Onnelliset rakentajat Iiris ja Harri Takkinen. Kuva: Heska Korhonen

Iiris ja Harri Takkinen

Tampereen Hervantajärven alueelle rakentuu parhaillaan suuri määrä kerros- ja rivitaloja.   Iiris ja Harri Takkinen voittivat alueen tonttiarvonnassa omakotitalotontin.  He olivat jo hetken etsineet Tampereelta ja ympäristöstä tonttia rakentaakseen oman kodin. 

-Nyt tärppäsi.  Emme empineet yhtään vaan aloitimme pikaisesti rakentamisen suunnittelun.  Olemme onnellisia, vain muutama prosentti arvontaan osallistuneista sai tontin, Iiris Takkinen kertoo.


Kumppaneiden haku heti alkuvaiheessa

Harri ja Iiris kertovat olevansa ensikertalaisia rakentajia.  He kokivat tarvitsevansa hyvät yhteistyökumppanit oman kodin rakentamiseksi.  Molempien arkityö vaatii aikaa, kahden tyttären ja kahden koiran kanssa aika kuluu muutenkin kuin rakentamalla itse.  Tosin siivouksen he ovat bookanneet itselleen.  Suunnittelijana toimii arkkitehti yo Hanna-Riitta Lappalainen ja hänen miehensä Jaakko Lappalainen urakoi rakennustyön. Harri teki itse LVI-insinöörinä LVI-suunnitelmat.

Lappalaisten kautta Takkiset ovat saaneet tontilleen maarakennusurakoitsijan ja myös Perustavan puoleen kääntyminen oli Jaakko Lappalaisen suositus. 

Harri kertoo kilpailuttaneensa perustusurakan. He saivat useita tarjouksia.

-Perustava ei ollut halvin.  Mutta sen tarjous oli erittäin perusteellinen ja täsmällinen, samalla helposti luettava.  Meille ensikertalaisille oli tärkeää tietää, mitä tarjous ihan oikeasti sisältää.

Iiris lisää tähän, että he kokivat Sepon (Seppo Jokitalo, Perustava Tampere) tavan hoitaa tarjouskeskustelua ja sittemmin itse projektia ’äärimmäisen ammattitaitoisena’.  Iiris painottaa, että juuri näin he Sepon työn kokivat.

Pilarien anturat. Kuva: Iiris Takkinen

Perustustyön suoritus oli yllätys

Harri toteaa perustusten tekemisen sujuneen hienosti ja antaneen positiivisen yllätyksen.  Rakennusurakoitsija Lappalaisen aikatauluttamana Perustavan miehet saapuivat tontille sovittuna päivänä. 

-Eka päivän jälkeen talon perustukset oli valettu, toisena päivänä valettiin pilareiden anturat sekä autokatoksen perustukset. Eipä jäänyt edes ’perinteistä’ betonimöykkyä tontille riesaksemme, niin tarkkaan oli Seppo urakan laskenut ja tarjonnut.

Takkiset toteavat työnjaon ja rajapintojen olleen hyvin selvät.  Lappalainen ja Jokitalo – kuin myös maarakennusurakoitsija Patakangas hoitivat kukin oman postinsa.  Mitään ei jäänyt hoitamatta. Asiaa varmisti Sepon toimittama ’must -lista’, jonka mukaan rakennuttajat ja muut toimijat tiesivät, mitä pitää olla valmiina Perustavan tullessa paikalle.

Yksi hinta ja se täsmäsi

Perustavan tapa toimia on hyvin tarkka.  Myyntiedustaja vastaa koko projektista.  Takkisille jäi perustushommasta erittäin hyvä ja turvallinen olo – kaikki tuli hoidettua ja loppulasku täsmäsi. He palaavat siihen, että Perustavan tarjous oli erittäin selkeä ja ’läpiluettava’, kuten he itse toteavat.

Seppo Jokitalo kertoo perustustyön suorituksen tapahtuneen loka-marraskuun vaihteessa.  Hänen tarjouslaskentaa varten saamansa suunnitelmat olivat selkeät.  Kaksi rakennusta, vähän porrastusta sekä 11 kappaletta pilarianturoiden valamista.  Sokkelia valettiin yhteensä 66 metriä. Takkisille ja rakennusurakoitsijalle Seppo antaa kiitokset – kaikki etukäteisvaiheet olivat tehdyt Perustavan tullessa työmaalle.  Siitä oli jatkaa ja suorittaa perustusten ja pilarianturoiden valamiset.

Takkisen tytöt odottavat innolla oman kodin valmistumista. Kuva: Iiris Takkinen

Hyvällä paikalla hyvä tontti

Takkisten tontti on kohtuullisen tasainen, hyvä rakennuspaikka.  Yhden talokulman alta maarakennusurakoitsija louhi vähäisen määrän kalliota pois. 

Harri ja Iiris toteavat, että vaikka heillä on toisaalta helppoa ’rakentamista’ niin kuitenkin osapuolten täsmällisyys on merkinnyt paljon.  Heidän projektinsa on pysynyt budjetissa, talo on ulkopäin valmis ja sisustustyöt ovat alkamassa.

Takkisten tuleva koti sijaitsee hyvällä paikalla.  Yhden tien takana alkaa iso luonnonsuojelualue polkuineen, puolen kilometrin päässä on ratikan pysäkki ja uimarantaan on 400 metriä.  Lisäksi muutaman sadan metrin päähän on rakentumassa iso ja monipuolinen liikuntapuisto.

Teksti: Heska Korhonen

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Blogin uusimmat

22.6.2023
Osana AHS Controlin uudistuotantoa Perustava on päässyt toteuttamaan perustukset jo monen yrityksen…
22.6.2023
Maviko Oy toimittaa ja urakoi sähköasemia avaimet käteen periaatteella. Tyypillisesti sähköasemia…
13.6.2023
Vimpelin Vedossa pesäpalloa pelaava Olli Heikkala rakennuttaa parhaillaan Jyväskylään perheen uutta…
09.5.2023
Helsingin Jollakseen rakentava Sami Ehoniemi valitsi tontin ja tulevan talon väliin Perustava…
05.5.2023
Petri Tuominen rakennutti 136 neliöisen hirsitalon. Perustuskumppanin valintaan vaikuttivat mm.…
21.4.2023
Perustava toteutti Porvoon Kullooseen uuden kokoonpano-ja tuotantohallin asiakkaalle avaimet käteen…