UKK Perustukset

PERUSTAVA  |  UKK

Usein kysytyt kysymykset - perustukset ja perustussuunnittelu


Tällä sivulla käydään läpi millaisia kysymyksiä asiakkaamme esittävät meille.

Mitä perustussuunnittelu pitää sisällään?

Yleisesti ottaen perustussuunnitelmissa ja perustussuunnittelussa perustukset mitoitetaan tontin maaperään sopivaksi. Sen lisäksi suunnitellaan salaojat sekä routasuojaus, radonputkisto ja radontiivistys. Etelä-Suomen kunnissa perustussuunnitelmia on vaadittu jo pidempään, mutta maakuntiinkin vaatimukset ovat vähitellen tulossa. 

Mitä hyötyä perustussuunnitelmista on?

Kun perustuksiin liittyvät suunnitelmat on tehty etukäteen ja toimintatavat mietitty ennalta, on työ sujuvampaa kohteessa. Perustussuunnitelma auttaa säästämään kustannuksissa, koska toimintamallit ja sopivat perustusratkaisut ovat mietitty etukäteen. Ongelmalliset asiat voidaan ratkaista valmiiksi ja työmaalla voidaan keskittyä itse asiaan eli perustustyöhön ja valuperustuksien toteutukseen.

Mikä on oikea aika tilata perustukset?

Mitä kuuluu Perustavan perustussisältöön?

Kohteesta riippuen perustuskokonaisuuteen kuuluu yleensä betonit, raudat, sokkelit varauksineen, sokkelissa kiinni olevat pystyeristeet, muottityöt ja asennustyöt.

Paalutuskohteessa perustuskokonaisuuteen kuuluu yleensä näiden lisäksi paalupisteiden suunnittelu, paalutus teräspaaluilla sekä ontelolaatat reikineen eli varauksineen, mikäli lvi-suunnitelmat ovat valmiina.

Kellarirakenteisiin kuuluu kellariin liittyvät suunnitelmat arkkitehtikuviin perustuen kuten anturoiden, elementtien, onteloiden ja porrasaukkojen suunnitelmat, salaoja-, radon- ja routasuunnitelmat. Kellarikohde sisältää myös välipohjan ja kellarin betoniseinät porrasaukkoineen. Perustavan jäljiltä kellari on periaatteessa lattiavaluja vaille valmis.

Perustusaikataulu: "Soittelenko liian myöhään? Tarvitsisin perustukset ensi viikolla..." 

Perustusten aikataulu riippuu aina kohteesta sekä Perustavan kunkin yksikön silloisesta työtilanteesta. Kesä on luonnollisesti kiireisempää aikaa rakentajien keskuudessa, mutta muuten työkuorma jakautuu tasaisesti ympäri vuoden. Perustavan suosituksena on yhteydenottaminen ensimmäisen kerran siinä vaiheessa, kun talotoimitusviikko on tiedossa. Harvoin asiakas on liian aikaisin yhteydessä. ”Maakunnissa saamme usein järjestymään perustustyöt pikaisellakin aikataululla, mutta pääkaupunkiseudulla kannattaa ehdottomasti olla ajoissa liikkeellä.” kertoo Juha Ketonen.


Erityisesti pääkaupunkiseudulla kannattaa ehdottomasti olla ajoissa liikkeellä. Mitä aiemmin olet meihin yhteydessä, sitä paremmin voimme auttaa. Voit hyvin kysyä meiltä apua ja vinkkejä jo tontin valinnassa, vaikka tarkempia hinta-arvioita varten tarvitsemme aina suunnittelukuvia ja maaperätutkimusta. Kun pyydät tarjousta, riippuu aina kohteesta, milloin Perustavaan kannattaa olla yhteydessä, mutta yleisenä nyrkkisääntönä tarjouksen pyytämiselle voi pitää rakennuslupavaihetta.

Juha Ketonen, Perustava


 

Mikä on oikea aika tilata perustukset?

Tarvitseeko tontille sähkö- ja vesiliitännät perustustöitä varten?

Tontilla sähköä tarvitaan Perustavan käyttämiä lämmityskaapeleita varten, eli sähköt olisi hyvä olla tontilla ennen perustustöiden aloittamista. Käyttämämme laitteet toimivat akuilla, joten joissakin tapauksissa voimme pärjätä ilman sähköä, mutta hyvä sitä olisi olla.

Tontilla ei tarvitse olla vettä. Perustuksia varten betoni tuodaan valmiina työmaalle ja autoissa on tarvittavat vesisäiliöt mukana.

Kuka merkkaa talon nurkat ja pitääkö ne olla merkattuna ennen kuin Perustava tulee paikalle?

Sepelipetiin tulisi olla merkattuna talon nurkat, jotta perustukset tehdään oikeaan paikkaan. Talon nurkat merkataan yleensä kunnan tai kaupungin toimesta useimmissa kunnissa.

Tarvitseeko asiakkaan tulostaa jotakin kuvia tai dokumentteja Perustavalle?

Perustusten teon yhteydessä asiakkaan ei tarvitse tulostaa mitään vaan saamme kaiken tarvittavan tiedon perustussuunnitelmasta sekä meidän käyttämästä MUOTTI-järjestelmästä. Luonnollisesti tarjouspyyntövaiheessa sekä tilausvahvistusta tehdessä asiakas toimittaa kuvat Perustavalle.

Mikä on oikea aika tilata perustukset?

Kuinka kauan perustustöihin kannattaa varata aikaa?

Maanvaraisissa kohteissa omakotitalon perustustöihin kuluu aikaa noin 2-3 päivää ja omakotitalon ja autotallin perustustöiden kokonaisuudessa noin 4-5 päivää. Paalutettavat kohteet vievät hiukan enemmän aikaa ja esimerkiksi omakotitalon paalutettavat perustukset ontelolaatoilla vievät aikaa noin 5 päivää. ”Kaikki aikataulut ovat aina tapauskohtaisia”, Juha korostaa.

Kuinka pian perustusten teon jälkeen rakennukseen saa tehdä sisätäyttöjä?

Maanvaraisessa kohteessa on hyvä odottaa päivä tai pari muottien purun jälkeen kelistä riippuen ennen kuin sisätäyttöjä tehdään. Kiiretapauksessa sisätäyttöjä on mahdollista tehdä nopeamminkin, mutta suositus on odottaa 1-2 päivää muottien purun jälkeen.

Miksi juuri Perustavalta kannattaa pyytää tarjous perustuksista?

Kysyminen ei maksa mitään, etkä voi hävitä, joten aina kannattaa pyytää tarjousta ja kysyä neuvoja! Voit saada kullanarvoisia vinkkejä ja selkeitä kustannussäästöjä, ja mikä parasta, Perustava pystyy toteuttamaan taloosi perustukset asiantuntevalla ja ammattitaitoisella otteella. 


Tällä videolla käydään läpi tyypillisimmät tasamaan perustamistavat: maanvarainen alapohja ja tuulettuva kantava alapohja.

Sokkelibattlessa keskustellaan siitä, kumpi on parempi valusokkeli vai harkkoperustus? Keskustelemassa Perustava Kuopion yksikön päällikkö Jani Tuppurainen ja Perustava Joensuun myyjä Jussi Savolainen.


Haluatko apua maaperätutkimuksen, maarakennuksen*, perustusten, kellariperustusten tai tukimuurin kanssa? Jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella.

Emmitkö kysyä? Ei kannata. Et menetä mitään, mutta voit hyötyä paljon. Emme vaivaa sinua jälkeenpäin turhaan, jos yhteydenotto ei johda yhteistyöhön.

Pakollinen
Pakollinen
Pakollinen

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

 • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
 • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
 • Palvelemme sinua tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
 • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella – kiinteällä urakkahinnalla. Näin kaikki perustamiseen liittyvä on yhden toimijan hallussa ja urakkarajat pysyvät selkeinä.
 • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

 • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
 • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
 • Maanrakennuksen Heinolasta Helsinkiin alueella
 • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
  (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
 • Tukimuurit
 • Kellarit ja kivirungot
 • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>


 

Lisätietoa rakentamisesta
#
Tällä sivulla kootusti tietoa aiheesta perustukset, perustusten hinta, perustussuunnittelu. Tällä sivulla käydään läpi millaisia kysymyksiä asiakkaamme…
#
Perustava urakoi maanrakennustyöt kokonaisurakkana Heinolasta Helsinkiin.
#
Maaperätutkimuksessa selvitetään maaperän koostumus, kantavuus, pinnan muodot sekä esimerkiksi pohjaveden taso.
#
Paaluperustuksen hinta pystytään laskemaan ennustavasti maaperätutkimuksen ja pohja-ja asemakuvien perusteella.
#
Talon perustukset tulevat ajankohtaiseksi silloin, kun tontti on hankittu ja maaperätutkimus tehty.