YRITYS |  NOLLAKORKO  | yhteys |  PYYDÄ TARJOUS |  ​​SOKKELI-SAMI

AHS Control Oy

AHS Control Oy on valtakunnallinen rakennusliike. Yritys toteuttaa hankkeensa pääosin projektinjohto tai kokonaisvastuurakentamisen kautta. Osana uudistuotantoa Perustava on päässyt toteuttamaan perustukset jo monen AHS Controlin rakentaman rakennuksen alle. Tapasimme yrityksen hankintapäällikön Niko Hilliahon Vantaalla.

Liminkalainen AHS Control Oy rakennuttaa kiinteistöjen tilaajille hoivatiloja, toimitiloja ja asuntoja. Hoivakotirakentamisen alle kuuluvat mm. päiväkodit, koulut ja hoivakodit. Yrityksen syntyaikoina vuonna 2014 urakat olivat pääosin projektinjohtourakoita, mutta nykypäivään tultaessa suurin osa yrityksen hankkeista on KVR-urakointia.

Rakentamisen lopputulokseen vaikuttaa yleensä ammattitaitoinen suunnittelu, päivittäinen työmaajohto sekä pätevät urakoitsijat, kertoo yrityksen hankintapäällikkö Niko Hilliaho. Työturvallisuus ja sovitut aikataulut ohjaavat jokaista toimijaa kohti laadukasta lopputulosta ja AHS Controlin tavoin myös Perustava haluaa olla luotettava kumppani omille asiakkaille.

Sidosryhmät mukana rakentamisessa

AHS Controlin rakentaman kohteen tilaajana toimii yleensä jokin muu kuin loppukäyttäjä. Esimerkiksi kaupunki tai kunta voi tarvita oman kunnan alueelle uuden päiväkodin, jonka tilaaja ostaa kohteen pääurakoinnin AHS Controlilta. Tilaajan puolelta hankkeesta vastaa tilaajan oma valvoja, jonka kanssa AHS Controlin toimihenkilöt lähtevät viemään hanketta eteenpäin kohti toteutusta.

Monissa urakoissa hankkeen pääsuunnitteluvastuu on tilaajalla. Pääurakoitsija kuitenkin saa kontolleen suunnitteluohjauksen, projektinjohtovastuun sekä urakoinnin. Hankinnat ja työmaan urakoitsijat tulevat myös pääurakoitsijan eli AHS Controlin kautta. Edellä mainittujen tahojen lisäksi päiväkodilla voi olla tilaajan ja loppukäyttäjän välimaastossa myös oma operaattorinsa.

Hankinnan rooli rakennusliikkeessä

Niko kertoo AHS Controlin ketterän organisaation jakautuvan muutamaan osaan. Toimitusjohtaja ja toinen perustajista eli Samppa Ahola johtaa laskentaa ja myyntiä. Sampan velipoika Hannes Ahola, joka on myös yrityksen toinen perustajista, johtaa operatiivista toimintaa. Molemmat yrittäjäveljekset ovat vahvasti työmaataustan ymmärtäviä insinöörejä.

Rakennuspäällikön ja sen alaisuudessa olevien työpäälliköiden kanssa hankinta vastaa urakoiden hankinnoista. KVR-urakoiden siirryttyä Oulun seudun lisäksi muualle Suomeen, toimihenkilöitä istuu Limingan lisäksi nyt myös Vantaalla. Nikon lisäksi tapaamme Vantaan toimistolla Etelä-Suomen työpäällikön Teemu Ojalan sekä vastaavan työnjohtajan Jorma Varjuksen.

"Oman työurani aikana olen päässyt näkemään hankkeiden kokoluokan kasvamisen. Esimerkiksi Metsolan koulu Helsingissä oli silloin meille laaja kokonaisuus, mutta nykyään saman kokoluokan hankkeet ovat meille arkipäivää. Haluamme keskisuureksi valtakunnalliseksi rakennusliikkeeksi, mutta emme rakettimaisella nousulla tai laadun kustannuksella."

Kappalemäärällisesti AHS Controlin kokoinen rakennusliike kykenee rakentamaan fiksusti 5-10 suurta hanketta koosta riippuen vuositasolla. Hankintoja tehdään samanaikaisesti käynnissä oleviin projekteihin. Pohja-ja perustustoimijana Perustava on neuvotellut urakoita sekä yrityksen hankinnan että työpäälliköiden kanssa.

"Esimerkiksi Perustava lähtee tarjoamaan työpiirrustusten tai toteutussuunnitelmien perusteella omaa perustusurakkaa ja tarjoaa samalla omaa näkemystä järkeviin perustusratkaisuihin haastavissakin toteutusolosuhteissa. Hankintavaiheessa saadaan paljon hyödyllistä tietoa suunnitteluohjaukseen ja ne tulevat näissä urakkaneuvotteluissa ilmi. Pätevä urakoitsija haastaa kaikkea tekemistä toteutuskelpoisempaan ja järkevämpään suuntaan."

Onnistunut kumppanuus ammattirakentajien kesken

Perustavalla on tiedossa, että maarakennus, perustukset, runko-ja vesikatto sekä ulkopuoliset rakenteet muodostavat tyypillisesti rakennushankkeen suurimmat kustannuserät hankinnan näkökulmasta. Ahtaat tontit tai haastavat rakennusympäristöt asettavat pohja-ja perustustyöt vielä isompaan arvoon.

"Perustavalla on ollut kyky laajentaa omia urakkasisältöjä perustusten ulkopuolelle ja tällöin pääurakoitsijan kannalta tympeitä urakkarajoja tai odotuksia ei pääse tapahtumaan. Hankinta keskustelee päivittäin omien vastaavien työnjohtajien ja työpäälliköiden kanssa siitä, mitä kussakin projektissa arvostetaan ja arvotetaan."

Perustavan ja AHS Controlin yhteistyötä on tehty jo vuodesta 2014 lähtien. Ensimmäinen yhteinen kohde pääkaupunkiseudulla oli luhtitaloyhtiö Vantaan Hiekkaharjussa. Niko oli itse mukana neuvottelemassa mm. Saunarannan päiväkodista Liminkaan sekä hoivakodista Merijärvelle. Nyt viimeisimpänä toteutuksina Perustava on tehnyt perustukset mm. Espoon Kuurinkallion hoivakortteliin sekä Kutomokujan päiväkotiin Helsinkiin.

"Rakennusalalla riittää kun tehdään se mitä on luvattu ja sovittu. Perustavan kanssa viestintä on ollut avointa suuntaan ja toiseen, ja kaikki epäselvyydet uskalletaan käydä läpi jo ensimmäisissä neuvotteluissa. Jokaiseen projektiin lähdetään aina kumppaneiden kanssa nollatilanteesta, mutta kyllä se helpottaa kunkin urakoitsijan omia neuvotteluasemia, kun aiempi työmaa on hoidettu onnistuneesti alusta loppuun."

Kuvat ja teksti: Valtteri Karjula

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Blogin uusimmat

22.6.2023
Osana AHS Controlin uudistuotantoa Perustava on päässyt toteuttamaan perustukset jo monen yrityksen…
22.6.2023
Maviko Oy toimittaa ja urakoi sähköasemia avaimet käteen periaatteella. Tyypillisesti sähköasemia…
13.6.2023
Vimpelin Vedossa pesäpalloa pelaava Olli Heikkala rakennuttaa parhaillaan Jyväskylään perheen uutta…
09.5.2023
Helsingin Jollakseen rakentava Sami Ehoniemi valitsi tontin ja tulevan talon väliin Perustava…
05.5.2023
Petri Tuominen rakennutti 136 neliöisen hirsitalon. Perustuskumppanin valintaan vaikuttivat mm.…
21.4.2023
LWI-WaBek Oy rakennutti Turkuun uuden tukkuvaraston. Perustava urakoi hallin kokonaistoimituksena.…