Olli Heikkala

Vimpelin Vedossa pesäpalloa pelaava Olli Heikkala rakennuttaa Jyväskylään uutta kotia Perustavan perustusten päälle. Perustavan markkinointi pääsi vierestä seuraamaan Ollin valmistautumista illan pesäpallo-otteluun. Olli on kesäisin ammattipesäpalloilija ja talvisin rakennuttamisen projekti-insinööri.

Aamu valkenee Vimpelissä

Tapaamme Ollin kanssa sovitusti pelipäivän aamuna klo 10.30 Vimpelin legendaarisella Saarikentällä. Kenttä toimii Vimpelin Vedon Superpesisjoukkueen kotikenttänä ja sijaitsee nimensä mukaisesti saaressa Savonjoen ympäröimänä.

Saarikenttä on tullut tutuksi sittemmin aivan maailmaa myöten. Ottelussa jokeen lyödyt pallot ja perään syöksyvät kopparit ovat keränneet ihmettelyä sosiaalisessa mediassa. Vedon joukkueen omat sosiaalitilat löytyvät Saarikentän läheisyydestä vanhemman kiinteistön takaosasta. Odoteltuani autossa kentän edustalla, paikalle pian kaartaa myös Olli itse. Hän toivottaa tervetulleeksi ja kutsuu kahville Vimpelin Vedon pukukoppiin.

"Noin puolet pelaajistamme asuu Seinäjoella, joten tällaisena pelipäivän aamuna vain me Vimpelissä majailevat kokoonnumme aamutreeneihin. Peli alkaa illalla klo 18.00 ja kaikki pelaajat ovat paikalla viimeistään neljän aikaan. Silloin saapuu myös vierasjoukkue."

Pesäpalloa ammatikseen

Alkurupattelun jälkeen paikalle saapuneet Vedon pelaajat suuntaavat kentälle. Aurinko porottaa ja lämmintä piisaa. Pelipäivästä on tulossa helteinen. Joukkueen pitkäaikainen huoltaja Heikki Seppä suuntaan suoraan onkimaan palloja kentän vieressä olevasta joesta ja Olli kavereineen aloittaa lämmittelyn. Harjoittelun tuoksinnassa Olli avaa harjoittelun saloja ja pesäpallon teknisiä asioita. Pesäpallossa jokainen liike tai lyönti on ennakkoon suunniteltu ja niitä harjoitellaan kaikissa harjoituksissa.

Kopitteluiden jälkeen Olli kertoo olevansa alunperin lähtöisin Vetelistä, Vimpelin lähikunnasta. Isänsä vanavedessä hän päätyi rakennusalalle ja kävi ammattikoulun kirvesmiestutkinnon Kokkolassa. Myöhemmin pikkuveli Juho Heikkala on seurannut Ollia uravalinnassaan ja työskentelee rakennusalalla sekä pelaa Vimpelin Vedon joukkueessa Ollin tavoin.

Ammattikoulun ja armeijan jälkeen Ollin opinnot jatkuivat Jyväskylässä rakennusalan insinööriksi. Pitkälle venyneeseen reissuun on mahtunut mm. nykyisen vaimon löytäminen ja sittemmin Jyväskylä on valikoitunut perheen kotipaikkakunnaksi. Kesän ajan perhe asuu vuokramökissä Vimpelissä.

"Elämäni on ollut opiskelua ja pesäpallon pelaamista. Nyt tärkeimpänä tietty oma perhe, johon on kesällä syntymässä toinen lapsi. Talvet ovat olleet hyvin tiiviitä opiskelun suhteen, mutta kouluni olen saanut aina ajallaan hoidetuksi ja sen kautta myös olen päätynyt nykyiseen työhöni Sitowiselle. Tein alkuun sinne harjoittelut ja pian sain vakituisen paikan. Nyt suoritan parhaillaan diplomi-insinöörin tutkintoa Oulun Yliopistossa", Olli kertoo omasta elämästään.

Vuonna 2020 alkupuolella alkanut korona-aika vaikutti Ollinkin työelämään monella tapaa. Arjessa korona näkyi siten, että valmistuttuaan Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, hän pystyi jatkamaan suoraan diplomi-insinööriopintoihin Ouluun. Koronan kautta etätyömahdollisuudet ottivat huiman harppauksen eikä hänen ole tarvinnut käydä kuluneen neljän vuoden aikana kuin yhdesti Oulussa paikanpäällä. Pesäpallossa etätyöskentely ei ole vielä mahdollista vaan moni asia tapahtuu fyysisesti jossain.

"Urheilijan näkökulmasta pesäpallo on unelmalaji. Talvisin ei tarvitse olla kiinni missään tietyssä paikkakunnassa vaan jokainen seura tai joukkue pystyy itse määrittelemään omat pelisäännöt kuinka toimitaan. Kesällä moni asia muuttuu, mutta esimerkiksi Vimpelin Vedon joukkueessa on monenlaisia vaihtoehtoja siihen miten työskennellään ja miten ollaan paikalla. Minä olen kesäisin nollatuntisopimuksella Sitowisella, kun taas esimerkiksi joukkuekaveri Mäkelän Janne tekee yötöitä pelien ohella ja Lassilan Severi painaa tilintarkastajan hommia kesän yli ihan normaalisti."

Rakennusala vetää puoleensa

Superpesiksen kilpailukausi kestää noin toukokuusta syyskuuhun. Kuvaavaa Ollin urassa ja tekemisessä on aina ollut se, että kun joku asia kiinnostaa niin hän on valmis menemään päätyyn saakka. Pelikentillä mies ei anna tuumaakaan periksi, mutta laajemmin ajateltuna Ollin vahvuus on ollut priorisointitaidoissa. Tätä taitoa Olli kertoo hyödyntäneensä sekä työelämässä että urheilussa.

"En ole mikään harmaakarhu, mutta riittävän paljon pesäpalloa pelannut, joten tähtäin on aina syksyn otteluissa ja sitä kautta osaa tietoisesti päästää itseään helpommalla tietyissä kohtaan. Pesäpallon, perheen ja työn yhdistäminen ei saa rakentua minkään velan tai taakan varaan, sillä se muuten muuttuu hyvin raskaaksi yhtälöksi. Positiivisena puolena ajattelen senkin, että minulla ei mene tällä hetkellä liikuntaan rahaa yhtään euroa."

Sitowisella Ollin työnkuva koostuu rakennesuunnittelusta ja projektinjohdosta. Urakat ja projektit voivat olla betonisia kerrostaloja tai muita isompia asuntohankkeita ja hankesuunnittelua tehdään yhdessä rakentavien asiakkaiden kanssa. Olli on saanut myös töissä priorisointitaidoista hyvää palautetta.

"Totta kai alkuun opinnoissa joutui panostamaan paljon matematiikkaan, sillä käytännössä sekä AMK-että diplomi-insinööriopinnot alkoivat lukion pitkän matematiikan pohjalta. Matematiikan kanssa olen saanut eniten tehdä töitä, mutta työnteko ja valmistautuminen ovat avainasia kaikkeen. Ehkä olen vain hyvä priorisoimaan ja tunnistamaan asioita mikä on missäkin asiassa tärkeää."

Oman kodin rakennuttaminen

Saarikentältä siirryimme Ollin kanssa ensin Vimpelin seuraavaan nähtävyyteen eli pesäpallomuseoon. Sieltä jatkamme matkaa Nelimarkan leipomoon kahville. Kahvilassa käy ennen ja jälkeen ottelupäivien kova keskustelu pesäpallosta. Saarikentän vieressä sijaitsee myös Vimpelin kunnanvirasto. Pesäpallo näkyy sekä tuntuu pikkukylän joka kolkassa.

Pääsemme kahvin ääressä keskusteluissamme Perustavan kannalta mielenkiintoisimpaan kohtaan; oman kodin rakennuttamiseen.

"Päätimme jäädä Jyväskylään, sillä sen keskeinen sijainti houkutti ja molempien työkuviot ovat nyt siellä. Vaimo työskentelee Hirvaskankaan ala-asteella luokanopettajana. Perhekoon kasvaessa vaihtoehtoina oli ostaa joko käytetty rivitaloasunto tai rakentaa oma koti. Valitsimme jälkimmäisen."

Heikkalat löysivät rauhallisen tontin Jyväskylän Savulahdesta. Tontin ostoa ennen perhe ennätti tarkastelemaan Jyväskylän kaupungin niukkaa tonttitarjontaa. Yksityisen maanomistajan kautta tullut tontti kävi kuitenkin mieleen ja sen ostamisessa ei kauaa nokka tuhissut. Asia hoitui kahdessa tunnissa.

Heikkalan tontti on vanhaa peltoa ja sijaitsee tien päässä. Pintamaan alla kallio tulee vastaan parissa metrissä ja maa on hyvää perustusmaata. Nyt kun perheen rakennushanke on suunnittelun osalta valmis, Olli kykenee omalla ammattitaidolla ja pätevyydellä antamaan lausunnon tontin maaperästä rakennuslupaa varten. Hän myös toimii hankkeen pääsuunnittelijana ja vastaavana työnjohtajana.

Oman kodin rakennuttamista puolsi myös se seikka, että Olli halusi päästä hyödyntämään omaa rakennusalan ammattitaitoa. Timpureina työskentelevät isä ja pikkuveli toivat varmuutta hankkeen aloittamiseen, samoin laaja urakoitsijoiden kontaktiverkosto.

Rakennushankkeen kokonaisuudesta on nyt sovittu niin, että Finnlamelli toimittaa Perustavan perustusten päälle hirsirungon ja väliseinät asennettuina. Katto tulee aluskatteelle. Muut työt, kuten LVI-ja sähkötyöt hoidetaan erillisenä urakoina paikallisten toimijoiden kanssa. Rakennukseen on tulossa maalämpö ja senkin toimittaja on lyöty lukkoon.

"Tontti on helppo perustaa ja sinne pystytään tehdä kustannustehokkaasti myös maatyöt. Perustavan kokonaisuus kattaa talon ja tallin perustukset sekä terassin ja katosten alle tulevat pilarianturat. Nyt kun saamme lupakuvat tarkastukseen, sen jälkeen Perustava aloittaa perustussuunnittelun. Tulevan syksyn ja talven aikana talomme nousee tontille.", Olli kertaa.

Perheen pohjaratkaisuissa Olli pääsi hyödyntämään tutun arkkitehdin apua. Pitkä ja kapea tontti määritteli paljon yksikerroksisen talon sijoittelua ja lopullista muotoa. Suunnittelussa perheelle oli tärkeää saada mahtumaan talon sisälle neljä makuuhuonetta. Olli on sopinut, että isä ja pikkuveli Juho tekevät rakennuksen rungon jälkeen sisätyöt valmiiksi muuttoon saakka. Jotta Vetelistä kulkeminen ei kävisi liian raskaaksi, Olli suunnittelee pienen kämpän vuokraamista kaksikolle.

Nelimarkan kahvilassa ehdimme vaihtamaan vielä muutaman ajatuksen ennen Ollin kiiruhtamista hetkeksi kotiin. Hän haluaa antaa positiivista palautetta Perustavan suuntaan tähänastisesta yhteistyöstä.

"Perustavan puolelta Lampelan Sakari on toiminut meillä projektipäällikkönä ja hänen kanssa asiat ovat sujuneet mitä parhaiten. Minulla on kova luotto siihen, että talon alle saadaan jämäkät perustukset ja työt tehdään tontilla kerralla kuntoon. Emme ole hankkeemme kanssa hoppuilleet, mutta nyt olemme siihen valmiit."

Paiskaamme lopuksi vielä kättä päälle ja toivotamme Ollille tsemppiä illan otteluun. Samalla Nelimarkan leipomon pitäjä pyytää meitä ystävällisesti poistumaan kahvilasta kadulle. Kahvilan mennessä kiinni, kyläläiset alkavat valua Saarikentälle päin. Vastaan tulee myös kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli, joka kertoo muiden kyläläisten tavoin menevänsä otteluun. 

Ilmassa alkaa olemaan vimpeliläisittäin ottelupäivän tuntua!

Kuvat ja teksti: Valtteri Karjula

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Blogin uusimmat

22.6.2023
Maviko Oy toimittaa ja urakoi sähköasemia avaimet käteen periaatteella. Tyypillisesti sähköasemia…
22.6.2023
Osana AHS Controlin uudistuotantoa Perustava on päässyt toteuttamaan perustukset jo monen yrityksen…
13.6.2023
Vimpelin Vedossa pesäpalloa pelaava Olli Heikkala rakennuttaa parhaillaan Jyväskylään perheen uutta…
09.5.2023
Helsingin Jollakseen rakentava Sami Ehoniemi valitsi tontin ja tulevan talon väliin Perustava…
05.5.2023
Petri Tuominen rakennutti 136 neliöisen hirsitalon. Perustuskumppanin valintaan vaikuttivat mm.…
21.4.2023
LWI-WaBek Oy rakennutti Turkuun uuden tukkuvaraston. Perustava urakoi hallin kokonaistoimituksena.…