hirsitalon rakentaminen hirsitalon perustukset

PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Mökin perustukset suunnittelusta toteutukseen

Suomalaiset rakastavat lyhyttä, kaunista kesäänsä. Olemmekin todellista kesämökkikansaa. Valmiiden mökkien kauppa on erityisesti viime vuosina käynyt kuumana, mutta moni haluaa myös rakentaa tai rakennuttaa mökkinsä aivan itse. Laadukas mökki kannattaa rakentaa laadukkaiden perustusten päälle. Perustusasiantuntija Samuli Rahkola Perustavalta opastaa, miten mökin perustukset kannattaa suunnitella ja toteuttaa käytännössä.


Kaavailetko mökkiprojektia? Silloin mielessäsi varmastikin pyörii lukuisia kysymyksiä aikataulusta, kustannuksista, varustetasosta tai mökkirakentamiseen liittyvistä erityisvaatimuksista. Perustavan Samuli Rahkola muistuttaa, että mökin perustuksia suunnittelevan tulee ottaa huomioon monia seikkoja, vaikkakin mökin perustaminen on Perustavalle yleensä yksinkertainen ja tavanomainen projekti.

Mökin perustukset suunnitellaan aina suhteessa tontin kokoon ja sijaintiin, toivottuun mökin sijaintiin tontilla ja mahdollisten vesistöjen tai rinteiden mukaisesti. Rahkola selventää, että vesistöjen läheisyydessä maan pinta saattaa viettää vesistöön päin, mikä asettaa rajoitteita mökin sijoittamiseen tontille ja erityisesti mökin ja vesistön välimatkaan. Tämä olisi Rahkolan mukaan hyvä ottaa huomioon jo perustustarjousta pyydettäessä.

Mökkiprojektin aikataulu muodostuu usein kriittiseksi tekijäksi projektin onnistumisen kannalta: jos uudelle mökille suunnitellaan juhannusjuhlia, projekti kannattaa aloittaa hyvissä ajoin edellisenä kesänä tai keväällä. Perustusurakan jälkeen projektin aikataulutus riippuu Rahkolan mukaan mökin rakentamistavasta. Koskaan ei voi olla liian ajoissa kysymässä esimerkiksi kustannusarvioita, ja pelkillä luonnoskuvillakin voi lähteä kustannuksia hahmottelemaan, hän kertoo.

Mökin perustukset vaihe vaiheelta

Perustus eli sokkeli on omakotitalon, mökin tai talousrakennuksen maata vasten rakennettava osa, joka on tehty yleensä teräsbetonista tai pilariharkoista. Käymme seuraavaksi läpi Rahkolan opastuksella, miten mökin perustukset itse asiassa suunnitellaan ja toteutetaan.

Maaperätutkimus määrittää perustustavan

Mökin perustukset suunnitellaan maaperätutkimuksen avulla.  Perustavan toimittama maaperätutkimus sisältää aina pintavaaituksen, jolla saadaan havainnollistettua maarakennustöiden tarpeet ja sokkelien korkeudet sekä kellarin rakentamisen mahdollisuudet.

Mökin perustamistapalausunto esittää, minkä tyyppinen perustus tontille kannattaa tehdä. Perustustyyppejä on monenlaisia ja erilaiset maaperät edellyttävät erilaisia ratkaisuja:  “Jos maan kantavuus on vähän siltä väliltä, ettei kannata paaluttaa muttei myöskään kanna sokkelia, sokkelin alle voidaan tehdä erillinen antura jonka leveyttä voidaan säätää tarpeen mukaan”, Rahkola toteaa. Hän opastaa, että maaperätutkimuksen ja perustamistapalausunnon laatimisen jälkeen tehdään perustussuunnitelma.

Mökin perustussuunnitelma on yksityiskohtainen dokumentti

Perustussuunnitelma määrittelee yksityiskohtaisesti perustusten toteuttamisen tontille. Perustussuunnitelmassa otetaan huomioon myös mökin malli, joten mökkitoimittajan piirustukset on tyypillisesti toimitettava suunnittelijalle tässä vaiheessa. Tutustu myös muihin perustussuunnittelua varten toimitettaviin tietoihin.

Mökin perustusten teko on lopulta nopeaa toimintaa

Kun suunnitelma on valmis, on aika ryhtyä urakkaan. “Asiakkaan ei tarvitse olla paikalla tontilla, kun perustuksia tehdään. Riittää, että tontille tulee sähköt, kulmapisteet on merkitty ja sorapeti asianmukaisesti tehty, niin homma hoituu”, Rahkola kertoo. Varsinainen perustusurakointi - muottien rakentaminen, betonivalu ja muottien purku - on kuitenkin Perustavalle melkoisen nopeaa toimintaa: mökin perustukset rakennetaan tyypillisesti n. 2-3 päivässä.

Eräs hieman yllättäväkin seikka mökin perustustöissä, mökkitie, vaatii usein erityishuomiota. Mökkitie voi olla routavaurioitunut tai märkä keväällä, jolloin tie olisi saatava kuntoon ennen kuin perustusurakka voidaan aloittaa. Kymmeniä tonneja painavat maanrakennuskoneet ja betoniautot on saatava turvallisesti tontille. “Perustavan henkilökunta käy arvioimassa paikan päällä, riittääkö leveys ja kantavuus kuorma-autoille. Tämänkin vuoksi Perustava kannattaa ottaa mahdollisimman pian projektiin mukaan. Talon välittömässä läheisyydessä tulee olla tilaa, jotta betoniauto mahtuu tukevasti ja turvallisesti telakoitumaan”,  Rahkola kertoo. 

Mökin perustusten hinta

Monia mökin rakentajia tai rakennuttajia pohdituttaa mökin perustusten hinta. Mökin rakentamiskustannuksiin vaikuttavat tonttiin liittyvät tekijät, perustukset, rakennuksen koko, muoto, toteuttamistapa ja varustelutaso. Perustusten hintaan vaikuttavia seikkoja ovat perustamistapa, sokkelin korkeus ja metrimäärä. Terassien hinnat määritellään aina tapauskohtaisesti; terassin koko luonnollisestikin vaikuttaa kokonaishintaan. Päätökset kustannusvaikutuksista tehdään tyypillisesti mökin suunnitteluvaiheessa.  Sen vuoksi suunnitteluvaiheeseen panostaminen on tärkeää.


"Mitä nopeammin me Perustavalla pääsemme projektiin mukaan, sitä enemmän voimme säästää asiakkaan rahoja. Esimerkiksi avoterassin perustukset voidaan optimoida, jos niiden ei ole tarkoitus kantaa raskaita kuormia. Avoterassin perustuksien hinnan edullisuus yleensä yllättää asiakkaat."


Haaveiletko oman talon rakentamisesta? 

Lataa alla olevasta linkistä ilmainen 10 askelmaa omaan kotiin -opas. Sen avulla osaat aloittaa talon rakentamisen, vaikka et tietäisi aiheesta vielä paljoa.

Lataa ilmainen opas >>

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

 • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
 • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
 • Palvelemme sinua myös tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
 • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Etelä-Suomessa – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
 • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

 • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
 • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
 • Maanrakennus Etelä-Suomessa
 • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
  (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
 • Tukimuurit
 • Kellarit ja kivirungot
 • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Perustava mukana Pytinkimessuilla 5.-6.4.2024
12.3.2024 klo 11.00
Seinäjoki Areenalla järjestettävät Pytinkimessut ovat rakentamisen, remontoinnin ja asumisen tapahtuma.
Lue lisää
#
Kustannustehokkaat perustukset tontille kuin tontille
4.10.2023 klo 12.00
Perustavan vakioidut perustusratkaisut suunnitellaan maaperän mukaisesti. Toimitus kattaa aina suunnittelun, asennuksen ja työnjohdon.
Lue lisää
#
Perustava mukana Vantaan OMAKOTI-messuilla 27.‒29.10.2023
18.9.2023 klo 9.00
Rakentaja.fi:n järjestämät OMAKOTI-messut pidetään jo 27. kerran Vantaan Myyrmäessä. Perustavan osasto löytyy pääkäytävältä numerolla G31!
Lue lisää
#
Varaa aika Perustavan alkukartoitukseen!
2.8.2023 klo 12.00
Rakentajilla tai rakennushankkeeseen ryhtyvillä on nyt mahdollisuus saada Perustavan alkukartoituksen kautta apua omaan hankkeeseen.
Lue lisää
#
Perustavan kellariperustukset toteutetaan betonielementeillä – asennus kestää viikon verran
28.4.2023 klo 15.00
Perustavan omalla tehtaalla valmistettu kellariperustus on toimiva toteutus niille tonteille, missä esimerkiksi tontin pinnan muodot tai tontin ahtaus puoltavat…
Lue lisää