sokkeli perustusten laatu

PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Omakotitalon tontin ostaminen


Omakotitalon tontin ostaminen voi olla vaikeaa, jos ei ole aiempaa kokemusta talon rakentamisesta. Tontti-ilmoituksia katsellessa mielessä saattaa pyöriä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Tässä videoblogissa pyrimme Sergei Zaychenkon auttamaan eteenpäin tontin valinnassa.


Maksanko tontista liikaa? Mitkä ovat hyvän tontin tunnusmerkit? Miten talo ja muut rakennukset kannattaa sijoitella tontille? Entä jos tontilla pitää paaluttaa tai louhia? Onko rinne niin jyrkkä, että tarvitaan kellaria vai voisiko maita tasata talon alle tai sokkelia porrastaa? Uskallanko ostaa vanhan tontin, jossa on purkukuntoinen rakennus? Tiedänkö edes tarpeeksi tontin ostamisesta?

Epävarmuuksissa mieleen saattaa hiipiä pelko, uskallanko sittenkään ostaa tonttia. Mitä jos tontti myöhemmin  osoittautuu huonoksi valinnaksi? 

Sergei Zaychenko ja Antti Korpi käyvät Mäntsälässä kahdella eri tyyppisellä tontilla  arvioimassa niiden ominaisuuksia ja rakentamismahdollisuuksia. Videolla on kattavasti tietoa tontin ostamisesta ja sen kustannusvaikutuksista talohankkeeseen.

Tärkeintä tontin valinnassa on hyvä sijainti

Tärkein asia tontin ostamisessa on valita sijainti oikein, jossa oman perheen arjen saa pyörimään mielekkäästi. Kiinnostavan alueen palveluihin kannattaa perehtyä huolellisesti etukäteen.

"Ei se yksittäinen tontti välttämättä ole se merkittävin juttu. Se miten siinä on koulut, päiväkodit, kaupat ja liikenneyhteydet vieressä", Sergei tuumaa.

Omakotirakentajille on tarjolla ympäri Suomea sekä omistus- että vuokratontteja. Vuokratonteissa itse talon rakentamiseen jää käyttöön enemmän rahaa. Tontin vuokraamalla saatat myös selvitä pienemmällä lainamäärällä. Kannattaa kuitenkin laskea tarkkaan perheenne kuukausimenoissa vuokran osuus.

Jos suunnittelet oman talon rakentamista, kannattaa seurata kuntien ja kaupunkien ilmoittelua vapaista tonteista. Monet paikkakunnat arpovat säännöllisesti vuokratontteja.

Tontin rakentamiskustannukset kannattaa selvittää etukäteen

Tontin valinnassa kannattaa kiinnittää paljon huomiota myös siihen, että saat talohankkeen pysymään ennalta laaditussa budjetissa. Rakennushankkeen budjetoinnista voit lukea lisää täältä.

Tontti, maaperä ja tontin pinnan korkeuserot vaikuttavat merkittävästi rakennushankkeen kustannuksiin. Hintaero halvimman ja kalleimman rakennuspaikan välillä on usein useita kymmeniä tuhansia euroja.

Maaperätutkimuksessa selviää pohja- ja perustuskustannukset

Tontin pohjaolosuhteet selvitetään maaperätutkimuksella. Sen pohjalta laaditaan perustamistapalausunto, joka määrittää, minkälaiset pohja- ja perustusratkaisut tontilla tarvitaan.

Kun maaperätutkimus on tehty hyvin, voidaan tontin maanrakennus- ja perustamiskustannukset arvioida ennakkoon tarkasti. Tämä on omakotitalon budjetoinnin kannalta erittäin tärkeää, koska yhdessä tontin kanssa pohja- ja perustustyöt muodostavat omakotitalohankkeessa merkittävän kustannuserän. 

Maaperätutkimuksen yhteydessä tontille tehdään usein myös pintavaaitus. Siinä selvitetään tontin korkomaailma sekä se, millä tavalla tontin maita pitää tasailla ja siirrellä. Pintavaaitus yhdessä maaperätutkimuksen kanssa mahdollistaa sen, että tontillesi saadaan optimoitua perustukset, maanpinnan muotoilut, vedenohjaus ja maanrakennus.

Tontin ostaminen: Tietoa rakennuskustannuksista

Edullisin tontti rakentaa on pinnanmuodoltaan tasai- nen ja maaperältään kantavaa moreenia.

Keskihintainen paikka rakentaa on paalutettava savimaa, jossa massanvaihtojen ja kiviaineisten määrä jää suhteellisen pieneksi.

Vanhan merenpohjan tontit ovat usein paalutetta- via. Sisämaassa voi olla jo kantavia saviperäisiä mai- ta, joihinpientalo voidaan perustaa maanvaraisesti.

Kallein paikka rakentaa on kalteva tontti, joka on yläreunaltaan louhittava kallio ja alareunastaan löysä, paalutettava savikko.

Huomioi kunnallistekniikan liittymismaksut: sähkö, vesi ja viemäröinti (sekä mahd. kaukolämpö). Varmista myös kuntakohtaiset vaatimukset hulevesien käsittelylle, esim. hulevesien viivästyskentät.

Selvitä mahdolliset liikennejärjestelyiden poikkeuksista aiheutuvat maksut, kuten tienkatkaisumaksu liityntätöiden aikana.

Tontin liittymistä ja liikenteen poikkeusjärjestelyistä aiheutuvat kustannukset voivat olla maanrakennuksen ja muiden rakennuskulujen päälle 10 000–20 000 €.

Maarakennuskustannukset vaihtelevat, perustustavasta riippuen, yleensä 30 000–60 000 € välillä. Vaikeilla rakennuspaikoilla hinta voi nousta hyvinkin korkeaksi.

Perustuskustannukset vaihtelevat kovan tasaamaan matalaperustuksesta vaativaan asuinkäyttöön tarkoitetun kellarin kustannukseen 10 000–100 000 € välillä.

Pihatöiden hinta on vähintään 10 000 €. Istutuksien ja jonkinlaisten kiveysten kanssa 15000-20000 € kuluu helposti.

Tontin ostaminen – ota nämä huomioon

Missä työpaikkasi sijaitsee? Paljonko voit tehdä kotoa käsin? Onko käytössäsi oma auto? Kauanko työpaikallesi vie alueelta julkisilla liikennevälineillä? Entä autolla parkkiin ja junalla eteenpäin? Työmatkapyöräily? Mitä harrastat, mitä mahdollisuuksia kyseinen alue tarjoaa siihen? Jos sinulla on lapsia, millaiset päiväkodit/koulut alueella on ja paljonko niihin on matkaa? Mikä hintataso alueen myytävissä taloissa on?

Selvitä itsellesi:

 • Missä haluat asua, alue/ kaupunki? 

Haluatko asua:

 • väljästi
 • tiiviisti
 • palveluiden lähellä
 • luonnon helmassa
 • Millaiset palvelut sinua kiinnostavalla alueella on nyt ja lähivuosina?
 • Miten liikenneyhteydet toimivat sinua kiinnostavalla alueella?

Päätä tontin omistusmuoto:

 • omistustontti
 • vuokratontti

​​Tarkista alueen kaavamääräys:

 • Jos tontti sijaitsee haja-asutusalueella,tarkista saako tontille rakennusluvan.

Jos tontti sijaitsee asemakaava-alueella, selvitä nämä:

 • Sallittu talon koko
 • Sallittu kerrosmäärä
 • Sallitut piharakennukset
 • Rakennuksen suunta
 • Ulkoverhouksen materiaali ja väri
 • Vesikaton tyyppi ja väri
 • Selvitä maaperän kunto ja laatu teettämällä maaperätutkimus

Teksti ja video  Antti Korpi  |  Markkinointiasiantuntija  |  antti.korpi@perustava.fi  |  p. 050 345 4189


 

Haaveiletko oman talon rakentamisesta? 

Lataa alla olevasta linkistä ilmainen 10 askelmaa omaan kotiin -opas. Sen avulla osaat aloittaa talon rakentamisen, vaikka et tietäisi aiheesta vielä paljoa.

Lataa ilmainen opas >>

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

 • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
 • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
 • Palvelemme sinua myös tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
 • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Etelä-Suomessa – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
 • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

 • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
 • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
 • Maanrakennus Etelä-Suomessa
 • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
  (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
 • Tukimuurit
 • Kellarit ja kivirungot
 • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Muuttovalmis talo – rakentamisen vaiheet suunnittelusta pihatöihin
24.8.2022 klo 14.30
Omakotitalon rakentaminen on useimmille yksi elämän suurimmista hankkeista. Vaikka haaveissasi olisi ostaa muuttovalmis talo,  sinun kannattaa tuntea…
Lue lisää
#
Maarakennus kirvesvarsitontille – tunne tontti ennen ostopäätöstä
23.8.2022 klo 15.05
Maarakennus kirvesvarsitonteille ei ole aina ongelmatonta. Muista perehtyä tontin ominaisuuksiin hyvin ennen kuin teet ostopäätöksen.
Lue lisää
#
Mitä tarkoittaa lause "Elämän kestäviä kiviä"?
27.6.2022 klo 0.00
Perustusten tulee kestää erilaista rasitusta ja niihin kiinnitetään erilaisia asioita. Onneksi rakentavan asiakkaan ei tarvitse niitä miettiä, sillä se osataan…
Lue lisää
#
Ei petä perustus eikä budjetti - Perustava Nollakorko
17.5.2022 klo 14.20
Perustava Nollakorko auttaa oman kodin rakentajaa merkittävällä tavalla: rakennushankkeen budjetti ja työmaan aikataulut pitävät ja vastuu hankkeesta on yhden…
Lue lisää
#
Mökin perustukset suunnittelusta toteutukseen
28.4.2022 klo 14.45
Mökin perustukset kannattaa suunnitella ja toteuttaa huolellisesti. Maaperätutkimus määrittelee perustamistavan. Lue lisää!
Lue lisää