PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT  |  TUUSULAN ASUNTOMESSUT 2020

Tärkeät asiat, jotka unohtuvat usein taloprojektissa


Mitä ovat oikeasti tärkeitä asioita oman talon rakentamisessa? Keskustelimme aiheesta kun vierailimme Tuusulan asuntomessuilla Mäntsälän yksikön kanssa. Jouni Toivonen toimi itseoikeutetusti oppaana – onhan hän toiminut messualueella työnjohtajana Perustavan kohteissa.


Internet on ahdettu täyteen rakentamiseen liittyviä blogeja. Perustavallakin on omansa – Rakentajan vinkit. Tietoa on saatavilla aiheesta kuin aiheesta, myös talon rakentamisesta. Tässä tekstissä keskitymme asioihin, jotka usein unohtuvat rakentamista suunnitellessa tai rakennushankkeen aikana.

Inhimillisyys ja yhteistyö

Asuntomessualeen buffetissa syödyn lounaan jälkeen pääsimme kiertämään messualuetta. Rauhallisen käyskentelyn lomassa aloitimme rakentamiseen liittyvien perimmäisten kysymysten pohdinnan. Jouni toi nopeasti esille inhimillisyyden ja yhteistyön tärkeyden rakennushankkeissa.

Rakennusaika voi olla stressaavaa kun rakentaja kenties elämänsä ensimmäisessä isossa projektissa yrittää pitää kaiken hallinnassa. Tästä saattaa seurata ylimääräistä painetta eri osapuolille. Jouni kokemuksesta kertoo, että tämä heijastuu usein myös perustusvaiheen työnjohtajan arkeen.

Monet rakentavat talon samalla kertaa sekä ensimmäisen että viimeisen kerran. Vaikka odotukset hankkeen onnistumisesta ovat korkealla, on hyvä muistaa, että kohtuuttomat vaatimukset kuormittavat paljon urakoitsijoiden työnjohtoa. Pahimmillaan kovat vaatimukset kääntyvät itseään vastaan ja paradoksaalisesti toteutuu suurimmat pelot, esimerkiksi hankkeen viivästymisen ja ylimääräisen säätämisen muodossa.

On ehdottomasti tärkeää, että rakentaminen hoidetaan kerralla laadukkaasti. Kyllin hyvä laatu syntyy yhteistyössä monen toimijan kanssa. Sitä jokainen voi edistää, kun käyttäytyy inhimillisesti muita kohtaan. Se myös lisää luottamusta ja auttaa hanketta eteenpäin.

Valitse sopivat kumppanit projektiin

Projektikumppaneita valittaessa kysyä itseltä, onko tämä sellainen henkilö, kenen kanssa tulen hyvin toimeen? Entä onko toimija luotettava ja referenssit kunnossa?

Riittävä luottamus ja kemioiden kohtaaminen on tärkeää rakennushankkeen läpiviennissä. Omalla toiminnalla voimme jokainen edistää hyvää henkeä ja sujuvoittaa yhteistyötä. Kun muistamme kohdella muita siten kuin haluaisimme itseämme kohdeltavan, rakennusprojektilla on hyvät mahdollisuudet onnistua. Sama pätee muuallakin elämässä.

Ekologisuus oli näkyvästi esillä messuosastoilla ja kuvauksissa. Kuvassa Designtalon Puro, johon Perustava on tehnyt perustukset.

Yläkuvassa Perustava Mäntsälän yksikön henkilökuntaa Tuusulan Asuntomessualueella. Kuvassa vasemmalta alkaen Teemu Toivonen, Kimmo Kurki, Elina Nieminen ja Jouni Toivonen.

Miksi aion rakentaa

Onko sitten muita tärkeitä asioita on kuin inhimillisyys puolin ja toisin? Kokenut myyjämme Kimmo Kurki tuumaili, että kysymykseen, miksi alat rakentamaan on hyvä pystyä vastaamaan. Tärkeä huomio.

Rakennusprojekti on monelle yksi elämän suurimpia hankkeita. Siihen ei sovi ryhtyä heppoisin perustein. Listasimme Kimmon – joka on toiminut pitkään talomyyjänä – kanssa muutamia syitä, miksi monet ovat alkaneet rakentamaan. Näiden kysymysten kautta pääset ehkä eteenpäin omissa pohdinnoissasi.

 • Rakentamalla talon itse saat mieleisen talon haluamallesi paikkakunnalle ja tontille.
 • Asuntoa maksaessasi säästät rahaa itselle. Kunhan vain olet ottanut huomioon rakennuspaikan asuntojen yleisen hintakehityksen.
 • Oman talon rakentaminen on monelle unelmien toteuttamista. Unelmointi ja unelmien seuraaminen on tärkeää sekin.
 • Oikein toteutettuna talo on mahdollista rakentaa kustannustehokkaasti ja asumiskulut pysyvät kohtuullisina. Samalla saat asua unelmiesi kodissa.
 • Yhteinen rakennusprojekti lujittaa usein parisuhdetta. Tätä teemme nyt meille – yhdessä. Kun rakentamisen rankat ajat ovat ohi, jäljellä ovat yhteiset muistot, jotka yhdistävät. Tästäkin selvittiin. Lisäksi konkreettisena muistona on oma unelmien koti, jossa asua.

Rakennusprojektin aikana jaksat paremmin, kun olet tehnyt itsellesi selväksi rakentamisen syyt. Huonoina hetkinä voit muistella, että valitsin itse ryhtyä tähän. Siksi kestän. Myös mahdollisen elämänkumppanin kannustaminen ja yhteisestä jaksamisesta huolehtiminen on tärkeää. Talon valmistuttua elämä usein helpottaa, sanotaan.

Mikä on talopaketin todellinen hinta? Tällä videolla keskustellaan talon rakentamisen kustannuksista Designtalon Tuomo Ruususen kanssa. Lue lisää Designtalosta https://designtalo.fi.

Palkkaa projektiin vastaava työnjohtaja varhaisessa vaiheessa

Monet unohtavat vastaavan mestarin palkkaamisen ajoissa. En jaksa maksaa turhasta. Osaan itse. Jos en osaa, haen netistä neuvoja. Tämä voi olla iso virhe.

Vastaavan työnjohtajan etsimiseen kannattaa käyttää aikaa. Hän on nimittäin talomyyjän ohella rakentajan tärkein tuki ennen rakennusprojektia ja sen aikana. Vastaavaa työnjohtajaa valitessa kannattaa kysellä referenssejä ja sopivan oloisen löydyttyä kysyä vielä suosituksia hänen entisiltä asiakkailtaan.

Mitä vastaava mestari sitten tekee taloprojektissa? Paljonkin. Hän esimerkiksi suunnittelee kanssasi ennen tontin ostoa tai vähän sen jälkeen totuudenmukaisen rakennusbudjetin ja auttaa pysymään siinä. Hän valvoo rakentamisen laatua ja aikatauluja sekä antaa neuvoja materiaalivalinnoissa. Siksi ei ole sama, kuka vastaava työnjohtaja on. Tai onko se vain paperilla.

Eri foorumeilta saat kyllä neuvoja projektin läpivientiin. Siellähän tiedetään kaikki. Meidän mielestä hyvän vastaavan mestarin veroista tukea on silti vaikea löytää. Ei ainakaan netistä. Pahimmillaan erilaisilta keskustelualustoilta saatu tuki sotkee vain omat ajatuksesi. Sen jälkeen järkevien valintojen tekeminen voi olla vaikeaa. Päättämättömyys saattaa taas pitkittää ja vaikeuttaa projektia.


Monet unohtavat vastaavan mestarin palkkaamisen ajoissa. En jaksa maksaa turhasta. Osaan itse. Jos en osaa, haen netistä neuvoja. Tämä voi olla iso virhe.


 

Messuossastoilla promoottorit huomioivat kaikki kävijät, kuten tapana on. Kuvassa Designtalon osaston Tiina Stork.

Valmistaudu kompromisseihin

Oletko valmis kompromisseihin rakennushankkeessa? Kaikki ei ole. Se voi tehdä projektista raskaamman kuin se muuten olisi. Kompromissien kanssa eläminen on tärkeää, koska harvalla rakentajalla riittää rahat kaikkeen, mistä aluksi unelmoi. Muutoksia voi tulla myös aikataulujen tai saatavuuden takia kesken projektin. Kyky joustaa ja kyllin hyvään tyytyminen sujuvoittaa hankkeen etenemistä ja editää aikataulussa pysymistä.

Perustavan Mäntsälän poppoo toivottaa mukavaa syksyä kaikille sekä rakentajille tarmoa projektien läpivientiin!


P.S. Jos aiot rakentaa, me voimme palvella maaperätutkimuksesta aina perustuksiin saakka, yli 15000 hankkeen kokemuksella. Alla olevalla lomakkeella voit jättää meille yhteydenottopyynnön.

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

 • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
 • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
 • Palvelemme sinua tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
 • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
 • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

 • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
 • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
 • Maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella
 • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
  (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
 • Tukimuurit
 • Kellarit ja kivirungot
 • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Tontin ostaminen ja talon suunnittelu – Näin aloitat talohankkeen
11.6.2021 klo 11.00
Mistä aloittaa talon suunnittelu, josta olet haaveillut pitkään? Entä tontin ostaminen – mistä löydät sopivan rakennuspaikan? Monille juuri aloittaminen on…
Lue lisää
#
Maanrakennus on tärkeä osa taloprojektia
8.6.2021 klo 15.30
Maanrakennus on tärkeässä osassa onnistunutta rakennusprojektia. Unelmien koti lepää sorapedin ja sen päälle tehtävän perustuksen päällä vuosikymmeniä tai…
Lue lisää
#
Pienen omakotitalon rakentaminen on nyt trendikästä
31.5.2021 klo 9.30
Omakotitalojen neliöt pienenevät tonttien koon myötä ja energiatehokkuus on tärkeää rakentajille, joten pienen omakotitalon rakentaminen on nyt trendikästä.
Lue lisää
#
Ryhmärakentaminen – erinomainen tapa rakennuttaa oma koti
15.3.2021 klo 9.30
Ryhmärakentaminen on läpinäkyvä hanke, jossa tulevat asukkaat rakentavat tai rakennuttavat yhdessä talot, hyödyntäen yhteistyötä ja yhteisiä sopimuksia.
Lue lisää
#
Kivitalon rakentaminen elementeistä
12.3.2021 klo 9.30
Miksi kannattaa valita betonielementtitalo ja kuinka kustannuksia voi säästää betonielementtitaloa rakennettaessa?
Lue lisää