URATARINA

Asentajat Petteri Hietanummi ja Jere Väärälä

Rauman Tuomoniemessä omakotitalotyömaalla perustusten valumuotit rakentuvat vauhdilla. Asentajat Petteri Hietanummi ja Jere Väärälä ovat juuri palanneet kolmen viikon kesälomilta takasin töihin.


"Eilen valettiin tähän antura, tänään valetaan sokkeli ja huomenna puretaan muotit. Omakotitalon perustukset ilman anturaa ottavat kaksi päivää, anturan kanssa kolme", Petteri kertoo.

Molempien miesten taustat ovat rakennusalalla. Sekä Petterin, että Jeren kokemuksen mukaan talonrakentajan koulutuksella Perustavalle oli helppo sopeutua.

"Vajaa kaksi vuotta sitten laitoin Perustavan kotisivujen kautta avoimen hakemuksen. He soittivat haastatteluun ja tärppäsi", Jere kertoo. Betonielementtien parissa aiemminkin työskennellyt Petteri aloitti työt samana päivänä kuin Jere. Puolentoista vuoden kokemuksen perusteella kumpikaan miehistä ei keksi työstä valitettavaa.

"Aivan kai sitä viihtyy, ei ole tarvinnut työpaikan vaihtoa pohtia", Petteri juttelee.

Hyvän työpaikan elementit

Jeren ja Petterin mielestä hyvässä työpaikassa työn saa tehdä rauhassa ja tekijään luotetaan. Hyvät työkalut mahdollistava keskittymisen olennaiseen, työhön. Asentajan työtä he kuvailevat itsenäiseksi ja melko vapaaksi.

"Se, että työnjohtaja tekee työnsä oikein ja ajallaan, helpottaa meidän työtä paljon. Selkeästi meihin luotetaan, kun esimies ei ole jaloissa pyörimässä koko ajan", Jere naurahtaa. Perustavalla asentajat työskentelevät urakkapalkalla. Urakkapalkka motivoi ja mahdollistaa suuremmat tienestit. Laatulisät takaavat sen, että työn laadusta ei tingitä.

"Tuntitöissä ei pääse näille palkoille. Urakkapalkalla jokainen voi itse vaikuttaa siihen, paljonko rahaa tulee", Petteri sanoo.

Palkan lisäksi Perustavan tarjoamia kannustimia ovat muun muassa tupakoimattomuuslisä ja liikuntasetelit. Fyysinen työ ja kuntosaliharjoittelu ovat pitäneet Jeren ja Petterin hyvässä kunnossa.

"Saikkupäiviä emme ole pitäneet puolentoista vuoden aikana yhtäkään", Jere kertoo.
 


"Se, että työnjohtaja tekee työnsä oikein ja ajallaan, helpottaa meidän työtä paljon. Selkeästi meihin luotetaan, kun esimies ei ole jaloissa pyörimässä koko ajan."Kun Petteri ja Jere aloittivat työnsä Perustavalla vajaa kaksi vuotta sitten, he saivat lyhyen perehdytyksen ja siirtyivät työmaalle oppimaan lisää.

"Nykyään perehdytykseen panostetaan vielä enemmän. Esimerkiksi Tampereen seudulla on koko ajan yksi työntekijä, joka tekee pelkkää perehdyttämistä", Petteri kertoo. Asentajan työnkuvaan kuuluu myös työn dokumentointi.

"Kuvataan täällä työmaalla jokainen työvaihe ja lisätään ne meidän sähköiseen MUOTTI-järjestelmään, samoin kuin mittauspöytäkirja ja dokumentit käytetyistä materiaaleista. Urakkaa ei saa merkattua valmiiksi ennen kuvien lisäystä", Jere selittää.

Aamiainen hotellissa vai hallilla?

Petteri ja Jere työskentelevät pääsääntöisesti Pirkanmaalla. Työparin toiminta-alue ulottuu kuitenkin laajalle ja reissupäiviä kertyy vuodessa kymmeniä. Työparin merkitys työssä viihtymisessä on sekä Jeren että Petterin mukaan merkittävä. Urakkaluontoisessa reissutyössä hyvä työpari on erityisen tärkeä.

"Perustavalla saa vaikuttaa omaan työpariin. Hyvä työpari on itselleni tärkeä juttu, kiva kun voi vähän heittää juttuakin työnteon ohessa", Jere juttelee.

"Reissuhommat on ihan ok, jos ei koko ajan tarvitse olla reissun päällä. Reissuihin pitää suhtautua niin, ettei stressaa turhia", Petteri sanoo. Reissussa ollessaan työntekijät majoittuvat yleensä hotelleissa.

"Tuntuu, että reissuhommissa työmailla on vähän väljempi aikataulu. Tai ehkä se johtuu siitä, ettei ole illalla kiire kotiin ja siksi tehdään pidempää päivää", Petteri nauraa. Kun työmaat ovat Tampereen seudulla, aamut alkavat Lempäälän hallilta noin seitsemän aikaan.

"Hallilla on joka aamu tarjolla aamupalaa. Siinä syödessä on mahdollisuus vaihtaa työkavereiden kanssa kuulumisia", Petteri kertoo.

Ulkotyössä sataa ja paistaa

Talvisaikaan ulkotyö kysyy luonnetta, sillä betonivalut Perustavan kehittelemin menetelmin eivät katso säätä tai vuodenaikaa. Talviperustus-sivulle

"Talvella työmaat ovat hieman hitaampia tehdä. Tässä työssä ei saa pienen pakkasen tai vesisateen antaa häiritä", Jere sanoo.

"Kylmä ei haittaa. Jos lunta tulee paljon, joutuu suojaamaan enemmän", Petteri kertoo. Paras fiilis työmaalla saavutetaan urakan loppupuolella, kun kaikki näyttää menneen nappiin.

"Kun saa muotit purettua ja mitat ja korot täsmäävät", on hyvä fiilis, Petteri kertoo.