haluttiin tukea nopealla aikataululla. Pian Perustavalta kutsuttiin koolle No Trouble ry:n, Monumental Changesin, Perustava Seinäjoen ja Ruduksen edustajat ja ideointi yhteistyöstä käynnistyi. "Tämä oli monien vuosien mietintöjen lopputulos. Itsekin koko elämäni skeittausta harrastaneena olin miettinyt kuinka Perustava voisi päästä mukaan betonisten skeittiparkkien rakentamiseen. En ajattele asiaa niinkään liiketoimintana vaan siten, että meillä varmasti olisi paljon annettavaa betonisiin skeittiparkkeihin niin rakennusteknisesti kuin monella muullakin tavalla. Samoin Rudus on toimittanut sekä perustuksia että skeittiparkkeja varten betonia, joten tietämystä löytyi myös sieltä."

- Valtteri Karjula, Perustava


Neuvotteluiden lopputuloksena Seinäjoen yksikönpäällikkö Sami Antila lupasi yksikkönsä ylijäämäraudat ja käyttämättä jääneet valumuotit rakentajien käyttöön. Perustusten muotit soveltuivat hyvin skeittiparkkirakentamiseen, samoin perustuksiin käytetyt raudat. Esimerkiksi 900 mm korkean muotin puolittaminen mahdollisti valutyöt skeittiparkilla. Myös betonielementtien lahjoittamisesta oli puhetta, mutta Perustava Elementin tehtaalla käyttämättä jääneitä betonielementtejä ei ollut riittävästi. Tosin takaportti siihenkin jätettiin auki, jos vain ylijäämäelementtejä tulisi ennen parkin valmistumista. Perustavan mukana Rudukselta myyntipäällikkö Olli-Pekka Tuomaala lupasi auttaa betonitoimitusten kanssa. Samoin pumppaukset tulisivat osana betonitoimitusta. Rudukselta löytyi myös aiempaa kokemusta betoniparkkien valutöistä.

Skeittiparkki betonista

Suomen Rullalautaliitto ry:n betoniskeittiparkkioppaassa kerrotaan useita syitä, miksi betoni on tällä hetkellä paras materiaali skeittiparkin rakentamiseen Suomessa. Betonin pitkäikäisyys ja kestävyys tulevat ensimmäisenä perusteina ja betoni kestää paremmin vallitsevaa säätä ja kulutusta puuta paremmin. Muita betonirakentamisen etuja ovat vähäinen melutaso, esteettisyys, sileys, kovuus ja helppo muokattavuus. Kaupunkien näkökulmasta investointi yksittäiseen betoniparkkiin koituu monella tapaa hyötyinä takaisin, kun asiaa tarkastellaan nuorten, terveyden tai liikunnan puolelta.

Suomen Rullalautaliitosta kerrotaan, että betonisen skeittiparkin ylläpitokustannukset, säännöllisesti huolettuna, ovat huomattavasti muita vaihtoehtoja edullisempia. Hyvin suunniteltu betoniskeittiparkki palvelee kaikentasoisia ja -ikäisiä lajin harrastajia vuosikymmenien ajan ja tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden kehittyä aloittelijasta ammattilaiseksi.


"Nykyään betonin skeittiparkki ei ole enää uusi tuttavuus Suomen kuntien tai kaupunkien katukuvassa. Esimerkiksi tuore betoninen skeittipuisto löytyy myös Perustavan kotipaikkakunnalta Orimattilasta. "


Rakennettujen skeittipuistojen lisäksi skeittaus on nostanut päätään suuren yleisön silmissä tulevan kesän olympialaisten kautta. Laji haluttiin ja myöhemmin valittiin mukaan olympialaisten lajikirjoon. Suomessa SKATE SM 2021 kilpailut järjestetään Tampereen Kuivaamolla  14. ja 15. toukokuuta. Jokainen voi osallistua kilpailuihin lähettämällä omasta skeittauksestaan 45 sekunnin videon.

Perustava toivottaa Seinäjoen skeittipuistohankkeelle harmaata ja hauskaa kuralla leikkimistä sekä hyviä rakennuskelejä!

Lisätiedot

Pietari Korkiatupa
No Trouble ry
044 342 5249 / notrouble.ry@gmail.com

Jaakko Vainionkulma
Lakeuden Wall River ry
044 418 1939 / jaakko.vainionkulma@seinajoki.fi

Valtteri Karjula
Perustava
044 026 5166 / valtteri.karjula@perustava.fi

PERUSTAVA

Perustava on enemmän kuin pelkkä perustusurakoitsija. Me palvelemme koko maan laajuisesti rakennusliikkeitä, talotoimittajia ja yksityisiä rakennuttajia kumppanuusperiaatteella — geopalveluista aina runkotoimituksiin asti. Mietimme juuri sinun tarpeisiisi sopivat rakenteet — rakennuspaikan ja rakennuksen asettamat vaatimukset huomioiden —, joilla varmistamme kustannussäästöt.

Palveluihimme kuuluvat perustukset pien- ja kerrostaloihin, hoivarakennuksiin sekä eri kokoisiin toimitiloihin. Valamme väestönsuojat ja toteutamme tukimuurit. Kellarit ja muut betonirungot valmistamme omalla elementtitehtaalla Lammilla.

Meiltä saat 

  • Perustus- ja päärakennesuunnittelun osana perustustoimitusta

  • Betoniperustukset pien- ja kerrostaloihin, hoivarakennuksiin ja toimitiloihin

  • Tukimuurit, väestönsuojat, ja betonirungot joko elementteinä tai paikallavaluna

  • Geopalvelut eli pohjatutkimukset ja pohjarakennesuunnittelut Etelä- ja Keski-Suomessa

  • Infrapalvelut eli maarakennustyöt kokonaisurakkana Lahdesta Helsinkiin.

Uusimmat uutiset

26.6.2024
Perustava Oy ja infrarakentaja Louhintahiekka Oy ovat sopineet Metsä Groupin tehdasalueelle…
07.5.2024
Vuonna 2022 asetimme Perustavalla yhdeksi tavoitteeksi asiakastyytyväisyyden jatkuvan parantamisen.…
13.3.2024
Perustavan toimitusjohtaja Sampo Jäntti vieraili Rakennetaan yhdessä ry:n podcastissa. Kuuntele…
20.10.2023
Rakennustyöt alkavat välittömästi ja projekti valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä.
04.9.2023
Perustava Oy ja rakennusyhtiö SRV ovat sopineet Äänekoskelle rakennettavan Metsä Woodin Kerto…
28.8.2023
Orimattilan kaupunki järjestää tonttipäivän Virenojalla tiistaina 5.9.2023 klo 16-19. Perustava on…