URATARINA

Tärkeä palaveri, alkava flunssa ja perus toimistohommaa – päivä yksikönpäällikön matkassa

Teksti: Alina Korteniemi


On keskiviikko, lokakuun toinen päivä. Kello on seitsemän, paikka on Suomen Turku.

Turun yksikön päällikkö Jukka Peippo istuu autossaan Perustavan hallin pihassa ja valmistautuu tulevaan työpäivään sähköpostia peraten. Päivä alkaa Helsingin reissulla ja ennen motarille lähtöä pitää tarkistaa akuutit hommat. 

 

”Olin ennen tätä pestiä pari vuotta työnjohtajana. Siihen nähden nopeaa reagointia vaativia asioita on nykyään vähän. Akuuttien työmaahuolien tilalle on tullut taloushallintoa ja isompien kuvioiden selvittelyä. Kun minulla soi puhelin, yleensä silloin on joku jo isosti pielessä.”

Yksikön päällikkö on vastuussa kaikesta yksikkönsä toiminnasta. Kun yksikkömalliin siirryttiin alkuvuodesta 2019, alkoi piirtyä tarkkaa dataa siitä, mitkä keikat kannattaa ja missä. 

”Meillä on täällä maakunnissa omat haasteemme ja etumme verrattuna esimerkiksi pk-seutuun. Kärjistetysti täällä on vielä tilaa rakentaa järkeville tonteille ja kiireen tuntu on maltillisempaa. Vastaavasti esimerkiksi ontelolaattojen toimitus tänne on hintavampaa kuin pk-seudulle.” 
 


”Pehmitän tietä myyjille ja yritän mahdollistaa sen, että kaikki saavat keskittyä omaan ydintekemiseensä. Ajattelen, että olen yksikön johtajana siinä vaiheessa onnistunut, kun olen tehnyt itseni tarpeettomaksi.”Yksikön päällikkönä Jukka vastaa siis myös Turun yksikön tuloksesta. Tulosvastuun lisäksi Jukka kertoo ottavansa ison vastuun oman yksikkönsä ilmapiiristä. 

”Kaikkeen en tietenkään voi vaikuttaa. Tässä koko ajan opettelen sitä, millaista tukea kukin kaipaa minulta.”

Työtehtäviin kuuluu myös Perustavan edustaminen rakennusmaailmassa. 

”Pehmitän tietä myyjille ja yritän mahdollistaa sen, että kaikki saavat keskittyä omaan ydintekemiseensä. Ajattelen, että olen yksikön johtajana siinä vaiheessa onnistunut, kun olen tehnyt itseni tarpeettomaksi.”

Aikaisempi työskentely lastenkodissa tuo perspektiiviä työhön – ”kaikkien meidän murheet on loppujen lopuksi kovin arkisia”

Helsinkiin päin ajellessa on aikaa selvittää aamulla sähköpostista löytyneitä epäselvyyksiä puhelimitse. Asiaa selvitellään aamupäivän aikana niin liiketoimintajohtaja Tuomas Toivosen kuin toimitusjohtaja Markku Nenosenkin kanssa.

”Soitan asiakkaalle iltapäivällä kun ajetaan takaisin Turkuun päin, jospa siihen mennessä olisin saanut selvyyden tähän kuvioon.”

Jukalla on koulutus sekä rakennus- että sosiaalialan työhön. Työmaiden lisäksi siis myös lastenkodin ja päiväkodin arki on tullut Jukalle tutuksi. 

”Sosiaalipuolella työskentely oli hyvä koulu tätäkin hommaa ajatellen. Siellä oppi kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja sai kokemuksen siitä, että kaikkien meidän murheet on lopulta kovin arkisia ja melko samanlaisia. Yhdenlainen lastentarha kai tämäkin välillä on.”

Hetken aikaa asentajana ja sittemmin työnjohtajana toimineen Jukan työnkuva ja rooli muuttui jälleen puoli vuotta sitten, kun titteliksi tuli yksikönpäällikkö. 

”Perustavalla tekeminen ei onneksi ole kovin hierarkista. Täällä uskaltaa soittaa apua ja suuta kaikilta ja kaikken kanssa. Olen nytkin tarvinnut paljon vinkkejä ja tukea paitsi muilta yksikönpäälliköiltä, myös esimerkiksi Leenalta talousasioiden kanssa.”
 


”Perustavalla tekeminen ei onneksi ole kovin hierarkista. Täällä uskaltaa soittaa apua ja suuta kaikilta ja kaikken kanssa. Olen nytkin tarvinnut paljon vinkkejä ja tukea paitsi muilta yksikönpäälliköiltä, myös esimerkiksi Leenalta talousasioiden kanssa.”Kohti isompia hankkeita – ”Mitä sanoo kokenut myyjä? Haisiko tuo kaupalle?”

Helsingissä on tarkoitus käydä palaveeraamassa suuren monikansallisen rakennusyhtiön kanssa Turun seudun tulevista hankkeista. 

Turun yksikön myyjä, Pirkanmaalla asuva Mikko Laitila, hyppää Pasilan asemalta Jukan kyytiin ja tueksi palaveriin. Mahdollinen tuleva asiakas esittelee hankkeen ja Perustavan väki nyökyttelee. Kyllä tuo hoituisi. 

Onnistuneen tapaamisen jälkeen lounaalla on hyvä spekuloida, päästäänkö suurempiin hankkeisiin käsiksi myös Turun seudulla.

”Mitä sanoo kokenut myyjä? Haisiko tuo kaupalle?”

Nopeat siirrot ovat tulleet tutuksi – ”Rytistellään menemään ja katsotaan, miten kävi”

Vuosia sitten Jukka kiinnostui Perustavasta nähtyään firman auton Turussa. 

”Googlasin heti, että mikä tuo yritys on. Kiinnostus heräsi nettisivujen perusteella.”

Sittemmin kohdennettu mainonta teki tehtävänsä ja Jukalle mainostettiin Facebookissa avointa työnjohtajan paikkaa.

”Hain tehtävään heti, vaikka en ollut varma, haluanko vaihtaa työpaikkaa. Kävin sitten tapaamassa Juhista (Juha-Matti Keto) ja hän esitteli minulle Perustavan toimintaa. Se oli kaikin puolin positiivinen kokemus ja kiinnostus Perustavaa kohtaan kasvoi entisestään.”

Perustavassa miellyttää hyvä tekemisen meininki. Se, että suunnitelmat eivät jää yleensä vain puheen tasolle. 

”Perustavalla ei turhaan jahkailla. Rytistellään menemään ja katsotaan, miten kävi.”

Nopeat siirrot ovat tulleet Jukalle vuosien varrella tutuksi. 

”Minusta tuli työnjohtaja aikanaan niin, että torstai-iltana minulle soitettiin, lähdetkö hommaan ja jos lähdet, niin maanantaina alkaa. Suostuin heti, sillä siihen tehtävään minä olin alunperin hakenutkin.”

Siltä syksystä ei Jukan mukaan jäänyt paljon muistikuvia. Esikoinen syntyi ja töissä oli paljon opeteltavaa.

”Lare (Lauri Paaso-Rantala) totesi minulle perehdytyspäivän aluksi, että päätös se on paskakin päätös. Perustavalla hyvä huumori kantaa pitkälle, uudet tilanteet on kaikille opettelua.”

Yksikköpalaveri kerran viikossa pitää homman kasassa

Joka tiistai kello yhdeksän Jukka kokoaa asentajia lukuunottamatta kaikki Turun yksikölle töitä tekevät palaveriin. Myyjä ja suunnittelija osallistuvat etänä, Skype-yhteys avataan Seinäjoelle ja Lempäälään. 

”Kerran viikossa on hyvä päivittää missä mennään, mitä hommia on tulossa ja miten on nykyisten laita. Palaverit kestävät viidestätoista minuutista tuntiin. Aika monta puhelua vähemmän tarvitsee soittaa, kun käy säännöllisesti asiat läpi porukan kanssa. Etäpalaverit ovat toimineet tähän asti oikein hyvin, mutta ajattelen, että helpottaisi myös asentajien työtä, jos saisimme ihan fyysisesti tänne Turkuun oman suunnittelijan ja myyjän.”

Rekry näihin tehtäviin on ollut auki muutaman viikon ajan. Seuraavalle viikolle on tiedossa muutamien myyjäkandidaattien haastatteluja. 

”Koulutus ei ole ainoa asia, mikä vaikuttaa palkkaamiseen. Toki se on iso etu, jos rakennusalan kulttuuri ja käytännöt ovat jollain tavalla tuttuja. Asenne ja luonteva fiilis kohtaamisesta ratkaisevat paljon.”

Helsingin reissulta palattaessa tilanne vaatii flunssalääkettä. Jukan työpäivä jatkuu apteekkireissun jälkeen työhuoneella paperihommien parissa. 

”Tämän ajomatkan aikana minulle on näköjään tullut kolmetoista sähköpostia. Kaikki niistä eivät vaadi minulta mitään reagointia, mutta se kuvastaa hyvin sitä, kuinka monesta asiasta pitää olla samanaikaisesti kärryillä.”
 


”Lare (Lauri Paaso-Rantala) totesi minulle perehdytyspäivän aluksi, että päätös se on paskakin päätös. Perustavalla hyvä huumori kantaa pitkälle, uudet tilanteet on kaikille opettelua.”


 

Kuvassa Jukan kanssa Turun asentaja Eetu Eskelinen, joka on tullut Turkuun Mäntsälän yksiköstä. Eetu oli saanut päivän hommat valmiiksi, tuli hallille valmistelemaan seuraavan päivän töitä, tutustumaan muottisuunnitelmiin ym.  

Blogin uusimmat

03.6.2022
Kolmenkymmenen vuoden uran rakennusalalla tehnyt Pasi Ahonen myi omistamansa yrityksen Perustavalle…
03.2.2021
Seurasimme päivän ajan Perustava Elementin myllärin Maria Varson työpäivää.
03.2.2021
Olen tähän mennessäkin saanut kulkea myönteistä ja innostavaa työuraa täällä Perustavalla, toteaa…
16.10.2019
Tärkeä palaveri, alkava flunssa ja perus toimistohommaa – päivä yksikönpäällikön matkassa
18.9.2019
Työnjohtaja Kai Kulmalahden työpäivä on tulipalojen sammuttelua.
12.6.2019
Rakennesuunnittelija Taru Furu työskentelee Perustava Seinäjoen yksikössä.