hirsitalon rakentaminen hirsitalon perustukset

PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Perustavan kellariperustukset toteutetaan betonielementeillä – asennus kestää viikon verran

Tiivis kaupunkirakentaminen, rinnetonttiratkaisut sekä kasvava vapaa-ajan asuminen ovat nostaneet suosiotaan Suomessa. Perustavan omalla tehtaalla valmistettu kellariperustus on toimiva toteutus niille tonteille, missä esimerkiksi tontin pinnan muodot tai tontin ahtaus puoltavat kellariperustusta.

Riippuen vuodenajasta, Perustavan kellariperustus asennetaan työmaalla noin viiteen päivään. Ensimmäisen kerran asentajien saapuessa tontille, työmaalla odottaa kauttaaltaan tiivistetty sorapeti. Asentajat tarkistavat alkuun sorapatjan oikean koron, jonka jälkeen tarkistetaan myös rakennuksen sijainti tontilla löytyvistä nurkkamerkeistä.

Tarkistustöiden jälkeen aloitetaan kellariperustuksen alle tulevan anturan muotitus. Muottien sisään tehdään raudoitukset. Sen jälkeen koittaakin jo valun aika. Perustavan mittamiehen kanssa yhdessä asentajat katsovat kellariperustukseen vaadittavat saumaraudat sekä pisteraudat. Raudat upotetaan anturan betoniin ja myöhemmin samat raudat kiinnittyvät betonielementteihin.

Valun jälkeen mittamies merkitsee valun pintaan kellarielementtien paikat sekä tulevan rakennuksen nurkat. 

Betonielementtien asennus kellarityömaalla

Seuraavana päivänä Perustavan asentajat purkavat anturamuotit. Aikaisemmin aamulla tontille on saapunut jo nosturiauto. Ennen asennustöiden alkamista, tulevien seinien kohdalle anturan päälle vedetään linjalangat noin viiden sentin päähän seinälinjasta ja anturan päälle levitetään korkonappulat oikeaan korkoon kivien asentamista varten. Korkonappulat katsotaan oikeaan korkoon ja niiden päälle kivi asettuu suoraan. Valmistelutyöt vievät aamusta noin 1-2 tuntia työaikaa.

Perustavan omalta betonielementtitehtaalta saapuva kuorma sisältää yleensä 3-5 kpl betonielementtejä. Pienempi omakotitalo "nielee" kaksi kuormallista betonielementtejä, kun taas artikkelin kuvissa esiintyvä kellari tarvitsee kolme kuormaa. Siihen betonielementtejä on suunniteltu asennettavaksi yhteensä 16 kappaletta. Betonielementtien valmistus on tapahtunut aiemmin Perustavan tehtaalla Hämeenlinnan Lammilla.

Kivien asentamisen jälkeen betonielementit tuetaan "tönäreillä" anturaan. Seinän pystysuoruus tarkistetaan vatupassilla. Betonielementtien pystysaumoihin pudotetaan saumaraudat tulevaa pystysaumavalua varten. Ylhäältä alas yhtenäinen saumarauta kohtaa anturaan valetun saumaraudan ja sitoo kauttaaltaan kivet toisiinsa, alhaalta sekä sivusta. Myös palouretaanit saatetaan ehtiä pursottamaan kivien väliin heti toisen päivän jälkeen. Palouretaanit ruutataan seinäkivien ulkopuolelta käsin.

Ontelolaatat betonielementtien päälle

Seinäkivien ollessa jo paikoillaan, betonielementtien yläpäähän eli leukojen päälle laitetaan kiertämään rengasraudoitus. Raudoitus kiertää koko seinäkehikon ympäri. Asentajat merkkaavat ontelolaattojen tulevat paikat liidulla betonielementtien päälle. Korkonappuloita tarvitaan myös tässä vaiheessa, sillä niitä käytetään myös ontelolaattojen alla.

Porrasaukkojen kohdalle asennetaan teräksisiä kannatinpalkkeja. Ammattihitsaaja käy hitsaamassa tolppien alapään kiinni anturan päälle valettuun WELDA-kiinnityslevyyn. Teräksisien tolppien päälle tulee kannatinpalkkeja, joista toinen kantaa enemmän ontelolaattoja, kun taas toinen L-palkki katkaisee ontelokentän porrausaukon kohdalta.

Nosturiautoa tarvitaan myös ontelolaattojen asennuksessa. Seinien päälle asennettavat ontelolaatat mahtuvat yleensä yhteen kuormaan. Artikkelin kuvissa esiintyvässä kellarissa ontelolaattoja asennettiin yhteensä 13 kappaletta. Asentamisen jälkeen ontelokenttä vielä raudoitetaan loppuun ja samalla asentajat aloittavat reunavalujen muotituksen. Kun kaikki ontelolaatat ovat paikallaan, porrausaukkojen mitat saadaan merkittyä oikein ja porrausaukon ympäristö muotitettua.

Betonielementtien pystysaumavalu

Neljäntenä päivänä Perustavan pystysaumavalajat valavat betonielementtien saumat umpeen. Ylä-, pysty- ja alasaumat sekä elementtien S-pistekolot valetaan kaikki samalla kertaa kellarin sisäpuolelta. Betonilla täytetään betonielementtien päällä lepäävät ontelolaatat niiden alapuolelta sekä anturan ja betonielementin väliset juuret. Juurivalut tehdään kiven molemmin puolin ja ulkopuolelle tehdään vielä viistevalu. Kellarin ulkopuoli on helpompi eristää viistevalun avustuksella, samoin kosteus ohjautuu pois päin.

Asentajat pystyttävät ontelokentälle putoamissuojat. Kaiteet asennetaan kellariperustuksen päälle ja porrausaukko kierretään putoamissuojilla. Pystysaumavalun jälkeen ontelokenttä pystytään valamaan loppuun. Yleensä tässä välissä käydään myös tekemässä mahdollinen maanpaineseinän tukivalu. Se on aiemmin muotitettu kellariperustuksen sisäpuolelta. 

Viikon työskentelyn jälkeen työmaa jätetään hetkeksi tauolle. Valmiin valun ja tönäreiden tukemana kellariperustus jää odottamaan riittävää valun lujuutta. Riippuen asentajien työtilanteesta tai työvaiheista, muottien purut ja viimeistelytyöt voidaan tehdä samalla kertaa tai jättää 7-10 päivän päähän.

Betonin kovettumisen jälkeen tönärit ovat valmiita poistettavaksi ja kellariperustus on Perustavan osalta valmis.


Lataa ilmainen 10 askelmaa omaan kotiin -opas!

Oppaan avulla osaat aloittaa talon rakentamisen, vaikka et tietäisi aiheesta vielä paljoa.

Lataa ilmainen opas >>


 

PERUSTAVA NOLLAKORKO

Uusi koti. Ilman burnoutia. 


Suunnitteletko uuden kodin rakentamista? Haluatko hankkeen johtamisen sijaan käyttää vapaa-aikasi perheeseen, harrastuksiin ja rentoutumiseen kuin projektin vetämiseen ja aikatauluttamiseen?

Perustava Nollakorko on suunniteltu sinulle, joka haluat rakentaa tulevan kotisi mahdollisimman vaivattomasti.

Hyödyt Nollakorko-palvelusta siten, että voit keskittyä työhön ja nauttia laadukkasta arjesta myös rakentamisen aikana. Tarvitset vain tontin ja talon, hoidamme kaiken muun. Suunnittelujen ja toteutusten lisäksi vastaamme viranomai­syhteistyöstä sekä tarvittavista luvista.


Lue lisää:

https://nollakorko.perustava.fi
 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Sokkelin maalaus ja huolto – mitä tulee huomioida?
22.6.2020 klo 12.30
Hyväkuntoisella ja siistillä on yllättävän suuri merkitys talon yleisilmeeseen. Siksipä sokkelin kunnosta kannattaa huolehtia säännöllisesti.
Lue lisää
#
Maanvaraiset ja paalutettavat perustustyypit
29.5.2020 klo 14.30
Tässä kirjoituksessa käydään läpi yleisimmät perustustyypit ja -materiaalit sekä se, mikä perustustyypin määrittelee. Artikkelissa tutustutaan myös…
Lue lisää
#
Ota nämä huomioon - maaperätutkimus ja maarakennustyöt
11.5.2020 klo 16.12
Maaperätutkimuksessa tutkitaan maaperän rakennetta. Tutkimuksen tavoitteena on saada selville maaperän rakenne, kantavuus sekä pohjaveden taso. Pohjatutkimus…
Lue lisää
#
Talon suunnittelu – vältä nämä yleiset virheet
29.4.2020 klo 12.27
Omakotitalon rakentaminen ei olekaan mikään ihan pieni projekti. Onnistuakseen se vaatii suunnittelua, huolellisuutta ja asiaan paneutumista. Tässä muutama…
Lue lisää
#
Talon perustusten hinta - Mitkä asiat vaikuttavat siihen?
24.4.2020 klo 12.10
Tässä oppaassa on Perustavan myyntipäällikön Hannu Kalliokosken vinkit siitä, mistä perustusten hinta koostuu ja mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota…
Lue lisää