Kuva

Suunnittelija

Taru Furu

Seinäjoen toimistolla rakennusinsinööri Taru Furu työstää paalutettavan kellarin perustussuunnitelmia. Kellarien suunnittelu on Tarun sanojen mukaan kärsivällisyyttä vaativaa pientä näpertelyä. Keväällä 2017 valmistunut, ja tuolloin Perustavalta vakituisen paikan saanut suunnittelija viihtyy työssään erinomaisesti.

 

- Koulussa ollessani betoni ei materiaalina kiinnostanut minua lainkaan. Tein opinnäytetyön puurakennesuunnittelusta, ja ajattelin, että teen hetken betonihommia ja haen sitten muualle töihin, Taru kertoo.

 

Vaan toisin kävi. Työn monipuoliset kehittymismahdollisuudet ja innostava työporukka veivät mennessään.

 

- Tämä työ yllätti minut ihan täysin! Nyt kun olen tehnyt betonin parissa töitä, se on auennut minulle materiaalina ihan eri tavalla. Olen alusta asti tykännyt ihan älyttömästi, Taru kertoo.

Alavalinta rakentamisen parissa oli Tarulle selkeä.

 

- Isäni on rakennusmies, ja olen kotona aina ollut mukana rakennus- ja korjaushommissa, kun olemme esimerkiksi uusineet ulkoverhousta tai rakentaneet saunaa, Taru kertoo.

 


"Tämä työ ei sovi huithapelille” – suunnittelijalta vaaditaan kärsivällisyyttä


 

Kuva

 

- Rakennesuunnittelijalta vaaditaan kykyä keskittyä omaan työhönsä ja pikkutarkkaan tekemiseen. Tämä työ ei sovi huithapelille, Taru hymyilee.

 

Joskus töitä tehdään tiukalla aikataululla. Myös paineen alla tulisi onnistua virheettömien suunnitelmien teossa.

 

- Pyrimme tekemään suunnitelmat niin, ettei niitä vahingossakaan voi ymmärtää väärin. Perustavan arvot sopivat omiini, panostamme laatuun ja huolellisuuteen, Taru kertoo. Työn parhaiksi puoliksi Taru nostaa kehittymismahdollisuudet ja hyvän työilmapiirin.

 

- Pääsen tekemään jatkuvasti haastavampia ja suurempia kohteita. Aluksi tein maavaraisten omakotitalojen perustussuunnitelmia, sen jälkeen paalutettavia kohteita, ja nyt esimerkiksi rinnetonteille rakennettavien omakotitalojen kellarielementtisuunnittelua. Työssä eteneminen huomioidaan, hyvin tehdystä työstä saa aina kiitosta, Taru kertoo.

 

Mieleenpainuvin työtehtävä Tarulle on ollut Helsingin Alppikylään valmistunut suuri kohde, jonka työstäminen tuntui aluksi haastavalta.

 

- Kohteessa oli kolme paalutettavaa rivitaloa, joiden lattiat tulivat eri tasoihin. Se vei paljon aikaa ja oli siihen mennessä minun haastavin kohde. Oli hienoa huomata, kuinka sekin valmistui, kun vain alkoi hommiin, Taru muistelee.

 

Seinäjoella työskentelevät suunnittelijat ovat aktiivisesti yhteydessä myös muualla työskenteleviin perustavalaisiin, myyjiin ja työnjohtajiin.

 

- Myyjä perustaa myymänsä kohteen Perustavan itse kehittämään MUOTTI-järjestelmään ja varmistaa, että asiakas on ladannut kaikki tarvittavat lähtötiedot omassa näkymässään. Seuraavaksi me täällä toimistolla katsomme, kenen aikatauluihin ja osaamiseen työ sopisi, Taru kertoo.

 

Työssä kehittyminen näkyy kiitoksen lisäksi myös palkassa

 

Suunnittelijan työpäivä kuluu pitkälti toimistossa. Suurin osa Perustavan suunnittelijoista työskentelee kuukausipalkalla, mutta myös urakkatyöhön on mahdollisuus. Taru kertoo tekevänsä toisinaan vapaa-ajalla urakkahommia.

 

- Peruspalkka tässä työssä on hyvä, ja kehitys sekä lisääntynyt vastuu palkitaan, Taru kertoo.

 

Taru toimii Seinäjoen toimistolla tiiminvetäjänä. Hiljattain muodostetut tiimit ovat selkeyttänet työnkuvaa.

 

- Jokaisella tiiminvetäjällä on vastuullaan kaksi tai kolme työntekijää, joiden suunnitelmat tarkastamme. Meillä on toimistolla mahtava porukka ja hyvä työilmapiiri. Kaikki auttavat kaikkia, eli jos joskus olenkin poissa, tiimini ei suinkaan jää ilman apua, Taru kertoo.

 

Kaikki Perustavan työntekijät on vakuutettu myös vapaa-ajalla voimassa olevalla tapaturmavakuutuksella. Sporttipassi, tupakoimattomuuslisä ja firman tarjoamat välipalahedelmät kannustavat terveellisiin elämäntapoihin.

 

- Perustavalla on välillä erilaisia kampanjoita työntekijöille. Esimerkiksi viime keväänä teimme koko porukan kanssa matkan Kroatiaan, kun tietty liikevoittotavoite ylittyi. Se oli tosi hieno reissu! Oli mukava tavata muilla paikkakunnalla työskenteleviä kollegoita, joiden kanssa oli useasti puhunut puhelimessa, muttei koskaan tavannut, Taru kertoo.

 

 

 

MEILLE TÖIHIN

 
 
 
 

”Siinä katselin terassiltani naapurin tontille, kun aamuaurinko paisteli ensimmäisiä säteitään. Olivat eilisiltana tuoneet kamppeensa, nyt oli jo kohta puolet muoteista paikallaan murskeen päällä. Toinen asentaja laittoi raudoituksia, toinen kuulosti varmistavan puhelimessa betonitilauksen huomiselle. Tehokasta meininkiä, mietiskelin.”

 
 

KARISTON HANSKI, LAHTI

 

Bisnode Suomen Vahvimmat Tutustu esitteeseemme AAA