PERUSTAVA-PÄIVÄ

Jukka Jalonen - Menestyvän tiimin rakentaminen


Leijonien päävalmentaja, kaikille tuttu Jukka Jalonen, sai kaksisataa perustavalaista istumaan penkeissään tunnin verran täysin hiiskumatta. Sopivasti jääkiekkomaailman yksityiskohdista  ja yleispätevästä valmennuspuheesta koostuva luento sai Perustavan väeltä hyvää palautetta.


Jalonen jakoi sovelluskelpoisia vinkkejä kaikille, joiden tulisi työssään kyetä toimimaan osana isompaa porukkaa, joukkuetta. Luennossa korostuivat kaikille tutut teemat: tiimihenki, ahkeruus, oikeudenmukaisuus ja tavoitteellisuus. Kuinka nämä viedään käytäntöön arjen tiimityössä? Mitä Perustavan väki voisi oppia jääkiekkomaailmasta matkallaan voittavaksi joukkueeksi?

Ihmisläheisyys jääkiekossa ja perustustyömaalla?

Jalonen kertoi haluavansa tutustua jokaiseen pelaajaan lyhyen maajoukkuetyöskentelyn aikana mahdollisimman hyvin. 

”Ehdimme nähdä kohtuullisen harvoin ja vähän aikaa kerrallaan. Haluan tietää, ketä valmennan. Mikä on perhetilanteesi? Mikä sinulle on elämässä tärkeää ja tavoiteltavaa? Lähetän kysymyspatteriston kaikille pelaajille ennen yhteistyön aloittamista.”

Tilanne, jossa tapaamiset ovat lyhyitä ja harvoin tapahtuvia, on lähes kaikille perustavalaisille tuttu. Yksiköt toimivat kohtuullisen laajalla alueella ja arkiset kohtaamiset jäävät usein pintapuolisiksi.

Yksi yrityksemme arvoista on ihmisläheisyys. Haluamme, että töihin aamulla saapuva kokee itsensä kohdatuksi myös muunakin kuin työntekijänä. Perhetilanne, terveyshuolet tai yksityiselämän isot päätökset vaikuttavat väistämättä myös työhön. On tärkeää, että työntekijöillä on työn ohessa mahdollisuus vaihtaa myös yksityiselämän kuulumisia. 

Jalonen nosti yhteiset arvot ja niiden selkeyttämisen koko joukkuetyön ensimmäiseksi asiaksi. 

”Käymme ensimmäisessä palaverissa läpi, mitä ovat tämän joukkueen arvot. Arvojen mukaan toimimalla meillä on mahdollisuus menestyä.”

Leijonien arvoihin oli listattuna muun muassa kyky sietää erilaisia persoonia ja vaikeita hetkiä, rohkeus kysyä ja kyseenalaistaa sekä luottamus itseen ja kaveriin. 

”Kysymiselle ja kyseenalaistamiselle on aikansa ja paikkansa. Silloin kun tehdään, ei spekuloida. Sen aika on ennen tai jälkeen harjoituksen.”
 


”Käymme ensimmäisessä palaverissa läpi, mitä ovat tämän joukkueen arvot. Arvojen mukaan toimimalla meillä on mahdollisuus menestyä.”


Virheet ovat kehityksen edellytys – milloin on hyvä hetki mokata? 

Yleisöstä tuli tiukka kysymys: ”Epäonnistumisia tulee väkisin. Milloin on hyvä hetki mokata?”

Niinpä, siinäpä vasta dilemma. Kehitys tapahtuu harvoin pelkkien onnistumisten kautta. Jalonen vastasi, että yhtäkään peliä ei lähestytä asenteelle ”otetaan se epäonnistuminen tähän kohti.”

”Ikinä ei haluaisi hävitä, mutta joskus vain hävitään. Jos jotain voi sanoa, niin kannattaa hävitä mieluummin ennen ratkaisevaa peliä kuin ratkaisevassa pelissä.”

Perustavan kasvu on ollut viime vuosien aikana vauhdikasta ja oppimaan on päästy myös virheiden kautta. 

”Jatkuvat onnistumiset laskevat vaatimustasoa. Sanoisin, että keskinkertaisen joukkueen valmentaminen on jopa helpompaa kuin joukkueen, joka koostuu huippupelaajista. Kun ollaan altavastaajina, positiivisen kautta valmentaminen nousee vielä tärkeämpään rooliin. Huippupelaajia on vaikeampi valmentaa, jos kaikille ei löydy täydellisesti odotuksiaan vastaavaa roolia.”
 


”Tärkeintä on, että joukkueessa ei ole kahden tai kolmen kerroksen väkeä. Jokaista tekijää pitää arvostaa roolista riippumatta ihan yhtä paljon.”



Roolituksen merkitys korostuu myös Perustavalla. Oikeiden ihmisten löytäminen oikeisiin tehtäviin on haastavaa työtä.

”Jääkiekkomaailmassa rekry on tehty melko helpoksi: jos olen kiinnostunut jostain pelaajasta, pääsen katsomaan kaikki hänen viime aikaiset pelit vaihto vaihdolta ja saan hyvän käsityksen hänen osaamisestaan. Normaalissa työelämässä tällainen ei ole mahdollista. Joukkuehengen kannalta on tärkeää, että jokainen tekijä on muutakin kuin paperilla hyvä. Tekninen osaaminen ei aina ratkaise kaikkea.”

Perustavalla roolitusta hiotaan jatkuvasti ja talon sisällä onkin useampia työntekijöitä, jotka ovat vuosien varrella siirtyneet tehtävästä toiseen. 

”Tärkeintä on, että joukkueessa ei ole kahden tai kolmen kerroksen väkeä. Jokaista tekijää pitää arvostaa roolista riippumatta ihan yhtä paljon.”

Miksi Suomi voitti MM-kultaa 2019? Perustava alansa parhaaksi työpaikaksi 2022?

Hyvä joukkuehenki, tasainen peluuttaminen, keskittyminen olennaiseen ja onnistunut tilannejohtaminen. Nämä asiat Jalonen listasi kevään 2019 menestyksen aineksiksi. 

”Laadukas erikoistilannepelaaminen ratkaisee myös paljon. Lisäksi mukana oli paljon onnea.”

Tässä yksinkertaisuudessaan resepti kahdelle seuraavalle vuodelle. Ehkä vuonna 2022 voimme analysoida onnistumisemme aineksia samoilla sanoilla?

 

Katso alla olevasta vlogista Jukka Jalosen haastattelu sekä muita tunnelmia Perustava-päiviltä!

Blogin uusimmat

13.3.2024
Perustavan toimitusjohtaja Sampo Jäntti vieraili Rakennetaan yhdessä ry:n podcastissa. Kuuntele…
20.10.2023
Rakennustyöt alkavat välittömästi ja projekti valmistuu vuoden 2024 loppuun mennessä.
04.9.2023
Perustava Oy ja rakennusyhtiö SRV ovat sopineet Äänekoskelle rakennettavan Metsä Woodin Kerto…
28.8.2023
Orimattilan kaupunki järjestää tonttipäivän Virenojalla tiistaina 5.9.2023 klo 16-19. Perustava on…
26.6.2023
Perustava-konsernin emoyhtiö Perustava Group Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi on nimetty 22.6.2023…
14.6.2023
Uusi sarja jatkaa suositun Äkäslompolo-sarjan jalanjäljissä. Sarjan päähenkilönä toimii asentajamme…