Honka Lux & Timo Äkräs

Timo Äkräs suunnitteli Honkarakenteelle oman Honka Lux -malliston.  Mallisto julkaistiin helmikuussa 2021. Malliston ensimmäinen huvila rakennettiin Uuteenkaupunkiin Timolle ja hänen vaimolle Marelle. Perustava pääsi mukaan perustuskumppaniksi hankkeeseen.


Varsinais-Suomessa asuva Timo ja hänen vaimonsa Mare etsivät pitkään uutta tonttia Turun seudulta. Pariskunnalla on useampi koti Varsinais-Suomessa ja he viihtyvät eri ympäristöissä vuodenajasta ja työtilanteesta riippuen. Vuosien etsintöjen jälkeen sopiva tontti löytyi Uudestakaupungista, pian sen jälkeen kun tonttihakua oli laajennettu ulottumaan laajemmalle Varsinais-Suomeen.

Timo ja Mare löysivät Uudenkaupungin Lepäisiltä erään suvun omistaman vanhan tilan. Paikka oli rauhallinen merenrantatontti ja siinä oli pitkästi rantaviivaa. Laputuksen ja muutaman soiton jälkeen Timon ja Maren työ palkittiin; pariskunta osti 2,6 hehtaarin tontin itselleen.

Honka Lux -malliston suunnittelu

Alkuun Timo suunnitteli huvilamalliston itselleen. Tuttu talokauppias, Honkarakenteella työskentelevä Christer Sundström ihastui Timon mallistoon ja vei Honkarakenteella sanaa eteenpäin. Kaksikko suuntasi luonnosten kanssa Helsinkiin ja pian mallisto julkistettiin Honkarakenteen kautta. 

Juuri valmistunut Timon oma huvila Uudessakaupungissa on ensimmäinen laatuaan. Suunnittelun ajatusmaailma on lähtenyt siitä, että huvilassa on moderni ilme, siinä on isot ikkunat sekä suunniteltu mallisto sopii järven -tai merenrantaan. Honka Lux vaalii myös luonnonmukaisia värimaailmoja ja Timon suunnittelemaan mallistoon on luotu kolme erilaista sisustusmaailmaa.


"Tämä mallisto on kokeilu myös Honkarakenteelta, sillä tässä asiat on viety hieman pidemmälle. Asiakkailla on mahdollista esimerkiksi hyödyntää samaa kumppaniverkostoa, johon myös Perustava kuuluu."


 

Perustukset Perustavalta

Useamman rakennusprojektin kokemuksella Timo kertoi aina tontin olevan A ja O rakentaessa. Uudenkaupungin huvilan tontin maaperä ja sen muodot olivat otollisia rakentamiselle ja heti alkuun rantatontista oli nähtävissä sen soveltuvan hyvin rakentamiseen. Vain saunarakennuksen alla oli pieni kalliopohja ja sen kanssa joutui tekemään pientä täyttöä.

Timo etsi huvilaprojektiin sopivia kumppaneita. Esimerkiksi Perustava oli Timolle uusi kumppanuus. Ennen perustuskumppanin valintaa hän perehtyi Perustavan toimintatapoihin ja tehtyihin hankkeisiin. Huvilan perustukselta hän odotti valmista pintaa ja sen lisäksi Timo arvosti paljon betonin raakaväriä. Tehdyn sokkelin päälle Timo ei kaivannut mitään pinnoitetta, sillä huvilan sisältäkin löytyi paljon betonista pintaa. 

Yhteistyö huvilaprojektin kanssa alkoi ensin Perustavan toteuttamalla maaperätutkimuksella. Tontti muodostui avokalliosta sekä kivikosta, joten perustamisolosuhteet olivat hyvät ja tontin alla oli kantava kalliopohja. Viikko ennen vuoden 2021 juhannusta Perustavan Turun yksikön asentajat saapuivat tontille. Perustavaa ennen paikallinen maarakentamisen ammattilainen oli aloittanut tontilla pohjatyöt.

Huvilan ja autotallin alle toteutettiin 900 mm korkeat sokkelipalkit. Rakenteet ja toteutustavat noudattivat omakotirakentamisesta tuttuja ominaisuuksia. Myös huvilan avarat ikkunat saatiin asennettua hyvin Perustavan tekemien sokkeleiden päälle.


"Sen olen oppinut, että perustustyöt ja pohjat täytyy tehdä aina oikein. Niissä ei kannata missään nimessä tinkiä!"


 

Kokemuksia Perustavasta

Perustava Turun yksikönpäällikkö Jukka Peippo muistaa kumppanuuden alkaneen keskusteluilla. Ennen kuin tontilla tehtiin mitään, asiakas ja Perustava sopivat vaadittavat toteutustavat ja aikataulut, joita myöhemmin noudatettiin. Timon mukaan nykyrakentajille voi tulla yllätyksenä, kuinka haasteellista on löytää sopivat kumppanit omaan rakennusprojektiin.

Timo ja Mare ovat saaneet nyt oman huvilaprojektin valmiiksi. Honkarakenteella mallistoa on alettu myymään ja siitä kiinnostuneita asiakkaita on löytynyt paljon. Torstaina 4.8.2022 Timon ja Maren huvilalla järjestetään yleinen näytös, jolloin mallistosta kiinnostuneet voivat tulla katsomaan paikan päälle valmistunutta huvilaa.


"Vesistöjen lähelle rakentaminen asettaa pohjatöille vielä omat haasteensa. Siinä tulee rakentajalle helposti epävarmuuksia. Ylipäätänsä nykyaikana monelle rakentajalle on haasteellista löytää sopivat kumppanit ja oikeat tekijät. Perustava jätti kyllä minulle oikein positiivisen kokemuksen toiminnastaan."


 

Blogin uusimmat

22.6.2023
Osana AHS Controlin uudistuotantoa Perustava on päässyt toteuttamaan perustukset jo monen yrityksen…
22.6.2023
Maviko Oy toimittaa ja urakoi sähköasemia avaimet käteen periaatteella. Tyypillisesti sähköasemia…
13.6.2023
Vimpelin Vedossa pesäpalloa pelaava Olli Heikkala rakennuttaa parhaillaan Jyväskylään perheen uutta…
09.5.2023
Helsingin Jollakseen rakentava Sami Ehoniemi valitsi tontin ja tulevan talon väliin Perustava…
05.5.2023
Petri Tuominen rakennutti 136 neliöisen hirsitalon. Perustuskumppanin valintaan vaikuttivat mm.…
21.4.2023
Perustava toteutti Porvoon Kullooseen uuden kokoonpano-ja tuotantohallin asiakkaalle avaimet käteen…