PWS - PERUSTUKSET MYÖS TALVELLA!

Perustava Winter Secure (PWS) on Perustavan kehittämä kokonaisvaltainen paikalla valettavien betoniperustusten suojausjärjestelmä. 
PWS mahdollistaa turvalliset talvivalut ja se muodostuu seitsemästä (7) osasta:

1. Sorapatjan suojaus
Sorapatjan esisuojauksesta vastaa aina rakentaja. Valmiiksi tiivistetylle ja tasatulle (+/- 20 mm) sorapatjalle levitetään välittömästi sen valmistumisen jälkeen kauttaaltaan (routaeristysrajoja myöten) 10 mm vahvuinen routamatto. Tämän päälle asennetaan vähintään yksi EPS/XPS-eristekerros. Eristeiden päälle asennetaan kevytpeite mm. helpottamaan mahdollisen päälle satavan lumen poistoa. Lumi tulee olla poistettuna peitteen päältä ennen perustustöiden aloitusta.

2. PWS-lämpömuotit
Talvella työt alkavat siten, että Perustavan asentaja poistaa ensin sorapatjan suojauksen päällimmäiset kerrokset eli kevytpeitteen ja maanvaraisen lattian kohteissa myös EPS-eristeen ennen muotin asennusta. Puualapohjaisissa tilaelementtitaloissa ei suojauksessa tarvita routamattoa lainkaan, ja suunnitelman mukainen eristekerros (yleensä XPS 2x50 mm) jätetään perustuksen alle. Talvella perustuksen teossa käytetään PWS-lämpömuotteja, joiden avulla valmisbetonissa oleva lämpö ei karkaa sisä- tai ulkomuotin läpi "harakoille".

3. Betonin runkoaineen esilämmitys
Valmisbetoni toimitetaan työmaalle talvikohteissa aina esilämmitettynä. Betonin valmistukseen tarvittava vesi lämmitetään sitä kuumemmaksi mitä kylmempi valupäivän sää on. Runkoaineen esilämmityksen avulla betonin kovettumiseen tarvittava reaktio saadaan käynnistymään työmaalla nopeasti, jolloin betoni ehtii saavuttaa lujuutensa ennen jäätymistä. Reaktiossa betonin lämpötila nousee kymmeniä asteita, joten se lämmittää myös itse itseään.

4. Betonin kovetuskaapeli (vaatii sähkön, 16 A voimavirta)
Työmaalla tulee olla aina sähkö käytettävissä ennen töiden aloitusta. Talvella tämä on erityisen tärkeää. Sähköä tarvitaan mm. itsesäätyviin betonin kovetuskaapeleihin, jotka asennetaan raudoituksiin ennen betonointia. Kaapelit ovat kertakäyttöisiä, mutta lisälämmöllään ne auttavat ja nopeuttavat betonin kovettumista ratkaisevasti.

5. Valun jälkeinen mekaaninen suojaus
Valumuotin yläpinta eristetään välittömästi betonoinnin ja korkoon hiertämisen jälkeen solumuovilla, jotta lämpö ei pääse haihtumaan betonista niin nopeasti.

6. Betonin lämpötilan reaaliaikainen seuranta
PWS-suojausjärjestelmän vahvin lenkki on Perustavan työnjohdon käytössä oleva betonin lämpötilan reaaliaikainen seuranta. Valuun asennettavilla antureilla ja mobiilisovelluksella betonin lämpötilan kehittymistä voidaan seurata käytännössä reaaliajassa, mistä on hyötyä esimerkiksi silloin kun pakkanen iltaa kohti äkillisesti kiristyy. Betonin lämpötilan laskiessa liian alas järjestelmä aiheuttaa hälytyksen, minkä seurauksena voidaan ryhtyä nopeasti tarvittaviin toimenpiteisiin - jopa keskellä yötä. Tarvittaessa järjestelmällä voidaan osoittaa jälkikäteen betonin lämpötilan ja lujuuden kehittyminen esimerkiksi viimeisen 12 tunnin aikana.

7. Lisälämmitys (ei vakiona talvitoimituksissa)
Kovilla pakkasilla betonin lämpötilan kehittyminen saattaa hidastua niin paljon, että tarvitaan em. toimenpiteiden lisäksi vielä ulkopuolista lisälämmitystä. Tämä toteutetaan tyypillisimmin polttonestelämmittimillä ja mekaanisella suojauksella ja on kestoltaan lyhytaikaista.

Talviperustusohjeen voit ladata täältä: 

Talviperustusohje (128,0 KB)

 

”Siinä katselin terassiltani naapurin tontille, kun aamuaurinko paisteli ensimmäisiä säteitään. Olivat eilisiltana tuoneet kamppeensa, nyt oli jo kohta puolet muoteista paikallaan murskeen päällä. Toinen asentaja laittoi raudoituksia, toinen kuulosti varmistavan puhelimessa betonitilauksen huomiselle. Tehokasta meininkiä, mietiskelin.”

 
 

KARISTON HANSKI

 

Bisnode Suomen Vahvimmat Tutustu esitteeseemme AAA