hirsitalon rakentaminen hirsitalon perustukset

PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Omakotitalon paalutus on nopea toimenpide

Vuonna 2022 Perustavan työmailla paalutettiin keskimäärin 9 metrin paalupituudella. Paalupisteitä kertyi noin 10 000, joka tarkoittaa määrällisesti viidensadan talon paalutusta. Työmaista yli puolet sijoittuivat pääkaupunkiseudulle, seuraavaksi isoin osuus paalutettiin Varsinais-Suomeen ja loput muualle Suomeen.

Perustavalla on käytössään kolme paalutusyksikköä. Paalutuskoneissa tämä tarkoittaa kolmea ja työmiehissä kuutta henkeä, kertoo Perustava Paalutuksen liiketoimintajohtaja Matti Saarikoski. Paalutusyksiköitä ajetaan yhdellä omalla kuorma-autolla ja yksikön mukana kulkevat työmaalta työmaalle paalutuskone, teräspaalut, paaluhatut, kalliokärjet ja muut työkalut.

"Normaalisti toiminta työmaalla on tehokkainta kolmella miehellä. Yksi ajaa kaivinkonetta, toinen syöttää paalua ja kolmas mittaa ja katkaisee paalut haluttuun korkoon, asentaa paaluhatut sekä pitää työmaan puhtaana."

Paalutustarve määriytyy aina tontin maaperän mukaan. Paalutustarve on aina tonttikohtainen ja maaperä voi vaihdella pienelläkin alueella. Naapurissa voi olla kantavaa, mutta heti jo vähän matkan päässä paljon löysempää. Tai sitten talo paalutetaan, mutta autotallia ei. Ensimmäisen kerran paalutukseen otetaan kantaa tontille tehdyssä maaperätutkimuksessa. Lopullinen "päätös" syntyy perustussuunnittelijan pöydällä. Siellä yhdistetään maaperän kantavuus sekä rakennettavien rakennusten kuormatiedot. 

Maaperätutkimus ja paalukartta

Ennen paalutuksen aloittamista paaluttajat tarkastavat tontille tehdyn maaperätutkimuksen. Sen jälkeen katsotaan Perustavan perustussuunnitelmien mukana tullut paalukartta. Siitä paaluttajat näkevät suunnitellut paalujen kappalemäärät ja paalukoot. Samoissa rakennekuvissa on myös arvio paalujen pituuksista, samoin kuin se esitetään ainakin suuntaa-antavasti maaperätutkimuksessakin.

"Paalujen katkaisukorot tarkistetaan monesta paikkaa. Detaljikuvista saadaan myös lisätietoja ja kaikkia dokumentteja verrataan aina toisiinsa."

Paalutusyksikön saavuttua tontille, Perustavan mittamies on käynyt merkkaamassa paalupaikat eli rastit tontille. Paaluttajien ei siis tarvitse itse määrittää rakennusten sijainteja tai tarkkoja paalupisteitä vaan sen tekee mittamies. Työ on muutenkin sentin tarkkaa työtä ja paaluttajien täytyy pystyä luottamaan siihen, että rastit ovat merkittynä oikein.

Paalutuksen onnistumisen kannalta ratkaisevinta on oikeastaan se, millaiset pohjat tontilla odottavat. Parhaimmassa tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että paaluttajia odottaa hyvin tasattu ja korkoon toteutettu sorapeti, josta myös perustusten teko voidaan heti paalutuksen jälkeen aloittaa. Tuossa vaiheessa tontilla on yleensä jo tehtyä tekniikkaa tai asennettuja viemäreitä, mutta ne eivät paaluttajien työtä haittaa.

"Mitä vähemmän tontilla joutuu koneen kanssa pyörimään, sen parempi. Talon pohjat pysyvät siistinä."

Huonot pohjatyöt voivat aiheuttaa sen, että paalutukseen tulee poikkeamia. Vino maasto tai sinne päin viskelty tonttimaa vaikeuttaa työtä ja paalut voivat lähteä kulkeutumaan vinoon. Matti myös kertoo, että aina tontille ei ole tehty valmiiksi kaikkia pohjatöitä, kuten esimerkiksi tulevien terassien pohjia. Hyvät maarakentajat tutustuvat itsekin ennakkoon paalukarttaan ja silloin vältytään monilta ongelmilta. Pohjat ovat valmiit eivätkä viemäröinnit kulje paalujen kohdilla.

Teräspaalutus ei kestä kauaa eikä se aiheuta juurikaan tärinää

Tyypillisesti teräspaalut ovat kokoluokaltaan joko 90/6.3 tai 115/6.3. Tämä tarkoittaa sitä, että teräspaalun ulkohalkaisija on 90 mm tai 115 mm ja teräspaalun eli putken seinämäpaksuus 6,3 mm. Joskus ja Perustavan tapauksessa harvoin käytetään vielä järeämpiäkin paaluja, kuten 115/8. Niitä menee isompien rakennusten alle tai jos maaperään on jäänyt jotain sulfaattipitoista materiaalia aikojen saatossa ja se ruostuttaa terästä nopeammin kuin normaali maaperä.

"Paalutus kestää nopeimmillaan puoli päivää ja pisimmillään pari päivää. Yleensä se on hyvin nopea prosessi eikä rakentajat ehdi meitä välttämättä tontilla edes nähdä. Yhteen omakotitaloon tyypillisesti menee 15-30 paalupistettä ja rakennuksen pitkillä sivuilla käytetään 115/6.3 paalua ja lyhyillä sivuilla ja terassien alla 90/6.3 paalua."

Paaluttajien aikaa ja vaivaa aiheuttavat kieroon lähtevät paalut. Esimerkiksi kivi saattaa aiheuttaa vinoon menemisen. Jos maa on sen verran tiukkaa, ettei kivi väisty, teräspaalu alkaa itse väistämään. Matti on omin silmin nähnyt työmaan, jossa sama paalu nousee paalutuskoneen vierestä takaisin maan pinnalle.

"Paaluttamisessa oppii tunnistamaan paalun käyttäytymistä maan alla. Jos teräspaalu ei uppoa normaalissa ajassa tai se potkii takaisin, silloin siellä on jotain hämminkiä. Vinoon mennyttä paalua pystytään tarkistamaan esimerkiksi valotarkistuksella."

Monet saattavat luulla, että omakotitalon paalutus aiheuttaa tärinää. Matin mukaan ihmisillä voi olla mielikuva isoista juntista, jotka takovat isommilla työmailla, mutta teräspaaluja pientalon alle paaluttaessa tärinää ei juurikaan aiheudu. Paalun iskeminen maahan tapahtuu suoraan ylhäältä alaspäin, eikä se heittele maata sivusuuntaan. Tärinän sijaan melua kuitenkin paalutuksessa syntyy.

"Ohikulkijat mieluusti pysähtyvät katsomaan meidän työskentelyä. Noudatamme kuitenkin melutyön aikatauluja, vaikkakaan meillä ei ole mitään ilmoitusvelvollisuutta naapureiden suuntaan. Yleensä meidän työmaat hoituvat mutkattomasti eikä paalutuksesta aiheudu kenellekään ongelmaa."

Paaluttajien työ työmaalla loppuu siihen, kun kaikki paalut on isketty riittävään lujuuteen tai kallioon saakka. Paaluttajat tuntevat ja kuulevat paalun tökätessä kallioon. Jokaisen paalun kohdalla asia varmistetaan aina ns. loppulyönnillä. Paalutustyöstä asiakas saa lopuksi itselleen paalutuspöytäkirjan, joka näyttää kaikki tontille tehdyt toimenpiteet sekä lopullisen paalumenekin.

Lataa ilmainen 10 askelmaa omaan kotiin -opas!

Oppaan avulla osaat aloittaa talon rakentamisen, vaikka et tietäisi aiheesta vielä paljoa.

Lataa ilmainen opas >>

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

  • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
  • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
  • Palvelemme sinua myös tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
  • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Etelä-Suomessa – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
  • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

  • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
  • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
  • Maanrakennus Etelä-Suomessa
  • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
    (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
  • Tukimuurit
  • Kellarit ja kivirungot
  • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Talon rakennus, hinta – paljonko talon rakentaminen maksaa
14.6.2021 klo 11.00
Talon rakennus, hinta ja budjetti. Erilaisia muuttujia on paljon tontin valinnasta viimeistelyyn. Tällä videolla avaamme asiaa lisää.
Lue lisää
#
Tontin ostaminen ja talon suunnittelu – Näin aloitat talohankkeen
11.6.2021 klo 11.00
Mistä aloittaa talon suunnittelu, josta olet haaveillut pitkään? Entä tontin ostaminen – mistä löydät sopivan rakennuspaikan? Monille juuri aloittaminen on…
Lue lisää
#
Maanrakennus on tärkeä osa taloprojektia
8.6.2021 klo 15.30
Maanrakennus on tärkeässä osassa onnistunutta rakennusprojektia. Unelmien koti lepää sorapedin ja sen päälle tehtävän perustuksen päällä vuosikymmeniä tai…
Lue lisää
#
Pienen omakotitalon rakentaminen on nyt trendikästä
31.5.2021 klo 9.30
Omakotitalojen neliöt pienenevät tonttien koon myötä ja energiatehokkuus on tärkeää rakentajille, joten pienen omakotitalon rakentaminen on nyt trendikästä.
Lue lisää
#
Ryhmärakentaminen – erinomainen tapa rakennuttaa oma koti
15.3.2021 klo 9.30
Ryhmärakentaminen on läpinäkyvä hanke, jossa tulevat asukkaat rakentavat tai rakennuttavat yhdessä talot, hyödyntäen yhteistyötä ja yhteisiä sopimuksia.
Lue lisää