Talon perustusten hinta - Mitkä asiat vaikuttavat siihen?


Rakennusprojektia suunnittelevan mieli on täynnä kysymyksiä. Varsinkin ensimmäisellä kerralla kaikki käytännön asiat lupien hankkimisesta eri rakennusmateriaalien ja palveluiden vertailemiseen on vierasta. Tässä blogissa on Perustavan myyjän Hannu Kalliokosken vinkit siitä, mistä perustusten hinta koostuu ja mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota perustusten kilpailuttamisessa.
 

Tontin maaperän vaikutus perustuksiin

Tontin hankkimisen ja maatöiden jälkeen on aika tehdä kodille vahva perustus. Perustuksen laajuuteen ja siten myös hintaan vaikuttavat tekijät määräytyvät pitkälti jo tonttia hankittaessa.

Maaperältään kantavalle ja tasaiselle tontille riittää tavanomainen noin 6000-9000€ hintainen perustus. Pehmeälle, paalutusta vaativalle maaperälle tai rinnetontille on huomattavasti kalliimpaa rakentaa. Hintahaitari on leveä, sillä paalutusta vaativien kohteiden hinta riippuu useasta tekijästä: kuten talon pohjapinta-alasta, ontelolaattojen pituudesta ja tarvittavien paalumetrien määrästä. Paalutettujen perustusten hinta liikkuu yleensä 25000-35000€ välillä.

”Jos nimenomaan perustusten osalta haluaa säästää, kannattaa pohtia, voiko talon rakentaa kahteen kerrokseen. Etenkin paalutettavissa kohteissa tällä tavalla yläkerran neliöt ovat huomattavasti halvempia. Käyttöön saadaan sama määrä asuinneliöitä pienemmillä perustamiskustannuksilla”
 


”Jos nimenomaan perustusten osalta haluaa säästää, kannattaa pohtia, voiko talon rakentaa kahteen kerrokseen. Etenkin paalutettavissa kohteissa tällä tavalla yläkerran neliöt ovat huomattavasti halvempia.Kellariperustus.jpg


Muut perustusten laajuuteen vaikuttavat tekijät

Perustusten osalta haastavin ja kallein paikka rakentaa on rinteinen tontti, joka vaatii paalutuksen.

”Rinteinen tontti vaatii kellariperustuksen, joka on kalliimpi kuin kantavalle tasamaalle tehty perustus. Tämä kustannus kannattaa huomioida jo talopakettia suunnitellessa, jotta osaa tehdä omaan kokonaisbudjettiin sopivia ratkaisuja.”

Perustuksen hintaan vaikuttaa myös esimerkiksi terassien laajuus ja määrä.

”Vaikka vain osa terassista olisi katettu, koko terassin ala tulee perustaa huolellisesti, ettei yhtenäinen perustus pääse notkahtamaan.”


Valusokkeli on myös eurojen valossa järkevä ratkaisu: ylimääräisten harkkojen hävittämisestä tai varastoimisesta aiheutuvat kulut jäävät pois eikä rakentajan tarvitse vuokrata esimerkiksi etukuormaajaa harkkolavojen siirtelyä varten.


Harkko- ja valusokkelin erot

Valettu sokkeli on nykyään yleisin tapa perustaa. Miksi valita valettu sokkeli harkkoperustusten sijaan? Tähän on monta hyvää syytä, esimerkiksi paikallavaluratkaisussa työvaiheiden pienempi määrä.

”Valusokkelia ei tarvitse esimerkiksi tasoittaa. Myös harkkoperustuksia tehtäessä tontille tulee betoniauto anturan valua varten. Kun auto joka tapauksessa tulee, miksipä ei valaisi samalla kertaa myös sokkelia?”

Valusokkeli on myös eurojen valossa järkevä ratkaisu: ylimääräisten harkkojen hävittämisestä tai varastoimisesta aiheutuvat kulut jäävät pois eikä rakentajan tarvitse vuokrata esimerkiksi etukuormaajaa harkkolavojen siirtelyä varten.

Säästöä tulee myös materiaalikustannuksissa. Minimiperustamissyvyys on 50 cm. Hyvään rakentamistapaan kuuluu, että talossa on näkyvää sokkelia on vähintään 40 cm.

”Valusokkeli mahdollistaa juuri oikean korkuisen sokkelin rakentamisen. Harkon korkeus on 20 cm Kun otetaan huomioon minimiperustamissyvyys ja näkyvän sokkelin korkeus, 40+50=90 cm, harkkoja joudutaan laittaa päällekkäin viisi kappaletta, jolloin sokkelin korkeus on 100 cm. Tällöin maansiirtotöiden sekä täyttöjen hinta nousee niin sanotusti turhan takia.”

Valusokkeli on vahva ja saumaton perustus talolle. Valusokkelin etukäteen hitsatut raudoite-elementit varmistavat sokkelipalkin tasalaatuisen rakenteen.
 


”Valusokkeli mahdollistaa juuri oikean korkuisen sokkelin rakentamisen. Harkon korkeus on 20 cm. Kun otetaan huomioon minimiperustamissyvyys ja näkyvän sokkelin korkeus, 40+50=90 cm, harkkoja joudutaan laittaa päällekkäin viisi kappaletta, jolloin sokkelin korkeus on 100 cm. Tällöin maansiirtotöiden sekä täyttöjen hinta nousee niin sanotusti turhan takia.”


 

Miksi valita Perustavan vahva valusokkeli?

1. Toimitussisältö

Perustavan toimitus sisältää sekä suunnittelun että toteutuksen alusta loppuun saakka. Saat pitävän tarjouksen perustuksista jo arkkitehdin kuvien perusteella.

2. Toimitusaika

Perustava pystyy vastata kysyntään nopeasti. Toimimme ympäri vuoden koko Suomen alueella.

3. Läpinäkyvä dokumentointi

Pidämme kiinni sopimuksista ja dokumentoimme työvaiheet ja pöytäkirjat läpinäkyvästi Muotti-järjestelmään. Asiakas voi seurata järjestelmän kautta suunnittelun ja työn etenemistä sekä tarkistaa dokumentit ja kuvat eri työvaiheista.


Kaipaatko apua hankkeessasi? Jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella.

Pakollinen
Pakollinen
Pakollinen

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

 

PERUSTAVA

Perustava on enemmän kuin pelkkä perustusurakoitsija. Me palvelemme koko maan laajuisesti rakennusliikkeitä, talotoimittajia ja yksityisiä rakennuttajia kumppanuusperiaatteella — geopalveluista aina runkotoimituksiin asti. Mietimme juuri sinun tarpeisiisi sopivat rakenteet — rakennuspaikan ja rakennuksen asettamat vaatimukset huomioiden —, joilla varmistamme kustannussäästöt.

Palveluihimme kuuluvat perustukset pien- ja kerrostaloihin, hoivarakennuksiin sekä eri kokoisiin toimitiloihin. Valamme väestönsuojat ja toteutamme tukimuurit. Kellarit ja muut betonirungot valmistamme omalla elementtitehtaalla Lammilla.

Meiltä saat 

  • Perustus- ja päärakennesuunnittelun osana perustustoimitusta

  • Betoniperustukset pien- ja kerrostaloihin, hoivarakennuksiin ja toimitiloihin

  • Tukimuurit, väestönsuojat, ja betonirungot joko elementteinä tai paikallavaluna

  • Geopalvelut eli pohjatutkimukset ja pohjarakennesuunnittelut Etelä- ja Keski-Suomessa

  • Infrapalvelut eli maarakennustyöt kokonaisurakkana Lahdesta Helsinkiin.

Lisätietoa rakentamisesta
#
Milloin perustukset kannattaa tilata ja missä vaiheessa ottaa yhteyttä Perustavaan? Tässä blogissa Juha Ketonen, Perustavan Seinäjoen yksikön myyjä, vastaa…
#
Mitä omakotitalon rakentaminen todellisuudessa maksaa? Omakotitalon ja talopaketin todellinen hinta on aihe, joka kiinnostaa kaikkia talonrakentamista…
#
Rakennustyöt voi aloittaa talvella siinä missä lämpiminä vuodenaikoinakin, mutta homma vaatii huolellisuutta ja osaamista tekijöiltä. Kuten rakentamisessa aina,…
#
Perustavan päärakennesuunnittelijalla Arto Leppäsellä on 15 vuoden kokemus päärakennesuunnittelusta ja hän hoitanut rakennusprojekteja useilla paikkakunnilla.…
#
Perustavan asiantuntijat laativat asiakkaalle tarjouksen sokkelista hänen lähettämien ARK-kuvien perusteella. Tämän lisäksi asiakas on saattanut toimittaa…