PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Omakotitalon sokkeli – mitä lähtötietoja tarvitaan tarjoukseen?


Perustavan asiantuntijat laativat asiakkaalle tarjouksen sokkelista hänen lähettämien ARK-kuvien perusteella. Tämän lisäksi asiakas on saattanut toimittaa tarjouspyynnön yhteydessä esimerkiksi maaperätutkimuksen tai asemakuvan. Kaupan teon jälkeen perustussuunnittelu laitetaan käyntiin ja sen myötä saadaan lopullinen perustussuunnitelma sekä vahvistus sille millaisia perustusratkaisuja tontille tulee.


Perustussuunnittelu

Lähtötiedoiksi perustussuunnittelua varten yleensä tarvitaan suunnittelijalle mm. seuraavanlaisia liitteitä: 

 • pohjatutkimus ja/tai perustamistapalausunto (.pdf)
 • ARK lupakuvat eli asema-, julkisivu-, leikkaus- ja pohjakuvat (.dwg ja .pdf)
 • RAK perustuksen mittapiirustus ja ohjeelliset liityntädetaljit (.dwg ja .pdf)
 • LVI-asemapiirustus (.pdf) tai muu selkeä tieto salaojien kaatosuunnasta
 • sokkelin ja / tai alapohjan reikätiedot ja -varaukset ARK-pohjakuvaan (.dwg)
 • rakennuslupatunnus

Näiden tietojen pohjalta laaditaan perustussuunnitelma, ja se toimitetaan jälleen asiakkaalle .pdf -muodossa.

 ​

Tontilla tapahtuu 

Perustusten teon tullessa ajankohtaiseksi, asiakas on huolehtinut omalle rakennushankkeelle ja tontille erilaisia toimenpiteitä. Ensinnäkin rakennushankkeella on lainvoimainen lupa ja siihen on tehty tarvittavat katselmukset ja tarkastukset vastaavan työnjohtajan ja muiden viranomaisten toimesta. Kun tontilla alkaa tapahtumaan, asiakas voi joutua joskus sopimaan katu- ja tiealueiden vuokrauksista tai ilmoittamaan tontilla tapahtuvista töistä esimerkiksi naapureille tai kunnalle.

Yksi tärkeä seikka omalle rakennuspaikalle on se, että sinne johtava tie kestää raskaita ajoneuvoja. Tontille tulee maatöiden, perustusten ja rakentamisen yhteydessä erilaisia muotti-, betoni- ja nosturiajoneuvoja. Talvella soratiet saattavat pehmentyä entisestään ja niiden liukkauden poistosta täytyy myös muistaa huolehtia. Ontolelaattojen ja betonielementtien rahtaus vaatii myös alleen isoja kuljetusajoneuvoja, joiden kääntymiset vaativat oman pinta-alansa.


Muotti-, betoni- ja nosturiajoneuvoille voidaan tarvita rakennuksen läheltä esimerkiksi 9 x 9 m, riittävän kantava alue (esim. 500 kg:n täryllä tärytetty väh. 500 mm murskepatja, joka on erotettu suodatinkankaalla perusmaasta). 


 

Maanrakennus, sorapatja ja sähköt

Perustavan tullessa tontille sokkelin tekoon, asiakkaan tontilla odottaa perustussuunnitelmien mukaiset kaivuu- ja maanvaihtotyöt. Perustava itse tekee tällä hetkellä maanrakentamista Heinolasta Helsinkiin, mutta muualla emme vielä valitettavasti pysty tarjota palvelua, vaikka tarkoitus onkin laajentaa toimintaa.

Sorapatja on tasattu suunnitelmien mukaiseen korkoon ja sen tiivistäminen on tehty hyvää rakennustapaa noudattaen. Maatöiden osalta asiakas on myös huolehtinut maarakennukseen, louhintaan tai paalutukseen liittyvät tärinämittaukset ja katselmukset. Rakennuksen nurkkapisteet  merkitään sorapatjaan selkeästi ja yksiselitteisesti. Tähän voidaan käyttää vaikka pitkää naulaa ja värikästä maalia.


Tontilla tarvitaan monissa muissakin töissä sähköä (voimavirta 3X16 A) kuin sokkeleiden teossa. Tyypillisesti sähkö on valmiina tontilla asiakkaan toimesta. Perustavalla on käytössä aggregaatti, mutta sitä on mahdollista käyttää vain kesäaikana ja siitä joudutaan veloittamaan erillinen korvaus.


 

Tontti sokkeleiden jälkeen

Kun perustukset on lopulta tehty, Perustavan asentajat keräävät irtoroskat jätesäkkeihin ja vievät säkit niille osoitetulle paikalle. Vaikka sokkeleihin tarvittavaa betonia pyritään aina parhaan mukaan ennustamaan ja tilaamaan juuri oikea määrä, valitettavan monesti ylijäämäbetonia jää kuitenkin yli tarpeiden. Tällöin asiakas on osoittanut paikan ylijäämäbetonille oman paikan rakennuksen läheisyydessä.

Viisi steppiä perustuksiin

 1. Tontin osto, maaperätutkimus ja perustamistapalausunto
 2. ARK-kuvien perusteella perustustarjous
 3. Perustussuunnitelu
 4. Maanrakennus
 5. Maanvarainen tai paalutettava sokkeli

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

 • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
 • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
 • Palvelemme sinua myös tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
 • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
 • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

 • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
 • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
 • Maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella
 • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
  (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
 • Tukimuurit
 • Kellarit ja kivirungot
 • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Muuttovalmis talo – rakentamisen vaiheet suunnittelusta pihatöihin
24.8.2022 klo 14.30
Omakotitalon rakentaminen on useimmille yksi elämän suurimmista hankkeista. Vaikka haaveissasi olisi ostaa muuttovalmis talo,  sinun kannattaa tuntea…
Lue lisää
#
Maarakennus kirvesvarsitontille – tunne tontti ennen ostopäätöstä
23.8.2022 klo 15.05
Maarakennus kirvesvarsitonteille ei ole aina ongelmatonta. Muista perehtyä tontin ominaisuuksiin hyvin ennen kuin teet ostopäätöksen.
Lue lisää
#
Mitä tarkoittaa lause "Elämän kestäviä kiviä"?
27.6.2022 klo 0.00
Perustusten tulee kestää erilaista rasitusta ja niihin kiinnitetään erilaisia asioita. Onneksi rakentavan asiakkaan ei tarvitse niitä miettiä, sillä se osataan…
Lue lisää
#
Ei petä perustus eikä budjetti - Perustava Nollakorko
17.5.2022 klo 14.20
Perustava Nollakorko auttaa oman kodin rakentajaa merkittävällä tavalla: rakennushankkeen budjetti ja työmaan aikataulut pitävät ja vastuu hankkeesta on yhden…
Lue lisää
#
Mökin perustukset suunnittelusta toteutukseen
28.4.2022 klo 14.45
Mökin perustukset kannattaa suunnitella ja toteuttaa huolellisesti. Maaperätutkimus määrittelee perustamistavan. Lue lisää!
Lue lisää