YRITYS |  NOLLAKORKO  | yhteys |  PYYDÄ TARJOUS |  ​​SOKKELI-SAMI

hirsitalon rakentaminen hirsitalon perustukset

PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Mitä tarkoittaa lause "Elämän kestäviä kiviä"?

Perustus näyttää ulkoapäin hyvinkin yksinkertaiselta – vain harmaata betonipintaa – mutta harmauden alla perustusten sydän on täydellisesti sovitettu juuri tähän paikkaan ja tämän rakennuksen alle kestämään tulevat vuosikymmenet. Perustava Lappeenrannan yksikönpäällikkö Satu Härmä kertoo elämän kestävien kivien syvimmän filosofian.


Rakennusten perustuksissa tärkeintä on aina, että ne sopivat yläpuoliseen rakenteeseen ja alapuoliseen maahan. Ennen betonisokkelin valamista, rakentajalla on monia asioita hoidettavana ja erilaisia mikropäätöksiä tehtävänä. Tämän kertaisen asiantuntijamme Satu Härmän mukaan, Lappeenrannan yksikön toimialueella Etelä-Karjalassa on mietitty laidasta laitaan rakennusteknisiä perustusratkaisuja maanvaraisiin rakennuksiin. Etelä-Karjalassa maaperä on pääosin hyvin kantavaa ja siksi hyvää rakentajalle. Paaluttaa ei suurimmaksi osaksi tarvitse ja tavanomaiset rakennusten perustukset voidaan tehdä kustannustehokkaimmalla tavalla eli yhdellä kertaa valetulla betonisokkelilla.  

Maanvarainen sokkeli ja sen suunnittelu

Perustavan toteuttamat maanvaraiset sokkelit tehdään aina vakioiduilla ja samalla optimoiduilla ratkaisuilla. Vakioidut perustusratkaisut suunnitellaan kestämään tuotantohallin, koulun, kodin, rivitalon tai järvenrantahuvilan painon. Moni omakotirakentaja ei alkuun huomaakaan, että esimerkiksi usean auton katoksen ajoaukkoa kantavan teräspilarin perustus on hyvin erilainen kuin yksikerroksisen omakotitalon ulkoseinän alle tuleva perustus. Vaikka edelleenkin ne näyttävät samalta harmaalta ulkopinnoiltaan. 

Jotta Perustavalla osataan tehdä tehokkaimmat ja sopivimmat mahdolliset perustukset, tarvitsemme tietoa rakennesuunnittelua varten. Perustussuunnittelussa ja toteutuksessa huomioidaan eri perustusten kantavuudet sekä niiden päälle tuleva rasituskuorma. Näitä asioita ei tarvitse rakentajan miettiä, se osataan Perustavalla. Pelkästään rakennuksen pohjakuvan perusteella voi vain arvella minkälaiset rakenteet ovat ja miten ne kiinnitetään, mutta kun saamme tietoa rakennuksesta ja maaperästä mahdollisimman paljon, pystymme laskemaan tarjouksen niiden perusteella mahdollisimman tarkasti.

Rakennesuunnittelu sisältyy aina toimitukseen

Asiakkaan päädyttyä Perustavan toimitukseen, perustussuunnittelu pääsee pian alkamaan. Tässä vaiheessa perustussuunnittelijan on olennaista saada tietää muutamia olennaisia seikkoja tontin maaperästä. Millainen kantavuus maaperässä on tai millainen rakenne rakennuksen päälle on tulossa? Rakennesuunnittelijaa myös kiinnostaa millaiset ovat perustuksille rakenteista tulevat kuormitukset? Tyypillisesti rakennesuunnittelija saa talotoimittajilta nämä tiedot eikä rakennuttajan tarvitse muuta kuin välittää tieto Perustavan suuntaan.

Ammattilaisten rakennusprojekteissa, kuten esimerkiksi tuotantohalleissa joihin ajetaan pitkää tuotantotavaraa sisälle, saatetaan käydä asiakkaan kanssa läpi mitä tietoa tarvitsemme perustuksiin. Silloin perustuksia varten täytyy huomioida mm. törmäysturvallisuus, tuulen aiheuttamat vääntökuormitukset, rakenteiden kiinnitys sekä rinteen ja ajoneuvojen kuormitusten aiheuttamat maanpaineet perustuksille. Laajemmissa kokonaisuuksissa myös perustussuunnittelu pääsee isompaan merkitykseen.


"Kattavat lähtötiedot antavat rakennesuunnittelijalle hyvät eväät optimointiin. Silloin pystytään ottamaan huomioon kaikki perustuksiin vaikuttavat seikat jo myyntitilanteessa."


 

Laadusta tinkimättä

Perustava toteuttaa vuodessa yli 3000 perustusta. Historiamme aikana olemme päässeet tekemään yli 30 000 erilaista perustusta ympäri Suomen. Jokavuotiseen suureen määrään mahtuu myös paljon erilaisia käytännön pulmia ja tilanteita, joita saamme ja joudumme yhdessä asiakkaiden kanssa ratkomaan.

Esimerkiksi Lappeenrannassa on kevään aikana mietitty miten betoniauto pääsee rakennuspaikalle, kun tiestö on kevään kelirikon aikana huonossa kunnossa? Entä mitä riskejä on tiedostettava, kun halutaan vanha siirretty hirsikehikko paaluperustusten päälle kiviseen maaperään? Etelä-Karjalassa, jossa mökkirakentaminen on nostanut suosiotaan entisestään, mietintää aiheuttaa myös se, miten pumpataan betoni rantasaunalle, joka on täydellisessä paikassa tulevaa käyttöä varten, mutta rakennuspaikalta on louhittu kallioon lovi ja eikä käytettävissä olevalla kuljetuskalustolla pääse tulevan sokkelin viereen. Lähin paikka betoniautolle on kallion päällä huvilan sokkeleiden takana.

Perustavan ammattimainen työnjohto on kuitenkin valveutunut näiden asioiden ratkaisemiseen ja jokaiseen lopputulokseen on aina yhdessä asiakkaan kanssa löydetty vastaus. Niin myös Etelä-Karjalassa. Jatkamme elämän kestävien kivien tekemistä laadusta tinkimättä ja niin tekemämme perustukset säilyivät rakennusten alla isältä pojalle.

Haaveiletko oman talon rakentamisesta? 

Lataa alla olevasta linkistä ilmainen 10 askelmaa omaan kotiin -opas. Sen avulla osaat aloittaa talon rakentamisen, vaikka et tietäisi aiheesta vielä paljoa.

Lataa ilmainen opas >>

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

 • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
 • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
 • Palvelemme sinua myös tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
 • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Etelä-Suomessa – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
 • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

 • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
 • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
 • Maanrakennus Etelä-Suomessa
 • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
  (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
 • Tukimuurit
 • Kellarit ja kivirungot
 • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Talon rakennus, hinta – paljonko talon rakentaminen maksaa
14.6.2021 klo 11.00
Talon rakennus, hinta ja budjetti. Erilaisia muuttujia on paljon tontin valinnasta viimeistelyyn. Tällä videolla avaamme asiaa lisää.
Lue lisää
#
Tontin ostaminen ja talon suunnittelu – Näin aloitat talohankkeen
11.6.2021 klo 11.00
Mistä aloittaa talon suunnittelu, josta olet haaveillut pitkään? Entä tontin ostaminen – mistä löydät sopivan rakennuspaikan? Monille juuri aloittaminen on…
Lue lisää
#
Maanrakennus on tärkeä osa taloprojektia
8.6.2021 klo 15.30
Maanrakennus on tärkeässä osassa onnistunutta rakennusprojektia. Unelmien koti lepää sorapedin ja sen päälle tehtävän perustuksen päällä vuosikymmeniä tai…
Lue lisää
#
Pienen omakotitalon rakentaminen on nyt trendikästä
31.5.2021 klo 9.30
Omakotitalojen neliöt pienenevät tonttien koon myötä ja energiatehokkuus on tärkeää rakentajille, joten pienen omakotitalon rakentaminen on nyt trendikästä.
Lue lisää
#
Ryhmärakentaminen – erinomainen tapa rakennuttaa oma koti
15.3.2021 klo 9.30
Ryhmärakentaminen on läpinäkyvä hanke, jossa tulevat asukkaat rakentavat tai rakennuttavat yhdessä talot, hyödyntäen yhteistyötä ja yhteisiä sopimuksia.
Lue lisää