YRITYS |  NOLLAKORKO  | yhteys |  PYYDÄ TARJOUS |  ​​SOKKELI-SAMI

URATARINA

Pasi Ahonen - Liiketoimintajohtaja

Pasi Ahonen myi Lammin Asennustaito Oy:n enemmistöosuuden Perustava Oy:lle vuonna 2018. Pasi on nyt toiminut reilun neljän vuoden ajan Perustava Elementti Oy:ksi nimensä muuttaneessa yrityksessä kehitystehtävissä yhdessä nykyisen liiketoimintajohtajan Sampo Jäntin työparina. Perustavan elementtitehtaalta Hämeenlinnan Lammilta toimitetaan jatkossakin laadukkaita toimitiloja sekä kestäviä betonielementtejä suunniteltuna, valmistetuna ja paikalleen asennettuna.

Lammin Asennustaidon juureva kehitys

- Kun valmistuin rakennusmestariksi, ei työpaikkoja ollut paljoa tarjolla. Kaikkihan valmistui silloin työttömäksi. Ja mä menin appiukolle töihin Lammin Asennustaitoon. Appiukko oli maanviljelijä ja asenteli siinä puoliharrastuksena teräshalleja. Olin siinä periaatteessa ainoana työntekijänä ja aattelin, että tässä voisi olla mahollisuutta jatkossakin. Ostin häneltä tämän yrityksen vuonna 1995 ja rupesin hommaan ensimmäistä työntekijää ittelleni. Siinä sitä on sitkuteltu tähän asti, toteaa Pasi Ahonen.

Lammin Asennustaidon kehitystä ovat ohjanneet Pasi Ahosen selkeät suuntaviivat. Alkuvaiheen keskittyminen teräshallien asentamiseen kolmen yrittäjän vahvalla kumppanuusmallilla tuki liiketoiminnan kehitystä. Toimittiin edelläkävijänä ajatellen työmaiden nopeutta, laatua ja asiakkaiden tarpeisiin vastaamista. Siitä hyvänä esimerkkinä Pasi mainitsee toimittajakumppanin Simo Tyrkäksen maatilan pihalla valmistettujen betonisten elementtianturoiden käyttöönoton, mikä lisäsi tehokkuutta merkittävästi.

- Kaikki ne olivat vielä sellaisia kulma-anturoita eli ne kävivät yhtä hyvin sivulle tai väliin kuin kulmiin! Se oli päivä ja perustukset olivat valmiina.

- Kyllä sen on huomannut, että mitä täällä pystyy tekemään, tulee melkein tuplaten nopeammin valmiiksi kuin työmaalla – ainakin tällaiset tietyt asiat, mitkä on kappaleina siirrettävissä. Tehtaalla kuivissa olosuhteissa valmiilla muoteilla tehden, ettei siellä maasto-olosuhteissa – tulee parempaa laatua, Pasi kertoo.

Simo Tyrkäs tuli Pasille yhtiökumppaniksi vuonna 1997. He aloittivat rahoitusneuvottelut uuden hallin rakentamiseksi, mutta sen ajan tilanteen mukaisesti helppoja niistä ei tullut.

- Hallin rahoitus riitti runkoon ja seiniin, ulkoverhoukseen se ei enää riittänyt. Ja lisää lainarahaa ei saatu. Siinä sitä sitkuteltiin tulorahoituksen turvin ja niinpä vaan uusi halli ja oma betoniasema saatiin valmiiksi vuonna 2001, Pasi muistelee yrittäjyyden tiukkaa aikaa. Pasi suoritti ajoneuvonosturin kuljettajan pätevyyden, oli työmailla nostelemassa anturoita ja laskeskeli siinä välissä tarjouksia.

- Asentajat heittelivät kiviä ikkunaan, että nyt pitäis’ tavaranki liikkua eikä vaan olla puhelimessa!

Lammin Asennustaito Oy keskittyi vakioasiakkaiden palvelemiseen sekä samalla valittua markkinasegmenttiä täydentävään muiden pienten kohteiden perustusten tekoon. Pasi Ahonen otti myöhemmin itse teräshallien myynnin kokonaan haltuunsa. Yritys siirtyi sittemmin kokonaan Pasin omistukseen ja alkuvaiheen yli hyvin kantanut kumppanuus vaihtui itsenäiseen yrittämiseen. Siinä vaiheessa Pasin puoliso Marjo Ahonen tuli yhtiön palvelukseen tekemään laskutukset sekä muita konttorin töitä.

- Siitä lähtien sekin toimi, ei maannu raha maailmalla!

Pasi on hoitanut yritystään hyvin juurevasti. Keskittyminen pienhalleihin, betonipilareiden tuotannon aloittaminen sekä toimintojen ottaminen omaan haltuun ovat olleet merkittäviä kehityksen avaimia.

- En ole antanut periksi, sitkuttelua se on ollut mutta huumoria on pidetty aina vahvana voimavarana. Sanoin työntekijöille aina, että tehdään paremmin kuin itselle tekis! Tämä ’kello kaiku kauas’, Pasi toteaa lisäten, etteivät nämä viimeksi sanotut asiat ole huumoria vaan täyttä totta!


"Periksi ei anneta, näillä mennään! Tietty ’tatsi’ on ollut päällä koko yrityksen toiminnan kehittyessä ja muutama hyvä valinta tullut tehtyä siinä."


Näillä eväillä Lammin Asennustaito kasvoi yli 30 henkilön yritykseksi. Pasi suoritti ja hankki yritykselleen ja itselleen tarvittavat sertifikaatit ja pätevyydet. Vuoden 2010 jälkeen betonituotteilla oli valtava kysyntä. Niinpä jälleen otettiin uusi askel, aloitettiin betonielementtien tuotanto. Yritys toimitti ensimmäiset kokonaisen kerrostalon seinäelementit vuonna 2015.

- Kerrostalojen seinäelementtien asennuksiin emme sotkeutuneet. Siellä kilpailu oli kovaa ja marginaalit pienet. Siihen souviin me ei lähetty mukaan, Pasi perustelee päätöksiään. Lammin Asennustaito pysyi perustusten tekijänä, pienhallien asentajana ja toimittajana sekä betonituotteiden – anturoiden, perustuselementtien, betonipalkkien sekä seinäelementtien valmistajana. Nämä toiminnot olivat hyvin omassa hallinnassa. Samalla niistä löytyi myös hyvä pelivara merkittävästi kasvaneen työntekijäporukan tasaiselle kuormittamiselle.

Betonia vai kuraa?

- Sitten kun ite valmistaa betonia, huomataankin, ettei tämä ihan niin yksinkertaista olekaan ja että se on jotain muuta kuin ’vain hiekan, veden ja sementin sekoittamista’- tieto tuo tuskaa, Pasi naurahtaa.

- Lammilla toimittaessa meillä on käytettävissä luonnonsoraa, joka antaa betonimassalle hyvän työstettävyyden ja saman lujuuden pienemmällä sementtimäärällä murskeeseen verrattuna. Pääkaupunkiseudun luonnonsoran ja hiekan saantiongelmat eivät ole olleet meillä haittana.

Pasi Ahonen uskoo betonilla olevan vahvat ’käyttötilauksensa’ tulevaisuudessakin. Sillä on hyvät lujuus-, ääniseristävyys-, säänkestävyys- ja paloturvalliset ominaisuudet. Vuoden 2017 valtava betonituotteiden kysyntä antoi uskoa yrityksen kasvulle.

Betonirakentamisen teollistaminen on lisännyt tehokkuutta ja tuottavuutta. Jo yrityksen alkuvaiheessa Pasi piti esillä innovatiivisuutta – hän sanoo sitä tarvittavan aina vaan enemmän tiukkenevilla markkinoilla. Betonia tullaan aina tarvitsemaan Pasin kertoman mukaan!


"Ratkaisukeskeisyys on ollut ja on yhteistä niin koko minun yrittämisessä että myös Perustavan toiminnassa. Asiakasta palvelemalla, omasta tehokkuudesta ja laadusta huolehtimalla Perustava pärjää vastaisuudessakin hyvin."


Nykyisin Perustava Elementin tehtaalla on käytössä, silloin Elematicin valmistama, Suomen suurin kääntöpöytä, minkä ansiosta nykyarkkitehtuurin suosimia korkeita tiloja varten pystytään valmistamaan jopa 4,8 metriä korkeita betonielementtejä suoranostona. Sitä korkeammat betonielementit toteutetaan kääntökivinä. Innovaationa Pasi mainitsee myös tehdasvalmisteiset väestösuojaelementit, joiden käyttö jouhevoittaa ja nopeuttaa rakennusprojektien valmistumista.

Yrityskauppa Perustavan kanssa

Perustava Oy:n Lauri Paaso-Rantala tuli alkuvuodesta 2018 kyselemään elementtisokkeleiden hintoja johonkin kohteeseen. Tuotantokierroksen jälkeen Lare totesi, että ’pistä nyt tarjousta sokkelista ja olisko tää firmakin mahdollisesti myynnissä’.

Siitä alkanut prosessi johti yrityskauppojen tekoon:

Pasi Ahonen jäi vähemmistöosakkaana reiluksi neljäksi vuodeksi kehittämään yritystä edelleen sekä luovuttamaan hänellä paljon hallussa olevaa ’hiljaista tietoa’.

Perustava Elementti Oy, joksi Lammin Asennustaito Oy muutti nimensä, rakensi vuonna 2019 uuden ’valuhallin’. Hankittiin toinen betoniasema, henkilökunta kasvoi ja Perustava Elementin uudeksi liiketoimintajohtajaksi nimitettiin Sampo Jäntti.

Perustava Elementin toiminta oli ja on hyvä ja luonnollista rakentaa Lammin Asennustaidon juurevalle pohjalle. Perustava konsernin arvot ja toimintatapa passasivat Pasi Ahosen elämäntyön jatkoksi.

- Toimintaa lähdettiin kehittämään ja siihen panostettiin merkittävästi. Edelleen asiakkaiden tarpeet ohjaavat toimintaamme. Halutaan panostaa toimitusvarmuuteen sekä laatuun, jotka koko yrittämiseni aikana ovat olleet kantavana voimana, Pasi vahvistaa tämän yrityskaupan osuvuutta ja onnistumista. Yrityskauppa mahdollisti Perustavan täyden palvelun talon strategian, jossa asiakkaille voidaan tarjota yhdeltä toimittajalta palvelut maaperätutkimuksesta aina sokkelin yläpintaan asti.

Katse eteenpäin!

Pasi Ahonen on tyytyväinen tehtyyn yritysratkaisuun. Lammin Asennustaidon arvojen ja jopa historian tietty samankaltaisuus antaa loistavan pohjan Perustava Elementin ja koko konsernin menestymiselle. Elementtitehtaan palveluksessa on nykyisin noin 50 henkilöä. Perustava Elementin sijainti lähellä Suomen väestöllistä keskipistettä sekä edellä mainittu etu luonnonsoran saatavuudesta ovat yrityksen merkittäviä tukipilareita.

- Hyvillä mielin jätän yrityksen. Osaavaa väkeä täällä on. Ja kun vedetään 150 kilometriä ympyrää Lammilta, kyllä elementtitarvetta riittää. Toimitilaakin riittää. Juuri vuokrattiin kaksi hehtaaria lisää omien lisäksi. Ja sen lisäksi meillä on tällä mäellä vielä kahden hehtaarin lisäalueen optio käytettävissämme. Eikä me olla ihmisten silmissä, naurahtaa Pasi Ahonen.

Mitä sitten tämän jälkeen Pasi aikoo tehdä?

- Olen lähempänä kuuttakymmentä kuin viittäkymmentä, keväällä 55 vuotta täyttänyt Pasi Ahonen vinkkaa. Selvää suunnitelmaa ei hän vielä paljasta. Vaimon kanssa Kuusamosta ostettu kakkosasunto antaa hyvät mahdollisuuden hiihtoharrastuksen lisäämiseen.

Pasia kiinnostaa puoli-triathlonin ’sipaseminen’. Juoksukin onnistuu taas polvioperaation jälkeen.

- Se taisi Luojan kiitos tulla taas kuntoon.

- Kolmekymmentä vuotta olen tätä sarkaa käynyt, nyt vois’ tehdä jotain muuta. Mutta siitä olen tyytyväinen, että on tullu tehtyä muutama hyvä valinta uran aikana. Kun kuitenkin on huomattu niin, että ei ole niin yksinkertaista asiaa kuiteskaan, mitä ei pystyis’ vielä munaamaan. Siis täytyy keskittyä siihen, mitä osaa eikä lähteä rönsyilemään, silloin homma ei pysy hanskassa, Pasi opettaa vakuuttavasti työnsä jatkajia.