hirsitalon rakentaminen hirsitalon perustukset

PERUSTAVA  |  RAKENTAJAN VINKIT

Paalutus huolestuttaa rakentajaa usein tarpeettomasti

Omakotitaloja rakennetaan entistä useammin pehmeän maan rakennuspaikoille. Monilla paikkakunnilla parhaat tonttipaikat on jo rakennettu. Samalla paalutus huolestuttaa monia omakotitalorakentajia, ja tarpeisiin täysin sopiva rakennuspaikka saattaa sen vuoksi jäädä kokonaan rakentamatta. Paalutus on kuitenkin selkeä, hallittu, vuodenajasta riippumaton ja nopeakin toimenpide omakotitalotonteilla. Perustava Paalutuksen liiketoimintajohtaja Matti Saarikoski hälventää tässä artikkelissa tontinetsijän turhia paalutushuolia. 

Paalutus siirtää rakennuksen kuorman maaperään

Paalutus on omakotitalon pohjatöihin liittyvä työvaihe, jossa maaperään isketään säännöllisin välein teräs- tai betonipalkkeja. Paalutusta tarvitaan silloin, kun maaperän kantavuus ei riitä maanvaraisille perustusratkaisuille.  Paalutuksen tarkoituksena on siirtää rakennuksen kuorma syvemmälle kantavaan maakerrokseen saakka. Näin uudelle kodille mahdollistetaan pitkäikäinen ja painumaton perustusratkaisu pehmeäänkin maaperään.

Rakennuksia on läpi vuosisatojen perustettu paalutuksen päälle sekä Suomessa että maailmalla. Tunnettuja paaluperustettuja rakennusalueita löytyy mm. Suomen Turusta ja Italian Venetsiasta. Myös Malmin lentokenttä Helsingissä on rakennettu paalutetulle suoalueelle. Alun perin paaluissa käytettiin puuta, josta siirryttiin myöhemmin betonipaaluihin ja sittemmin teräspaaluihin. Väliaikaisissa rakenteissa käytetään toisinaan edelleen puupaalutusta. Teräspaalut ovat perinteisiä betonipaaluja kevyempiä ja aiheuttavat vähemmän tärinähaittaa. Ne sopivat sekä pieniin että isompiin kohteisiin ja erityisen hyvin juuri ahtaille kaupunkitonteille, koska teräspaalutus voidaan toteuttaa pienemmillä koneilla. 

Perustava Paalutuksen liiketoimintajohtaja Matti Saarikosken mielestä teräspaalut sopivat hyvin omakotitalojen pohjille, sillä kantavuus riittää ja ratkaisu on kustannustehokas. Sokkeli on helpompi tehdä pienemmän paalun päälle, hän kertoo. Paalutuksen asiantuntija valaisee, että betonipaaluja käytetään tyypillisesti kerrostaloissa ja muissa suurkohteissa ja vain poikkeusoloissa omakotitaloissa.

Saarikosken kokemuksen mukaan asiakkaat ja asiakkaiden naapurit ovat usein huolissaan tärinästä, johon havahdutaan tyypillisesti maanrakennusvaiheessa. Tärinä johtuu ennen kaikkea käytetyistä laitteistoista eikä varsinaisesti paaluttamisesta, joka aiheuttaa vain hyvin vähäistä tärinää, hän kertoo. 

Pohjatutkimus eli maaperätutkimus määrittää tontin paalutustarpeen 

Milloin tontille sitten tarvitaan paalutusta? Tonttien paalutustarvetta ilmenee yleisimmin rannikolla vanhaan merenpohjaan perustuvilla tonteilla ja rakennuskäyttöön otetuilla suoalueilla. Paalutuksia tehdään myös tonteilla, joissa maan kuorikerroksen alta löytyy pehmeitä savikerroksia. Toisinaan paaluja on käytetty myös kantavilla maapohjilla, jolloin paalut liitetään suoraan rakennuksen kantavaan runkoon. 

Saarikoski kertoo, että tontin pohjatutkimus eli maaperätutkimus osoittaa, onko tontti todella tarpeen paaluttaa. Maaperätutkimuksen avulla selvitetään maaperän kantavuus, pinnan muodot ja pohjaveden taso. Näiden tietojen perusteella laaditaan perustamistapalausunto, joka määrittelee tarkemmin, millainen perustusratkaisu soveltuu valitulle rakennuspaikalle ja montako paalupistettä tontille lopulta tarvitaan.

Paalutuksen toteuttaminen

Saarikoski vahvistaa, että paalutus on suhteellisen nopeaa työtä: se on mahdollista toteuttaa jopa yhdessä päivässä, eikä työ ole vuodenajastakaan riippuvainen. Perustavan tyypillinen paalutusurakka kestää n. 5 tuntia. 


"Moni luulee, että talvella ei voi paaluttaa, mutta asia on itseasiassa päinvastoin. Paalu menee hyvin jäisestäkin maanpinnasta läpi. Paaluttamisesta jää ympäristöön vähemmän jälkiä jäisessä maassa.”


Tarvittavien paalujen määrä suunnitellaan maaperätutkimusvaiheen jälkeen rakennelaskelmien avulla, kun rakennuksen aiheuttama kuorma maaperään on saatu tietoon. Rakennesuunnittelija määrittelee siis paalupisteet, joita tavanomaisella rakennustyömaalla on Saarikosken mukaan noin 25-30 kpl. Hän tarkentaa vielä, että paalupisteiden määrään vaikuttavia tekijöitä ovat maaperän pehmeys tai kovuus, rakennettavan omakotitalon koko ja perustusten tyyli. 

Käytännössä paalut asennetaan maahan paalutuskoneen avulla iskemällä. Paalukohtaisten samansuuruisten iskujen määrä kertoo paalun kantavuudesta: mitä useampia iskuja, sitä kantavampi paalu siis syntyy. Yksittäisten paalujen väli on tyypillisesti 4-4,5 metriä. 

Paalutuksen hyödyistä

Paalutusratkaisu tuottaa omakotirakentajalle myös monia hyötyjä vuodenajasta riippumattoman, ripeän toteutuksen lisäksi: Paalutus voi lyhentää koko rakennuksen valmistumisaikaa, sillä perustukset on mahdollista rakentaa myös suoraan paalujen päälle. Jos paalut on ulotettu riittävän syvälle routarajan alapuolelle, routasuojausta ei välttämättä tarvita. Paalutus säästää ympäristöä, koska suuria maanrakennus- ja maanvaihto-operaatioita ei tarvita. Toisinaan myös anturarakenteiden salaojitukselta on mahdollista säästyä paalutuksen avulla kallistusten riittäessä.

Mitä paalutus maksaa

Paalutuksen hintaa on mahdotonta määritellä yleisesti. Paalutuksen hinta on aina talokohtainen ja muodostuu maahan lyötävistä paalumetreistä sekä paalupisteiden määrästä. Matti Saarikosken kokemuksen mukaan keskimäärin paalumetrejä on tarvittu n. 9 metriä paalua kohden. Hintaan vaikuttavat hänen mukaansa myös mittaukset ja merkinnät tontilla paalutuksen yhteydessä sekä paalutuskaluston järjestelykulut. Paalutuskalustoon kuuluu useimmiten paalukone sekä lavettikuorma-auto, jossa paalut kuljetetaan tontille.


“Paalutukseen kuuluu dokumentointi ja vaikka hinta-arvio annettaisiin alussa, niin laskutus tapahtuu aina toteutuneiden metrimäärien mukaan. Hukkapätkät voidaan käyttää tulevaisuudessa ja asiakas ei maksa ylimääräisestä. “


Perustavan paalutushinta-arviota voi kysyä täältä. Toimitusaika viikkoa tilauksesta toteutukseen on noin kaksi viikkoa. Perustava käyttää paalutustyömaillaan SSAB:n tai HTM-yhtiöiden CE-merkittyjä teräspaaluja.  
 

Haaveiletko oman talon rakentamisesta? 

Lataa alla olevasta linkistä ilmainen 10 askelmaa omaan kotiin -opas. Sen avulla osaat aloittaa talon rakentamisen, vaikka et tietäisi aiheesta vielä paljoa.

Lataa ilmainen opas >>

PERUSTAVA – Rakentajan asiantunteva kumppani

Perustava on luotettava betoniperustusten suunnittelija ja urakoitsija. Meiltä saat rakennushankkeeseesi maaperätutkimuksen, perustus- ja elementtisuunnittelun, päärakennesuunnittelun (PRS), maarakennuksen, paalutuksen ja perustukset. Lisäksi teemme väestönsuojat, tukimuurit, kellarit ja betonirungot.

Palvelemme yksityisiä rakentajia, talotoimittajia ja rakennusliikkeitä ympäri Suomen.

Miksi Perustava?

  • Saat meiltä kaikki hankkeen perustukset ja tukimuurit sekä perustusten rakennesuunnittelun yhdellä sopimuksella – vaivattomasti ja ennalta sovitussa aikataulussa.
  • Voimme auttaa sinua omalla rakennesuunnitteluosaamisella säästämään koko hankkeen kustannuksissa.
  • Palvelemme sinua myös tontin maaperätutkimuksissa koko Suomessa. Kun tilaat laadukkaasti tehdyn tutkimuksen meiltä, kaikki perustamiseen liittyvien suunnitelmien teko on yhden toimijan käsissä.
  • Voimme hoitaa tontin maanrakennuksen Etelä-Suomessa – kiinteällä urakkahinnalla. Kun kaikki perustamiseen liittyvä – suunnitelmista toteutukseen – on yhden toimijan hallussa, urakkarajat pysyvät selkeinä.
  • Vastaamme kaikista perustamisvaiheessa tarvittavista pöytäkirjoista ja dokumenteista.

Palveluihimme kuuluvat

  • Maaperätutkimukset koko Suomen alueella
  • Perustussuunnittelut osana perustustoimitusta kaikkialle Suomeen
  • Maanrakennus Etelä-Suomessa
  • Perustukset kaikkiin hankkeisiin
    (maanvaraiset, paalutettavat ja kellarilliset perustukset sekä talousrakennusten perustukset)
  • Tukimuurit
  • Kellarit ja kivirungot
  • Kokonaiset hallit ja toimitilat asennettuna omalta elementtitehtaaltamme Lammilta

 

Tutustu palveluihimme

Ammattilaiset | Kotitaloudet


Kaikki yhteystiedot >>

Lähetä tarjouspyyntö >>

Lisätietoa rakentamisesta
#
Sokkelin maalaus ja huolto – mitä tulee huomioida?
22.6.2020 klo 12.30
Hyväkuntoisella ja siistillä on yllättävän suuri merkitys talon yleisilmeeseen. Siksipä sokkelin kunnosta kannattaa huolehtia säännöllisesti.
Lue lisää
#
Maanvaraiset ja paalutettavat perustustyypit
29.5.2020 klo 14.30
Tässä kirjoituksessa käydään läpi yleisimmät perustustyypit ja -materiaalit sekä se, mikä perustustyypin määrittelee. Artikkelissa tutustutaan myös…
Lue lisää
#
Ota nämä huomioon - maaperätutkimus ja maarakennustyöt
11.5.2020 klo 16.12
Maaperätutkimuksessa tutkitaan maaperän rakennetta. Tutkimuksen tavoitteena on saada selville maaperän rakenne, kantavuus sekä pohjaveden taso. Pohjatutkimus…
Lue lisää
#
Talon suunnittelu – vältä nämä yleiset virheet
29.4.2020 klo 12.27
Omakotitalon rakentaminen ei olekaan mikään ihan pieni projekti. Onnistuakseen se vaatii suunnittelua, huolellisuutta ja asiaan paneutumista. Tässä muutama…
Lue lisää
#
Talon perustusten hinta - Mitkä asiat vaikuttavat siihen?
24.4.2020 klo 12.10
Tässä oppaassa on Perustavan myyntipäällikön Hannu Kalliokosken vinkit siitä, mistä perustusten hinta koostuu ja mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota…
Lue lisää